Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pospremanje u HDZ-u

Kosor raspustila zagrebački HDZ, za povjerenika imenovala Jandrokovića

kosor
Boris Šćitar/Pixsell
18.01.2010.
u 12:06

J. Mesić loše je prošao na lokalnim izborima kao protukandidat Bandiću pa HDZ postavlja Jandrokovića zbog uspjeha u Bjelovaru.

Predsjedničkim izborima kao alibijem za veliko pospremanje u vlastitim redovima ne koristi se samo SDP nego i vladajući HDZ. Prvi je potez povučen danas kad je vrh stranke raspustio Gradski odbor HDZ-a grada Zagreba.

Argumenti za ministra

Imenovano je Povjerenstvo od 28 članova koje će, predvođeno ministrom vanjskih poslova i članom Predsjedništva HDZ-a Gordanom Jandrokovićem, analizirati rad 17 mjesnih ogranaka te pripremiti unutarstranačke izbore na kojima će za koji mjesec biti izabrano novo vodstvo HDZ-a u glavnome gradu.

Iako službeno ne govori o novim pospremanjima, šefica stranke Jadranka Kosor nagovještava ih najavom da će već sljedećeg tjedna Predsjedništvo HDZ-a analizirati rezultate predsjedničkih izbora u ostalim županijama i velikim gradovima.

Razgovori o raspuštanju vodstva zagrebačkog HDZ-a, doznajemo neslužbeno, vođeni su i prošlog vikenda. Zagrebački HDZ već godinama slabi, a unutarnji su odnosi često bili toliko napeti da su zapravo onemogućivali ozbiljno funkcioniranje organizacije. Posebno se to odnosi na godine kad je na mjesto tajnika GO HDZ-a, koji je vodila Jadranka Kosor, Ivo Sanader imenovao svog prijatelja Marija Zubovića. Sve se to dramatično odrazilo na rejting stranke, koja već godinama u glavnome gradu ne uspijeva ostvariti zapaženiji rezultat.

Ususret prošlim lokalnim izborima, na kojima je HDZ trebao pronaći kandidata koji će parirati Milanu Bandiću, a Jadranka Kosor bila je zauzeta poslom u Vladi, Ivo Sanader doslovno je "izmislio” rješenje i postavio na čelo zagrebačkog HDZ-a javnosti nepoznata Jasena Mesića. Do danas, međutim, Mesić se uspio afirmirati, pa na zagrebačkoj sceni više nije nepoznato lice. Međutim, očito je da nije ni dovoljno jako da bi se na njemu mogla graditi perspektiva.

Procjenjuje se da je stavljanje Gordana Jandrokovića na čelo Povjerenstva koje će pripremiti izbore u zagrebačkom HDZ-u zapravo priprema za to da on za koji mjesec bude i izabran za šefa najveće HDZ-ove organizacije u zemlji. Jandroković je, naime, preksinoć razriješen dužnosti šefa bjelovarsko-bilogorskog HDZ-a, a odnedavna se s obitelji i preselio u Zagreb.

Argumenti da upravo on bude zadužen za posebnu misiju u Zagrebu pronađeni su u njegovu kvalitetnu radu na domicilnom, bjelovarsko-bilogorskom terenu. Ondje je, kažu u HDZ-u, uspio udvostručiti broj članova pa se vjeruje da će i u Zagrebu probuditi uspavane ogranke. Na njegovoj je strani i to što je među poznatim HDZ-ovim licima, ali ipak i među ljudima koje svrstavaju u novu generaciju političara. Jandrokovića su proteklih mjeseci u medijskim analizama znali opisivati kao Sanaderova čovjeka, no on je proteklih tjedana pokazao da je njegova lojalnost šefici HDZ-a neupitna.

Mesić ne ispada iz igre

Iako raspuštanjem GO HDZ-a Jasen Mesić gubi poziciju, ne ispada iz igre. Šefica stranke Jadranka Kosor kaže da Mesić i dalje ostaje član Predsjedništva HDZ-a. U Povjerenstvu je pak postavljen odmah uz Jandrokovića.

Očito je da ga šefica stranke ne percipira kao Sanaderova čovjeka i da mu honorira to što ju je 3. siječnja, kad je Sanader sazvao izvanrednu konferenciju za novinare na kojoj ju je bio prozvao zbog nesnalaženja u vođenju stranke, upravo on obavijestio o tome što se događa. Mesić je, naime, u stranku stigao u trenirci, ali je, videći što se događa, pobjegao preko balkona kako ga novinari ne bi vidjeli.

– Jasen Mesić često nije imao potporu kakvu je trebao imati, a temeljne organizacije često nisu slijedile naputke Glavnog odbora – kaže J. Kosor. Vrh stranke želi da HDZ u Zagrebu bude opet jak i da do sljedećih parlamentarnih izbora bude spreman za pobjede. 

Ključne riječi

Komentara 161

H0
Hajduk_058
15:42 18.01.2010.

Jandroković je običan budalaš

DU
duvno
16:22 18.01.2010.

vlaisavljevićka će bre da vas sve razbuca

AL
alapača
14:06 18.01.2010.

A kako Zagreb neće Jandrokovića zarezivati ni pet posto, uprskat će posao pa će se Jaca i njega napokon riješiti. :D

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije