Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najveća blokada imovine

Kuštrak se riješio tri nekretnine, a Lučić prenio čak 100.000 obveznica

Petar Pavković, Damir Kuštrak
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/6
29.12.2017.
u 19:24

Imovina je blokirana svim osumnjičenicima, a pod blokadom je i račun ŽDO-a

Najveća blokada imovine u povijesti hrvatskog pravosuđa dogodila se u slučaju Agrokor. Izvanredna uprava Agrokora tražila je da se svim osumnjičenicima, predvođenim Ivicom Todorićem, blokira imovina, a razlog tome je osiguranje naplate imovinskopravnog zahtjeva od 1,6 milijardi kuna.

Agrokor je za taj iznos oštećen, što se na teret stavlja Todoriću i njegovim suosumnjičenicima, protiv kojih je u listopadu pokrenuta istraga.

Nije osumnjičena, a blokirana

Nakon što je istraga pokrenuta, sud je na zahtjev tužiteljstva blokirao imovinu Ivice Todorića, a sada je ta blokada proširena i na njegove suosumnjičenike – sinove Antu i Ivana Todorića, Tomislava Lučića, Ljerku Puljić, Damira Kuštraka, Pirošku Canjugu, Ivana Crnjca, Mislava Galića, Hrvoja Balenta, Alojzija Pandžića, Olivija Discordiju, Sanju Hrstić, Marijana Alagušića i Ivicu Sertića. Osim njima, imovina je blokirana i Ivi Balent, kćeri Ivice Todorića, iako ona nije osumnjičena u aferi Agrokor.

Razlog tome je činjenica da je ona vlasnica jedne četvrtine Kulmerovih dvora, koje je dobila darovnim ugovorom od oca, a smatra se da je on Kulmerove dvore ilegalno stekao. Kuriozitet cijele ove priče leži u činjenici da su blokirani i računi Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, koje provodi istragu u ovom slučaju. Razlog tome je što je na tom računu deponiran novac koji je pretragom oduzet od Pandžića i Discordije. U prvom slučaju riječ je o oko 200.000 kuna, a u drugom o oko 230.000 eura. U zahtjevu za blokadu traži se mjera zabrane povrata tog novca osumnjičenicima, a da blokada ne bi stvarala problem ŽDO-u, vjerojatno će se otvoriti zaseban račun na kojem će se taj novac do daljnjeg deponirati.

Petar Pavković, Damir Kuštrak
1/14

Inače, zahtjev za blokadu imovine svih osumnjičenika prihvaćen je jer su neki od njih pokušali spasiti svoju imovinu prebacivanjem nekretnina i novca na treće osobe. Konkretnije, Ljerka Puljić u studenom 2017., mjesec dana od pokretanja istrage protiv nje, jednu je svoju nekretninu prebacila na Lanu Puljić. Spašavati što se spasiti da pokušao je i Damir Kuštrak, koji i dalje radi u Agrokoru.

On je također u studenom tri nekretnine, dvije na Virju i jednu u Zagrebu, prebacio na treće osobe. Otkriveno je i da je Discordia 22. rujna, malo prije izbijanja afere Agrokor, sa svog računa u PBZ banci podigao 200.000 eura, a isti je dan zaključio i ugovor o kupoprodaji stana s trećom osobom. Da osumnjičenici u slučaju Agrokor pokušavaju spasiti svoju imovinu, uočilo je i Središnje klirinško depozitarno društvo koje je obavijestilo tužiteljstvo, a oni sud, da je 14. prosinca Tomislav Lučić namjeravao na treću osobu prenijeti 100.000 obveznica, dok su Discordia i Sanja Hrstić tražili da im se vrate privremeno oduzeti predmeti. Zbog ovakvog ponašanja pojedinih osumnjičenika sud je smatrao da oni od sebe pokušavaju formalno otkloniti vlasništvo na svojoj imovini, a sve kako bi izbjegli da Agrokor od njih naplati pričinjenu mu štetu. Inače, imovina osumnjičenika zasigurno ne pokriva iznos od 1,6 milijardi kuna pa će zanimljivo biti vidjeti kako će se cijela ta stvar na koncu raspetljati.

Najavljene žalbe

Blokada imovine otkrila je i što tko od osumnjičenika ima, a zajedno su im blokirane stotine tisuća četvornih metara stanova i kuća, zemljišta, vozila, bankovni računi, dionice, obveznice... Lučić u raznim bankama ima ukupno 46 računa i svi su blokirani, Kuštrak ima i oldtimer, Zastavin vojni terenac AR 55 iz 1960., Ljerka Puljić ima zemljište od 532 kvadrata u Dubrovniku, Piruška Canjuga ima stan od oko 200 kvadrata u Zagrebu te zemljište od 1200 kvadrata s vikendicom u Žaboriću... Branitelji najavljuju žalbe na rješenje o blokadi imovine, a najspornije im je što su blokirana i buduća primanja, čime se po stavu branitelja, osumnjičenicima onemogućava da normalno žive i rade za vrijeme trajanja kaznenog postupka.

Petar Pavković, Damir Kuštrak
1/8

Komentara 8

Avatar tituš
tituš
19:40 29.12.2017.

Koliko je Kuštrak ili taj netko na koga je prenio nekretnine platio poreza. Ako je inkasirao lovu, blokirati mu je!

DU
Deleted user
20:23 29.12.2017.

to su sve likovi..u prvom ili drugom kolinu..sumskih judi..iz 45..namazani stotinama masti ..koji su samo uzimali i krali..useljavali i privatizirali tudje..i to nazvali nacionalizacija..tako da ovo sa blokadama ..nema smisla..jer sve stoji i ceka ih..drzava..to treba staviti u opticaj..i podiliti sirotinji..neka se nahrani.

Avatar anlaser
anlaser
20:42 29.12.2017.

Kakvo mazanje očiju .Tu se nadotežete za 100 -200 tisuća kuna a pokradene su milijarde. Niste u stanju riješiti tko je od dvoje, troje ljudi potpisivao putne naloge u saboru a igrali bi se istražitelja za milijarde. Trebalo bi vam svima uručiti otkaze zbog nesposobnosti. Zna se tko je šta imao 92. pa neka se samo prati trag novca i vidi tko je koliko platio poreza. Zatvori bi bili puni novokomponiranih lovatora ,biznismena ,političara i poduzetnika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije