Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ugrožena koalicija

Lagumdžija i Dodik izbacuju SDA iz vlasti na državnoj razini

'(L-R) Learders of Bosnia and Herzegovina\'s main parties, Zlatko Lagumdzija of the Social Democratic Party, Milorad Dodik of the Aliance of Independent Social Democrates, Dragan Covic of the Croatian
'ELVIS BARUKCIC'
25.05.2012.
u 08:00

Iako petorka ima većinu u parlamentu, nagađa se da bi u koaliciju mogao biti pozvan Fahrudin Radončić, vlasnik Dnevnog avaza

 Usvajanje ovogodišnjeg proračuna države Bosne i Hercegovine novi je razlog turbulencija u vladajućoj koaliciji koju čini šest stranaka iz oba entiteta.

>> Usporedbe proračuna BiH s drugim zemljama

Na jučerašnjem zasjedanju državnog parlamenta usvojen je prijedlog proračuna i set drugih zakona koji promoviraju mjere štednje, ali bez glasova zastupnika SDA. Sada je izlazak ove stranke iz vlasti na državnoj razini vrlo izvjestan. SDA, naime, tvrdi da proračun od 950 milijuna KM (3,4 milijarde kuna) onemogućava funkcioniranje državnih institucija te da ide u prilog nastojanjima političkih struktura iz Republike Srpske da jačaju entitete, a slabe državu BiH.

Podržite ili - zbogom

S druge strane, ostalih pet stranaka ovakav proračun smatra kompromisom koji je sukladan ekonomskoj situaciji u zemlji.

– Ako SDA ne bude podržala proračun sama će sebe diskvalificirati iz sudjelovanja u vlasti – poručio je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik uoči jučerašnjeg zasjedanja parlamenta.

Skoro istovjetnu poruku SDA je poslao i koalicijski partner iz Federacije BiH, čelnik SDP-a Zlatko Lagumdžija. Iako je pet preostalih stranaka vladajuće koalicije imalo dovoljno ruku u parlamentu da usvoji proračun, pred SDA je stavljena jasna dvojba – podržite proračun ili izlazite iz vlasti. Kako će se to tehnički provesti za sada je neizvjesno jer čelnik SDA Sulejman Tihić kaže kako ministri iz ove stranke neće sami podnijeti ostavke. Druga je mogućnost da se pokrene procedura njihova opoziva, ali ona iziskuje dodatno vrijeme.

Kočenje projekta

Drugo pitanje je hoće li u vladajuću koaliciju, kao zamjena SDA, biti pozvan Savez za bolju budućnost (SBB) medijskog magnata Fahrudina Radončića. Ova stranka je u oporbi, ali je jučer podržala proračun. Također je upitna i budućnost koalicije SDP-SDA na razini entiteta Federacija BiH. Iz SDP-a za sada ne spominju mogućnost rekonstrukcije federalne vlade, ali je jasno da će izlazak SDA iz državne vlasti poremetiti i funkcioniranje koalicije na entitetskoj razini.

Nakon što je Zastupnički dom podržao proračun, ostalo je da isto učini i Dom naroda. Njegovo usvajanje trenutačno je ključno političko pitanje u BiH, jer bez proračuna neće biti moguće održati lokalne izbore planirane za listopad ove godine. Od usvajanja proračuna ovisi i financiranje opremanja graničnih prijelaza s Hrvatskom, kako bi se BiH pripremila za skori ulazak Hrvatske u EU. Treći važan projekt koji dolazi u pitanje bez usvojenog proračuna je popis stanovništva, koji bi se u BiH prvi put nakon 1991. godine trebao održati u travnju iduće godine.

Komentara 85

OB
-obrisani-
08:50 25.05.2012.

Logican potez.Sledeci kojeg treba izbaciti je HDZ,nemaju ni 3% legitimiteta a blokiraju vlast evo vise od godinu i ogrezli su u korupciji isto kao i SDA

DR
drug
09:19 25.05.2012.

Najveća greška je što se stalo kod Banja Luke

DU
Deleted user
08:25 25.05.2012.

zasto Bosna ne pita majcicu Ameriku,da im majcica pomogne da rese taj problem......a SDA treba izbaciti ne samo iz parlamenta B i H nego iz europe,da nepostoji nikako...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije