Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Protiv Znanstvenog vijeća

Akademik Nemec: Nemam ništa s izjavom o Istanbulskoj konvenciji

Foto: Luka Stanzl/Pixsell
27.02.2018.
u 18:47

Nemec se energično ograđuje od izjave Znanstvenog vijeća HAZU-a i poručuje da je spominjanje njegova imena u tom kontekstu manipulacija

Javne rasprave o Konvenciji Vijeća Europe o suzbijanju nasilja nad ženama i u obitelji ne jenjavaju iako ni Vlada ni vladajuća većina još ne znaju kada će i hoće li uopće taj dokument na ratifikaciju.

Među ostalim, zaboravljena nije ostala ni izjava koju je u povodu najave ratifikacije Konvencije još u prosincu izdalo Znanstveno vijeće za obrazovanje i školstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Akademik Krešimir Nemec, jedan od članova HAZU-ova vijeća, jučer je tako priopćio kako se njegov angažman u spomenutom vijeću svodi isključivo na stručno sudjelovanje u timu koji radi na kurikularnoj reformi.

– Konkretno, Razred za književnost HAZU imenovao me je u povjerenstvo za ocjenu gimnazijskoga kurikula iz predmeta Hrvatski jezik i književnost. I to je sve! Sjednicama Znanstvenoga vijeća nisam prisustvovao (što je lako provjeriti), pa ni na onoj na kojoj je donesena Izjava o Istanbulskoj konvenciji o sprečavanju nasilja nad ženama. Od te se Izjave energično ograđujem, a spominjanje moga imena u tom kontekstu čista je manipulacija – kaže akademik Nemec. Podsjetimo, Znanstveno vijeća za obrazovanje i školstvo HAZU-a poručilo je kako se dijelovi Istanbulske konvencije temelje na rodnoj ideologiji, što su ocijenili neprihvatljivim za odgojno-obrazovni sustav. Ocijenili su kako u obrazovni sustav “ne treba unositi zasade bilo kakve partikularne ideologije, pa ni rodne”, čime su se stavili na stranu Crkve, nekih udruga, ali i dijela zastupnika parlamentarne većine zbog čijeg se protivljenja nije pristupilo potvrđivanju dokumenta potpisanog 2013.

1/22

Komentara 8

RE
reborn
19:10 27.02.2018.

Neće proći! Pročistite tekst u Istanbulskoj konvenciji, maknite ideologiju, pa je onda dajte u Sabor na ratifikaciju. Do onda, ovog križanca između lijepih želja i podmuklih planova držite podalje od nas.

KR
kruti209
20:07 27.02.2018.

partijac neki?

MI
misho32
19:30 27.02.2018.

tko je taj anonimus . za ovakvu izjavu taj očekuje nagradu ili je možda spolno nedefiniran

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije