Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Lansiran NASA-in raketoplan Endeavour

15.11.2008.
u 08:24

Američki svemirski brod Endeavour lansiran je u petak navečer iz Floride sa sedmero astronauta čija je zadaća da udvostruče boravišne kapacitete na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).

Endeavour, koji u trenutku lansiranja oslobađa snagu jednaku energiji manje nuklearne bombe, odvojio se od lansirne rampe kao što je bilo planirano, u 19.55 sati po lokalnom vremenu u vedroj noći punog mjeseca.

"Brod je u dobrom stanju, vrijeme je prekrasno", rekao je uoči polijetanja Mike Leinbach, direktor leta koji je dao zeleno svjetlo za lansiranje.

Dvije minute kasnije, dvije pomoćne rakete koje osiguravaju 80 posto pogonske snage odvojile su se i pale u Atlantik, odakle će se izvući i ponovo koristiti.

Raketoplan je nakon 8 minuta i 33 sekunde ušao u Zemljinu orbitu i nastavio put prema ISS-u na koji treba pristati u nedjelju u 23.13 sati po srednjoeuropskome vremenu i na kojemu će proboraviti 12 dana.

Ovaj 27. let svemirskog broda na ISS događa se gotovo točno na desetu obljetnicu prve misije američkog raketoplana 20. studenoga 1998. tijekom koje je sastavljena Međunarodna svemirska stanica.

Endeavour u svom teretnom prostoru nosi 14,5 tona materijala i opreme koji će omogućiti da svemirska stanica od 2009. primi šest članova posade umjesto dosadašnja tri.

Astronauti će u ovoj misiji proširiti stanicu dvjema kabinama za spavanje, opremom za vježbanje, još jednim zahodom, hladnjakom i dvjema novim pećnicama za podgrijavanje jela te zamrzivačem i pećnicom u laboratorijske svrhe.

Usto će donijeti i sustav za pročišćavanje otpadnih voda, pa i urina astronauta, koji će proizvoditi vodu za piće.

Povećanje boravišnih kapaciteta na ISS-u nužno je radi provedbe većeg broja istraživanja, a europskim i japanskim astronautima omogućit će da dulje borave na stanici.

Japan i Europa raspolažu na stanici svojim laboratorijima Kibo i Columbus koji su dopremljeni u misijama tijekom 2008.

Sedmeročlanom posadom zapovijeda Chris Ferguson (47), kopilot je Eric Boe (44), a među preostalih petero stručnjaka je i Sandra Magnus koja će na dužnosti inženjera leta zamijeniti sunarodnjaka Grega Chamitoffa koji se koncem studenoga vraća na Zemlju.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije