Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Hypo

Kulterer uhićen, sad strepe i njegovi partneri u Hrvatskoj

kulterer
Reuters/Pixsell
13.08.2010.
u 13:48

Kulterer je vodio poslove proširenja poslovanja banke na područje zapadnog Balkana. Osim njega navodno je uhićena i njegova suradnica čiji identitet zasad nije poznat.

Bivši predsjednik uprave Hypo Alpe-Adria banke Wolfgang Kulterer uhićen je danas u svom domu u Klagenfurtu u akciji koju austrijski mediji opisuju kao prvi udarac pravosuđa u sam vrh afere Hypo.

Veze s političkom elitom

Bivši superbankar uhićen je u spektakularnoj akciji koja je započela već u 7 sati ujutro kada je 80 službenika državnog tužiteljstva austrijske pokrajine Koruške krenulo u pretraživanje 10 privatnih i službenih prostora, od kojih sedam u Klagenfurtu te tri u Beču. U 13 sati austrijski su novinari vidjeli da Kulterera odvozi policijski automobil, a glasnogovornik tužiteljstva Helmut Jamnig uhićenje je objasnio opasnošću od bijega, sklanjanja dokaza te ponavljanja djela. O prirodi kaznenog djela Jamnig je tek kratko izjavio da “postoji sumnja u pronevjeru”. Riječ je o 56-godišnjem bivšem superbankaru koji je malu banku iz Koruške devedesetih pretvorio u jedan od najvećih novčarskih koncerna u regiji širenjem na istočnu Europu i Balkan, i to ponajprije preko Hrvatske i Slovenije, sklapajući pritom veze s političkim i gospodarskim elitama u Hrvatskoj. Smatra ga se jednim od najbližih suradnika pokojnoga koruškog guvernera Haidera, koji je pak godinama lobirao za banku u Hrvatskoj, a smatralo se i da je jako blizak bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu i nizu političara na nacionalnoj i lokalnim razinama.

Kulterer je, također, bio jedan od prvih čije je svjedočenje pred koruškim tužiteljstvom iz veljače procurilo u javnost. Svjedočio je o nizu spornih projekata Hypa u Hrvatskoj, ne birajući riječi kojima je opisivao stotine milijuna kredita za Vladimira Zagorca. Zagorca je nazvao “čovjekom Güntera Striedingera”, također jednog od bivših članova uprave Hypa za kojim se sada vuče niz kaznenih prijava zbog multimilijunskih pronevjera, a spominjao je i “probleme s Mirom Oblakom, Brunom Orešarom” i ljudima iz bivšeg menadžmenta Hypa. Posebno je mjesto zauzimala prodaja tvrtke kćeri Hypa Consultants investitorima oko hrvatske brokerske kuće Auctor, navodno višestruko ispod cijene.

Krediti za dionice

U posljednjoj od šest racija koje su koruški istražitelji do sada proveli, pretražen je i dom bivšeg člana uprave Hypo Leasing Holdinga Josefa Kirchera, kojeg se sumnjiči za bajoslovne nenamjenske troškove, od kojih je revizijski izvještaj kuće PwC posebno isticao 762.000 eura “honorara za savjetovanje pri nejasnim posredničkim aktivnostima na području bivše Jugoslavije” u korist Mate Granića, tada ministra vanjskih poslova, što je Granić kasnije demantirao. Kulterer i niži šefovi nedavno su kazneno prijavljeni i zbog lažiranja financijskog izvještaja i prevare tijekom plasiranja 100 milijuna eura povlaštenih dionica banke iz 2004. U siječnju se otkrilo da su se dionica domogli bivši članovi uprave Günter Striedinger i Gerhard Kucher, kupivši ih kroz zamršene mehanizme preko Lihtenštajna.

Banka je dionice plasirala kako bi došla do nasušno potrebnog novca, a oni su navodno kreditima banke uz 4,5% kamata kupili dionice koje su trebale donijeti dividende od 6,25%, zaradivši 10 milijuna eura. Za sve pronevjere u aferi Hypo austrijsko je pravosuđe izrazito zainteresirano zbog toga jer je nakon propale prodaje Hypo grupe Bayerische Landesbank i štete od četiri milijarde eura, Hypo banka prošle godine morala biti spašena nacionalizacijom za jedan euro. 

Komentara 141

OB
-obrisani-
15:10 13.08.2010.

Jebeni austrijski HDZ. Upropastili su Austriju.

Avatar Azriel
Azriel
18:29 13.08.2010.

alvina samo glup čovjek nema straha. ponavljam opet kako vjerovati \"novinaru\" koji napiše da je Hebrang bio ministar u Račanovoj vladi? Daj malo ozbiljnosti kad komentiraš......

X2
xychhr-200
14:12 13.08.2010.

Iskreno se nadam da će konačno uhapsiti onu gnjidu od \"Moreplovca\" i \"Urara\"... no... izgleda da ga dama s 1000 broševa i Bajić itekako čuvaju... jer se boje za vlastite guzice...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije