Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kazneni postupak

Kurz smatra da bi Orbana trebalo kazniti: 'Temeljne vrijednosti moraju biti zaštićene'

Sebastian Kurz
Foto: OGNEN TEOFILOVSKI/REUTERS/PIXSELL
11.09.2018.
u 11:58

"Odlučili smo da će austrijski zastupnici u Europskom parlamentu glasati za aktiviranje procedure predviđene člankom 7" Ugovora o EU-u, rekao je

Austrijski kancelar Sebastian Kurz rekao je da će zastupnici u Europskom parlamentu iz njegove stranke ÖVP glasati za pokretanje kaznenog postupka protiv Mađarske u Europskom parlamentu u srijedu, prenose u utorak europski mediji.

"Ne može biti kompromisa kada je u pitanju vladavina prava. Temeljne vrijednosti moraju biti zaštićene", rekao je Kurz u intervjuu za austrijsku televiziju ORF u ponedjeljak, a prenosi EUobserver.

"Odlučili smo da će austrijski zastupnici u Europskom parlamentu glasati za aktiviranje procedure predviđene člankom 7" Ugovora o EU-u, rekao je.

Dodao je da će, ako većina zastupnika iz Europske pučke stranke (EPP) u EP-u bude glasala za sankcioniranje Mađarske, i on također podržati izbacivanje Orbanovog Fidesza iz te političke skupine.

"To bi bilo posve normalno", rekao je.

Kurzova Austrijska narodna stranka (ÖVP) ima samo petero zastupnika u Europskom parlamentu, ali ova njegova izjava ima dodatnu težinu jer Austrija trenutačno predsjeda EU-om.

Ona je i iznenađenje jer su Kurz i Orban ranije ove godine obećali da će se zajedno boriti protiv europskih kvota za raspodjelu migranata.

Ako prijedlog protiv Mađarske prođe, bit će to prvi put da Europski parlament poduzima inicijativu da se aktivira članak 7, poznat kao "nuklearna opcija", protiv neposlušnih zemalja.

Taj članak već je aktiviran protiv Poljske na prijedlog Europske komisije. Međutim, od prijedloga do konačne odluke dug je put i do sada se još nikada nije dogodilo da jedna zemlja ostane bez prava glasa.

To glasanje jako je osjetljivo za Europsku pučku stranku, najbrojniju političku skupinu u Europskom parlamentu. Dio zastupnika EPP-a traži da se Fidesz izbaci iz njihovih redova. Tome se protivi šef zastupničkog kluba EPP-a Manfred Weber, koji je dobio podršku svojih kolega za kandidaturu za vodećeg kandidata svoje političke skupine za predsjednika Europske komisije na europskim izborima sljedeće godine.

I sama austrijska vlada podijeljena je s tim u vezi. Krajnje desna Slobodarska stranke (FPÖ) u vladajućoj koaliciji pružila je u ponedjeljak ruku mađarskom premijeru.

"Želio bih pozvati mađarskog premijera Viktora Orbana i njegovu stranku Fidesz da ubuduće surađujemo u zajedničkoj europskoj skupini", poručio je na Facebooku predsjednik FPÖ-a Heinz-Christian Strache, austrijski vicekancelar.

Zamisao da se nametnu europske sankcije Mađarskoj je "apsurdna", dodao je.

Pogledajte video o oružju koje je imalo ključnu ulogu u oslobađanju Hrvatske:

Komentara 20

MI
midea
12:10 11.09.2018.

mislim da trebaju biti kažnjene sve zemlje koje podržavaju ulazak migranata terorista , silovatelja bombaša ,Orbanu treba dati nagradu za mir u EU !

Avatar nekakav
nekakav
12:07 11.09.2018.

a uskoro su eu izbori... svatko zauzima svoj stav i kreće lov na glasove. orban je laka meta, ali teško ga uhvatiti. nego, velike korporacije grade u mađarskoj, zašto ne u hrvatskoj? mi nemamo orbana.

Avatar Udruga_obrisanih
Udruga_obrisanih
14:00 11.09.2018.

Dobro došli u Hrvatsku, objeručke ćemo vas prihvatiti čim ispunite neke sitne uvjete kao: viza za ulazak u zemlju, tečan govor, čitanje i pisanje hrvatskog jezika, dobro poznavanje hrvatske povjesti i kulture, pisana izjava da se odričete isticanja bilo kakvih obilježja kulture iz koje dolazite i da prihvaćate trenutno protjerivanje cijele obitelji u slučaju da bilo koji član napravi kazneno djelo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije