Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski FBI i pojačanja policiji u Zagrebu

Kraljeva hobotnica u borbi s kriminalom

Tihomir Kralj (desno) s nedavno smijenjenim ravnateljem policije Marijanom Benkom
Foto: Filip Brala
26.10.2008.
u 20:12

U borbu protiv koruptivnih kaznenih djela ili pak onih koje počine grupe ili zločinačke organizacije, od danas će biti uključene specijalne ekipe policijskih istražitelja. Osnutak hrvatskog FBI-a tako je postao stvarnost, a na njegovo čelo postavljen je Tihomir Kralj, dugogodišnji kriminalist koji je u MUP-u od 1991. godine.

Druga sreća
U svojoj karijeri obavljao je poslove načelnika Odjela posebnih kriminalističkih poslova u upravi Kriminalističke policije te je bio i pomoćnik njezina načelnika. Kralja je tadašnji glavni ravnatelj policije Marijan Benko još u rujnu imenovao šefom te policijske jedinice.

Novo se kadrovsko rješenje tada nije svidjelo bivšem ministru Berislavu Rončeviću, pa je Kralj ubrzo povučen s te funkcije. Njegovim ponovnim dolaskom na mjesto čelnog čovjeka hrvatskog FBI-a, obistinila se tako najava vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja policije Vladimira Fabera o depolitizaciji policije i postavljanju stručnih ljudi na njezina rukovodeća mjesta. Središnjica našeg FBI-a bit će u Zagrebu pri Ravnateljstvu policije u Kustošiji, a njezini odjeli nalazit će se također u Rijeci, Splitu i Osijeku, gdje bi trebali biti osnovani i specijalni tzv. uskočki sudovi.

U USKOK-u pak ne kriju zadovoljstvo zbog osnivanja te elitne policijske jedinice jer, tvrde, od njezina rada imat će velike koristi.

Ideja o osnivanju hrvatskog FBI-a stara je gotovo već tri godine kada je o njoj vijest procurila iz Ravnateljstva policije. Specijalna jedinica Kriminalističke policije koja bi se bavila organiziranim kriminalom trebala je biti osnovana još početkom 2006. godine i u njoj je trebalo biti zaposleno oko 300 najboljih kriminalista čiji bi timovi usko surađivali s USKOK-om.

Nedugo nakon što se počelo “šuškati” o osnutku hrvatskog FBI-a, objavljeno je da od toga neće biti ništa, da bi ove godine Vlada ipak najavila realizaciju već starog projekta zbog čega su ostvareni kontakti sa stranim stručnjacima.

U vrijeme kada su u Zagrebu ponovno zaredali krvavi obračuni – ubojstvo odvjetničke vježbenice Ivane Hodak te nakladnika Ive Pukanića – hrvatski FBI čini se kao slamka spasa u borbi s organiziranim kriminalom kojem je, kako je i najavila, vlast odlučila stati na kraj.

Dobili ispomoć
Je li ovaj potez došao ipak prekasno, tek će se pokazati, no da je svima jasno da se dobro poljuljana slika sigurnosne situacije u metropoli mora hitno popraviti, govori i podatak da je od danas na raspolaganju PU zagrebačkoj i 250 policajaca iz čitave zemlje.

U Zagreb tako stižu pripadnici temeljne, prometne, interventne policije..., kao ispomoć kolegama. Dio njih, iz susjednih policijskih uprava, na posao će svakodnevno putovati, dok će oni iz udaljenijih krajeva biti smješteni u Zagrebu. Neki od policajaca koji će biti raspoređeni na radna mjesta u Zagrebu, ondje bi mogli ostati i trajno zaposleni s obzirom na već poznati manjak policajaca u metropoli.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije