Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rok do 21. veljače

Kujundžić potvrdio da će tražiti produljenje roka za donošenje novog Zakona o pobačaju

Milan Kujundžić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
03.12.2018.
u 12:46

Osvrnuo se i na najavu da će se prema prijedlogu HZZO-a ubuduće gotovo sve vrste inzulina morati doplaćivati, ustvrdivši kako o tome nikada u Ministarstvu zdravstva nije bilo razgovara.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić potvrdio je u ponedjeljak da će zatražiti produljenje ustavnog roka za donošenje novog Zakona o pobačaju jer se neće stići donijeti taj zakon do 21. veljače iduće godine.

Ustavni sud dao je Hrvatskom saboru 21. veljače 2017. rok od dvije godine da donese novi Zakon o pobačaju, tako da je rok za donošenje novog zakona 21. veljače 2019. godine.

"Preosjetljivo je to pitanje i malo je vjerojatno da će se stići", rekao je Kujundžić na skupu u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, potvrdivši kako će tražiti da se taj rok produži.

"Imamo radno tijelo koje analizira iskustva i praksu zemalja u Europi i diljem svijeta, pa ćemo na tome tragu usklađivati najprimjerenije što bi bilo u Hrvatskoj najbolje. Tu sretnoga rješenja nema, da će svi biti zadovoljni", kazao je Kujundžić.

Komentirajući slučaj liječnika u KBC-u Split koji je tražio mito, zbog čega je upućena inspekcija u splitsku bolnicu, Kujundžić je istaknuo da ništa ne može reći unaprijed. "Ako je točno što se navodi, to je nešto prestrašno i za svaku osudu, a vidjet ćemo što će naći inspekcija, je li bilo osim davanja novca i stručnoga propusta", rekao je dodavši kako će nalazi inspekcije biti vjerojatno gotovi do kraja tjedna.

Ministarstvo zdravstva nije razgovaralo o doplaćivanju inzulina

Osvrnuo se i na najavu da će se prema prijedlogu HZZO-a ubuduće gotovo sve vrste inzulina morati doplaćivati, ustvrdivši kako o tome nikada u Ministarstvu zdravstva nije bilo razgovara.

"Danas sam pozvao Upravu HZZO-a da vidim o čemu je netko od njihovih govorio. Dakle, do sada nije bilo o tome razgovara niti je pripremano na razini Ministarstva", kaže Kujundžić. 

Također je komentirao poskupljenje cigareta za dvije kune istaknuvši da se radi o usklađivanju cijene s europskom direktivom, a ne o njegovu zahtjevu za znatnim poskupljenjem cigareta.

"To nije povezano s onim za što se kao liječnik i čovjek zalažem. Zalažem se za čuvanje života i zdravlja, a dokazano je da je značajno povećanje cijena cigareta u svijetu dovelo do toga da 50 do 80 posto djece manje ulazi u svijet pušenja", naglasio je Kujundžić.

Ustavni sud o pobačaju

Komentara 2

GO
goran2hr
16:35 03.12.2018.

Zabrana pobačaja uz iznimke (silovanje, medicinski razlozi) i to stavite na referendum. A ne da o tome odlučuju lijevo liberalni suci i sabornici.

DU
Deleted user
15:20 03.12.2018.

Slušaš ovog ustavnog suca i ne vjeruješ. Koliko mora laprdat da bi opravdao ubojstvo. Da ne govorim da cijelo vrijeme iznosi notornu laž da je Ustavom RH zaštićena ljudska osoba. To nigdje ne piše!! Ustavom je zaštićeno ljudsko biće! Biće a ne osoba. Živo biće koje je ljudsko, dolazi od čovjeka i postaje čovjek ili osoba ili umire u procesu ali je ljudsko biće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije