Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PONOVO UHIĆEN RONALD KVEŠTAK

Krali automobile, rastavljali ih pa prodavali u dijelove

Ilustracija
Foto: DPA/PIXSELL
13.11.2019.
u 13:51

Ovisno o dogovorenoj cijeni vozilo se rastavljalo ili u komadu prevozilo u dijelove koji su se prodavali preko jednog auto otpada. Novac od prodaje članove skupine su međusobno dijelili.

Nepopravljivi. Tako bi se vjerojatno mogao nazvati Ronald Kveštak (47), stari znanac policije i tužiteljstva koji se ponovo našao na meti istražitelja. Naime USKOK je, nakon kaznene prijave PU zagrebačke donio rješenje o provođenju istrage protiv Kveštaka te dvojice muškaraca u dobi od 41 i 27 godina koje sumnjiči da su u sastavu zločinačkog udruženja karali automobile, pa ih rastavljali na dijelove i preprodavali. Kveštak i druga dvojica sumnjiče se  da su od studenog 2018. do srpnja 2019. u Zagrebu krali razna vozila. Za krađe su bili zaduženi Kveštak i 41-godišnjak koji su ukradena vozila dovozili u garažu 21-godišnjaka gdje su zajedno s njim ta vozila rastavljali i zatim u dijelovima preprodavali. Sumnja se da su u inkriminiranom vremenu otuđili četiri vozila, a jedno je vozilo nađeno i vraćeno vlasniku. Trojac si je pribavio, tvrdi USKOK, nepripadnu imovinsku korist od oko 335.000 kuna. USKOK traži da se Kveštaku i 41-godišnjaku odredi istražni zatvor, o čemu će odlučiti sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.

Kveštak je svojevremeno bio optužen u maratonskom sudskom procesu, koji je nepravomoćnom presudom okončan u studenom 2018. Tada je bio osuđen na tri godine zatora, a iz sudnice je tada izašao sa smiješkom na licu. Razloga za  zadovljstvo je imao s obzirom na to da mu se sudilo zbog djela počinjenih 2008. te da je do izricanja nepravomoćne presude dio optužbi otišao u zastaru, dok je dio izrečene kazne već odležao u pritvoru. Prema nepravomoćnoj presudi, vlasnicima ukradenih automobila te osiguravajućim društvima morao je nadoknaditi štetu od nekoliko stotina tisuća kuna.

U akciji Procesor Kveštak se teretio da je bio dio skupine kradljivaca automobila. Teretilo ih se da su u nekoliko mjeseci 2008. na području Zagreba i Sesveta ukrali 24 vozila vrijedna 1,4 milijun kuna. Grupa je “operirala” tako što su prvo pogodnim alatom provalili u vozilo. Potom bi se slomila kontakt brava ispod upravljača, te pomoću specijalne elektroničke naprave, tzv. “kutije” premošćivala zaštita od krađe u vozilima i pokretalo vozilo. Nekoliko članova skupine trebalo je paziti na nailazak policije ili prolaznika, a ukradeno vozilo odvozilo se u unaprijed pripremljenu garažu ili skriveno parkirno mjesto. Ovisno o dogovorenoj cijeni vozilo se rastavljalo ili u komadu prevozilo u dijelove koji su se prodavali preko jednog auto otpada. Novac od prodaje članove skupine su međusobno dijelili.

Ključne riječi

Komentara 3

LI
liliZG
14:35 13.11.2019.

da li se to uopće može zvati sporost sudstva?

MA
majmudin
14:52 13.11.2019.

ode Roli opet tranu...

DE
dektiva
07:00 14.11.2019.

"Karali automobile"?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije