Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slaba naplata

Lalovac: Žalite se, a 2011. niste naplatili 8,6 milijardi kuna

Lalovac, Vlada RH
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
28.08.2014.
u 14:00

Lokalne jedinice protiv smanjenja poreza, a potraživanja slabo naplaćuju

Nakon što je ministar financija Boris Lalovac za ideju izmjene poreza na dohodak dobio i javnu podršku premijera Zorana Milanovića, otvorila se mogućnost da se novi porezni razredi počnu primjenjivati već od početka listopada.

Proširenje poreznog razreda za najvišu stopu od 40 posto na razinu neto primanja od 13.000 kuna značit će pad prihoda od oko dvije milijarde kuna za jedinice lokalne i regionalne samouprave.

Žale se medijima

Tako se u medijima lokalni čelnici danima žale nabrajajući koliko će novca izgubiti. Župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina požalio se da će izgubiti oko 25 milijuna kuna godišnje, odnosno više od sedam posto prihoda te da će zbog toga patiti zdravstvo i školstvo. Prije je Komadina na predsjedništvu SDP-a tvrdio da će Split izgubiti oko 70 milijuna kuna godišnje, a insinuira se i da bi jedinice lokalne vlasti mogle dignuti i ustavnu tužbu protiv takve odluke.

Međutim, u Ministarstvu financija nisu zabrinuti, a kao argument da jedinice lokalne države mogu i bez tog novca komotno živjeti uzimaju izvješće državne revizije o naplati prihoda u lokalnim jedinicama. Podaci pokazuju da 2011. gradovi, općine i županije nisu naplatili 8,6 milijardi kuna potraživanja, a zabilježeno je i da su znatan iznos dugova otpisivali tijekom godina.

Najviše potražuje Zagreb, što je logično jer raspolaže najvećim sredstvima, ali tijekom 2011. nije naplatio 3,2 milijarde kuna, što je više od polovice proračuna. Istodobno je Grad Zagreb jedina županijska jedinica koja je otpisala dug veći od 20 milijuna kuna. I Primorsko-goranska županija ima znatan iznos nenaplaćenih potraživanja pa je tako prije tri godine imala nenaplaćena 663 milijuna kuna. Otpise dugovanja rade sve jedinice.

Čak su 553 otpisale dugove manje od milijun kuna, ali sedamnaest njih otpisalo je i do pet milijuna kuna dugova. Državna revizija tada je utvrdila propuste i nepravilnosti kod većine lokalnih jedinica i dala im je 2404 preporuke. Samo je sedam općina i gradova učinkovito, a to su Bakar, Čakovec i Kutina te općine Blato, Drnje, Đelekovec i Hlebine.

Većina lokalnih jedinica angažirala je Poreznu upravu za naplatu poreza i za to poreznicima daju pet posto svih naplaćenih prihoda.

Lagodno žive od transfera

Revizija pokazuje i da lokalne vlasti ne ostvaruju pun potencijal poreza na kuće za odmor, a poslovne prostore daju u zakup bez naknade, pri čemu često sami plaćaju režije za te prostore. Komunalna naknada ne skuplja se učinkovito i vrlo se često ne naplaćuju zatezne kamate neplatišama, a pod kontrolu nisu stavljeni ni prihodi od naplate odvoza otpada. Niz jedinica nije uveo ni naknade koje su im zakonski dopuštene, poput spomeničke rente.

Stoga se stječe dojam da lokalne vlasti ne stežu remen i ne uvode disciplinu među građanima, a lagodno žive od transfera iz proračuna koji se na godišnjoj razini penju i na pet milijardi kuna. U jedinicama lokalne vlasti radi i do 38.000 ljudi, pri čemu 55 gradova i općina ima više od 50 zaposlenika. Čudi li taj podatak s obzirom na to da u Hrvatskoj samo 14 gradova ima broj stanovnika veći od 40.000. Postavlja se pitanje kome su te dvije milijarde kuna potrebnije: građanima ili lokalnim šerifima?

>>Kabineti za uhljebljenje: Evo koliko ljudi pomaže gradonačelnicima. I za koji novac

>>'Lalovac će dati bogatima da mogu pokupovati imovinu siromašnih'

Komentara 23

BA
balic
14:25 28.08.2014.

Kome su te dvije milijarde kuna potrebnije? Pa lokalnim serifima oni su uvijek sebi preci bili, ko pita za gradjane.

Avatar slaven0
slaven0
14:49 28.08.2014.

I sad ce uvesti porez na nekretnine da bi financirali ovu gomilu pijavica... pa tko je ovdje lud. Hajde vise BANKROT

DE
denis12345
14:30 28.08.2014.

Pitanje je koliko bi gora situacija bila u društvu i gospodarstvu da su naplatitli tih 8,6 milijardi. Činjenica je da nam takva lokalna samouprava niti ne treba i da je sama sebi svrha, a u to je leglo nepotizma i korupcije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije