Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CRNI SCENARIJ Federalni MIO/PIO već posuđuje novac za izmirenje mjesečnih obveza

Krah u kolovozu, broj radnika i umirovljenika bit će jednak

01.03.2009.
u 23:00

Odnos zaposlenih i umirovljenika u BiH uskoro bi mogao biti 1:1. Početak 2009. donio je više od 10.000 otkaza, a istodobno broj umirovljenika se drastično povećava, tako je odnos zaposlenih i umirovljenika ozbiljno narušen. Stručne analize pokazuju kako bi do konačnog kraha moglo doći u kolovozu ove godine, upravo zbog ovoga problema.

Kako bi se trenutačni sustav održao, potrebna su mjesečna zaduženja od nekoliko desetaka milijuna maraka, što je također neodrživo. Katastrofalnom stanju doprinijet će i suluda odluka Vlade FBiH o otkupu 100.000 godina radnog staža, čime ćemo dobiti još oko 50.000 umirovljenika. Ako uzmemo u obzir broj ratnih i civilnih invalida, posve je jasno da je trenutačni sustav neodrživ i da je kolaps neminovan.

Ne izmiruju obveze
Da uvijek može biti gore, pokazao je i početak 2009. kada je više desetaka državnih tvrtki prestalo s uplaćivanjem doprinosa jer nemaju dovoljno sredstava. - Samo za siječanj smo u proračunu planirali 92 milijuna KM sredstava iz doprinosa, a prikupili svega 67 milijuna. Morali smo posegnuti za rezervama, a i za veljaču nam nedostaje nekih deset milijuna. Dakle, opet moramo povući sredstva iz rezervi ili eventualno posuditi od poslovnih banaka na dan ili dva. U rezervama više nema ni marke - izjavio je za Večernjak dopredsjednik Federanog zavoda za mirovinsko osiguranje Ivan Rogić.

Federalna Vlada, na čelu s premijerom Nedžadom Brankovićem, unatoč protivljenju ministra financija Vjekoslava Bevande, donijela je niz zakonskih propisa, a da zato nije imala financijsko pokriće. Zbog takva načina rada sada se nalazimo u ovakvoj situaciji.

- Zavod MIO je prošle godine negativno poslovao s 24 milijuna maraka, zahvaljujući beneficiranim mirovinama. Sve su te uredbe donosili bez novca, smirivali su socijalne nemire i prosvjede umirovljenjima po posebnim odredbama, a bez novca da to namire. Predložili su mjere i uputili ih Vladi FBiH. Ovaj fond je na korak do kraha, a ako krahira, nema spasa, slijedi kaos - istaknuo je Rogić. Također je napomenuo da Zavod ne može podnijeti daljnje povećanje broja umirovljenika, a ako do toga dođe, a smanje broj zaposlenih koji stvaraju doprinose, onda spasa nema. Premijer Branković već neko vrijeme planira spasiti stvar prodajom telecoma, ali svi ekonomski stručnjaci su jedinstveni u ocjeni da bi to bilo rezanje grane na kojoj sjedimo.

Vraćaju se u BiH
Do kolovoza, kada se predviđa krah u BiH, vratit će se i nekoliko desetaka tisuća građana BiH koji su na privremenom radu u stranim zemljama. Naime, upravo su oni prvi na listama za otkaze, što je pokazao i slovenski primjer gdje je oko 4000 građana BiH dobilo otkaze. Može reći kako su tvrdnje da siva ekonomija drži ovu državu na nogama točne jer većina građana BiH upravo u tim vodama zaradi pokoju marku i osigurava barem minimum egzistencije. Zanimljvo je da nitko od ekonomskih stručnjaka nije bio raspoložen za komentiranje trenutačne situacije, a uputili su nam na Vladu FBiH i Vijeće ministara, što je još dokaz neizbježnog sloma financijskog sustava.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije