Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kontracepciju ne koristi 46% žena

Gdje su hrvatske bebe? Imamo malo pobačaja, a natalitet i dalje pada

Novorođenčad
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
03.12.2018.
u 06:34

Rekordno niska stopa pobačaja, ali i nizak natalitet - uz nekorištenje kontracepcije

Od 2070 pobačaja na zahtjev, koliko ih je lani evidentirano u Hrvatskoj, žene nisu koristile kontracepciju u 77 posto slučajeva. Taj ukupan broj pobačaja na zahtjev tri puta je niži nego prije 15-ak godina i postali smo zemlja s najnižom stopom pobačaja u odnosu na broj živorođenih u Europskoj uniji.

Godinama smo i zemlja u kojoj pada natalitet i čija demografska slika se pogoršava. Stoga stručnjaci navode tri zaključka koji proizlaze kako iz državnih i zdravstvenih statistika, tako i iz drugih istraživanja: rekordno niska stopa pobačaja, rekordno nizak natalitet i nekorištenje kontracepcije. Postavlja se pitanje - gdje su bebe ili su Hrvati izvanredni ljubavnici pa i mimo kontracepcije tek oko dvije tisuće žena godišnje neplanirano zatrudni? Na te podatke nespojive jedne s drugima upozorili su nas stručnjaci koji imaju i odgovor, ali ga, razumljivo, neće izreći javno - prijavljuju li se u nas svi pobačaji?

Bez kontracepcije, bez djece

- Prema istraživanju 46 posto žena u Hrvatskoj koje imaju redovite spolne odnose i ne planiraju trudnoću ne koriste nikakvu kontracepciju. Ako 46% žena ne koristi kontracepciju, u godini dana 80 od njih 100 će zanijeti. Samo 11% koristi učinkovite metode kontracepcije, odnosno spiralu ili pilule, što se jedino smatra učinkovitom metodom kontracepcije. I pilule i spirala idu na liječnički recept - objašnjava nam sugovornik dodajući da državne statistike ne prikazuju realnu sliku.

Kako pojašnjava, Hrvatska prijavljuje najmanji broj pobačaja u EU, 70 na tisuću živorođene djece. Iznad nas slijede Nizozemska i Belgija, ali s dvostruko više od naših 70 prijavljenih pobačaja. Uzgred, riječ je o razvijenim zemljama gdje se najviše koristi kontracepcija.

- Tako nisku stopu pobačaja imaju zemlje koje imaju visok natalitet ili stopu korištenja kontracepcije, a mi nismo ni jedno ni drugo. Mislili smo da imamo veću učestalost neplodnosti, ali nije ni u tome stvar jer je stopa 17 posto kao i u drugim zemljama. Možda imamo nižu frekvenciju spolnih odnosa, no to opovrgavaju druga istraživanja. Ne koristimo kontracepciju, djeca se ne pobacuju, ali i ne rađaju? - obrazlaže upućeni sugovornik ono o čemu će ih neslužbeno većina govoriti - koliko su točni naši podaci o broju pobačaja?

Uz sve ove ograde i upitnike, službeni podaci kažu da se u posljednjih 10, 15 godina ukupan broj pobačaja u Hrvatskoj smanjuje, pa tako i pobačaji na zahtjev. U izvještaju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za prošlu godinu stoji i da “prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, Hrvatska ima nižu stopu prijavljenih legalno induciranih pobačaja na 1000 živorođenih nego susjedne zemlje i Europska unija”.

Obavezno savjetovanje

Od 2070 pobačaja na zahtjev gotovo polovicu izvrše žene u dobi od 30 do 39 godina. Govori to, među ostalim, da se pobačaj i dalje koristi kao metoda kontracepcije, što se želi dokinuti budućim Zakonom. Povjerenstvo uspoređuje pravnu regulativu pobačaja drugih europskih zemalja i njihove učinke u praksi.

Smanjenje pobačaja koje se dogodilo u bogatijim zapadnim zemljama rezultat je tih pravila - savjetovanja o kontracepciji koje je u mnogim zemaljama obavezno pri podnošenju zahtjeva za pobačaj. Neslužbeno se može čuti da je takva ideja bliska i Povjerenstvu koje je gotovo u potpunosti sastavljeno od liječnika.

Ključne riječi

Komentara 67

MA
Makava
06:59 03.12.2018.

U Njemačkoj i Irskoj

Avatar Zagor 74
Zagor 74
07:15 03.12.2018.

Ako nema pobačaja, niti kontracepcije, jedini zaključak je da nema seksa u Hrvata. Eto i to su nam “zabranili” :-)

ZH
Zlatousti Hrvat
07:25 03.12.2018.

U Irskoj novinaru. Nego daj ostavimo se te teme, daj ti nama nešto o Srbiji ili ustašama i partizanima, nešto zanimljivo da imamo što komentirati. Zašto danas nema članka o Srbiji?!? U šoku sam, a da o nevjerici da ne govorim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije