Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSEBNA RADNA SKUPINA

Krijumčare migranata hvata hrvatska Zebra koja djeluje pod okriljem Europola

Božinović obišao policijske službenike na području PU karlovačke koji rade na zaštiti državne granice i suzbijanju nezakonitih migracija
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/5
06.03.2024.
u 11:14

U operativnoj su skupini, osim hrvatskih, i policijski stručnjaci iz Slovenije, BiH i Njemačke, a djeluju pod okriljem Europola

Samo u prva dva mjeseca ove godine hrvatska je policija uhitila 435 krijumčara migranata što je čak 200 posto više nego lani. Udar ilegalnih migracija na Schengen preko Hrvatske jedan je od najjačih u Europi, a kako bi bila što učinkovitija u hvatanju krijumčara, hrvatska je policija inicirala posebnu radnu skupinu koju je ministar Davor Božinović predstavio u Bruxellesu na sastanku ministara unutarnjih poslova država članica EU.

– Oformili smo operativnu skupinu kodnog naziva Zebra koja djeluje pod okriljem Europola i koja okuplja policijske stručnjake iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, a pridružili su nam se i policijski službenici iz Njemačke. Ta će radna skupina s jednog mjesta u Hrvatskoj na stalan i kontinuiran način razmjenjivati informacije, raditi analizu rizika i sukladno tome organizirati zajedničke akcije kako bi se presijecala migrantske rute i kako bi se u konačnici razbijalo onaj dio lanca koji je lociran na području zemalja u regiji. Krijumčarenje migranata postalo je posebna vrsta kriminala u kojem se vrti ogroman novac, a cijeli taj posao osmišljavaju i organiziraju osobe izvan EU, nerijetko i izvan europskog kontinenta – kazao je ministar Božinović.

POVEZANI ČLANCI:

FOTOGALERIJA Centar za prihvat migranata u Karlovačkoj županiji

Božinović obišao policijske službenike na području PU karlovačke koji rade na zaštiti državne granice i suzbijanju nezakonitih migracija
1/11

Dodao je da ni jednoj policiji na svijetu nije lako uhititi više od 400 osoba, koliko je hrvatska policija uhitila krijumčara migranata samo od početka godine u odvojenim akcijama, pripremiti zasjede i sve druge taktike policijskog postupanja. Da bismo bili još uspješniji, smatra Božinović, moraju se jače aktivirati i zemlje u okruženju, ali i treće zemlje.

– Problem je što neke države, među njima Srbija i Bosna i Hercegovina, još uvijek nisu uskladile svoju viznu politiku s politikom EU pa se zato bilježi veliki postotak dolazaka migranata iz smjera Rusije i Turske. Smatramo da je potreban angažman Frontexa, koji bi se u puno većoj mjeri trebao angažirati i organizirati kako bi bio u stanju vraćati migrante u treće zemlje, one koji ne ispunjavaju uvjete za međunarodnu zaštitu ili azil na području Europske unije. Frontex, agencija za europsku graničnu i obalnu stražu, trebala bi do 2027. godine imati 10.000 pripadnika, a danas je daleko od toga cilja, ima ih ispod tri tisuće. Proces jačanja Frontexa mora se ubrzati – dodao je ministar D. Božinović.

VIDEO Davor Božinović u Centru za prihvat migranata

Komentara 1

DU
Deleted user
12:43 06.03.2024.

Uhvate ih onda puste

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije