Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBJAVILA Biljana Borzan

Kraj iritantne prakse: 'Baterije na mobitelima će se opet moći lakše zamijeniti!'

Mobitel i rad od kuće
Foto: Pixabay
1/3
14.06.2023.
u 13:47

Novim zakonom ojačava se položaj potrošača, a proizvođače obvezuje na dizajniranje baterija u uređajima na način kojim ih se može jednostavno ukloniti ili zamijeniti. Ovim se, između ostaloga, staje na kraj praksi ljepljenja baterije za uređaj kojim se onemogućavalo kupca da ju zamijeni, već bi zbog toga morao kupiti potpuno novi uređaj.

U Europskom parlamentu izglasano je Izvješće o baterijama i otpadnim baterijama, na kojemu je radila i hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan. Novim zakonom ojačava se položaj potrošača, a proizvođače obvezuje na dizajniranje baterija u uređajima na način kojim ih se može jednostavno ukloniti ili zamijeniti. Ovim se, između ostaloga, staje na kraj praksi ljepljenja baterije za uređaj kojim se onemogućavalo kupca da ju zamijeni, već bi zbog toga morao kupiti potpuno novi uređaj.

VEZANI ČALNCI:

- U istraživanju koje sam provela, 94 posto građana je smatralo kako bi se baterije u uređajima trebale moći  lakše zamijeniti, dok ih je 57 posto primijetilo kako im se trajanje baterije smanjilo nakon što su ažurirali sustav. Ovim Zakonom proizvođače prisiljavamo da odustanu od prakse "kupi-koristi-baci", uz veću trajnost baterije i informiranost potrošača. Baterije će se opet moći lakše ukloniti ili zamijeniti, a uz to će nositi i naljepnice i QR kodove s informacijama vezanim uz njihov kapacitet, performanse, trajnost i slično - objašnjava Borzan.

Uvođenjem digitalne putovnice za baterije, dodaje, zaokružit će se proces od same proizvodnje do recikliranja baterije, a elektronički snimač u uređaju će sadržavati sve informacije o vijeku baterije.

VEZANI ČLANCI:

- Preko QR kodova moći će se pristupiti putovnici za bateriju te će na taj način potrošači moći vidjeti kakve su baterije ugrađene, kako su proizvedene, kakva im je mogućnost popravka, može li se zamijeniti samo u cijelosti ili se mogu zamijeniti pojedinačne ćelije... - navodi naša europarlamentarka.

Uz sve to, velika poduzeća morat će provesti dubinsku analizu kako bi se riješili društveni i ekološki rizici kod nabave, prerade i trgovine sirovinama, a minimalne razine obnovljenog kobalta, olova, litija i nikla morat će se ponovno upotrijebiti u novim baterijama. Minimalni cilj prikupljanja prijenosnih baterija do 2030. godine je 73 posto.

Video: Google otkrio koji su mobiteli laka meta hakerima: Provjerite je li vaš među njima

 

Ključne riječi

Komentara 1

JO
JOZO
22:07 15.06.2023.

Bravo! Ovo u potpunosti podržavam. Zašto se baterija ne bi mogla zamijeniti kao u starijim mobitelima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije