Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ruski prijedlog

Kraj sukoba u Karabahu?: Armenci pristali na prekid vatre, Azerbajdžan potvrdio

Karabah
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
20.09.2023.
u 11:52

Ministarstvo je priopćilo da su armenske snage u Karabahu pristale "položiti oružje, napustiti borbene i vojne položaje i potpuno se razoružati", a svo oružje i tešku opremu predati azerbajdžanskoj vojsci.

Etnički Armenci u azerbajdžanskoj odcijepljenoj regiji Gorski Karabah pristali su u srijedu na ruski prijedlog o prekidu vatre, 24 sata nakon što je Azerbajdžan započeo ofenzivu za povratak kontrole nad enklavom u kojoj su poginuli deseci i ozlijeđene stotine. Armenske separatističke snage u Karabahu rekle su da je Azerbajdžan probio njihove linije i zauzeo brojne uzvisine i strateška cestovna čvorišta dok je svijet stajao po strani, ne poduzimajući ništa.

Samoprozvana "Republika Artsak" rekla je da u takvim okolnostima nije imala izbora nego prekinuti neprijateljstva od 13 sati po lokalnom vremenu u srijedu. "Vlasti Republike Artsak prihvaćaju prijedlog zapovjedništva ruskog mirovnog kontingenta o prekidu vatre", rečeno je.

VEZANI ČLANCI:

"Uz posredovanje zapovjedništva ruskog mirovnog kontingenta stacioniranog u Gorskom Karabahu, postignut je dogovor o potpunom prekidu neprijateljstava od 13 sati 20. rujna 2023. godine."

Armenski separatisti iz Gorskog Karabaha najavili su da će u srijedu položiti oružje u sklopu postignutog prekida vatre i da će u četvrtak početi pregovori o ponovnoj integraciji sporne regije u Azerbajdžan. "Postignut je dogovor o povlačenju preostalih postrojbi i vojnika oružanih snaga Armenije... te o raspuštanju i potpunom razoružanju oružanih formacija obrambene vojske Gorskog Karabaha",  objavilo je vodstvo separatista najavljujući i početak pregovora o "reintegraciji" teritorija u Azerbajdžan u četvrtak u azerbajdžanskom gradu Jevlahu.

Ministarstvo obrane Azerbajdžana potvrdilo je u srijedu da je postiglo sporazum o prekidu vatre s etničkim armenskim snagama u planinskoj regiji Gorskog Karabaha naseljenoj etničkim Armencima.

Ministarstvo je priopćilo da su armenske snage u Karabahu pristale "položiti oružje, napustiti borbene i vojne položaje i potpuno se razoružati", a svo oružje i tešku opremu predati azerbajdžanskoj vojsci.

Azerbajdžan je započeo svoju operaciju protiv Gorskog Karabaha u utorak nakon što su neki od njegovih vojnika ubijeni u, kako je Baku rekao, napadima iz planinskog područja, koje je Azerbajdžan izolirao.

Video: U regiji Nagorno-Karabah snimljena velika eksplozija

Baku je zahtijevao da se separatističke političke vlasti u Karabahu, koji je međunarodno priznat kao dio Azerbajdžana, također raspuste prije bilo kakvih razgovora o budućnosti regije koju Azerbajdžan želi u potpunosti integrirati te da polože oružje i razoružaju se.

Gorski Karabah je međunarodno priznat kao dio Azerbajdžana.

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar Sidewinder
Sidewinder
12:02 20.09.2023.

Ruski mir? Gdije smo to već vidjeli?

RU
Rubikon
16:15 20.09.2023.

To se dešava kad se osloniš na Moskvu svejedno Armenci su se pokazali niš koristi i kukavice da su ratovali kao recimo Ukrajinci bilo bi drugačije ako se ti nećeš boriti za sebe neće ti Niko ni pomoći ista stvar je u Afganistanu njihov pokret odpora je smiješan

NO
No1
12:10 20.09.2023.

Zakaj ne bi samo poslali hrpu oruzja?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije