Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pročitajte

Korisni savjeti za uređenje grobova prije blagdana Svih svetih

groblje
Marko Lukunić/PIXSELL
18.10.2013.
u 16:29

Mnogima je jedna od glavnih obaveza pripremiti grobove najmilijih kako bi, na sam blagdan, cvijeće i svijeće bili stavljeni na čist i uređen grob

Često nam vrijeme i obaveze ne dozvoljavaju da posjećujemo grobna mjesta naših najmilijih onoliko redovito koliko bismo htjeli. Stoga bi grobno mjesto trebalo kvalitetno urediti kako bi što duže ostalo uredno.

Najčešće postoje tri vrste nadgrobnih ploča – od granita ili mramora, kulira ili zemljane.

Shodno toj podjeli, nadgrobne ploče treba različito pripremiti pa smo za Vas pripremili nekoliko korisnih savjeta

Kako održavati ploču od granita ili mramora (prirodni kamen)?

Ova vrsta grobova je lakša za održavanje, međutim zbog atmosferskog utjecaja, često dolazi do stvaranja kamenca. Ukoliko ga se uklanja oštrim predmetom, postoji mogućnost oštećenja vanjskog sloja zbog čega voda može ulaziti u pore i iznutra oštetiti kamen. Kamenac se može, prema uputama, odstraniti specijalnim i profesionalnim tekućinama. Naglasili bismo da sredstva za kućanstvo nisu primjerena za ovu vrstu uklanjanja kamenca.

Kako biste spriječili njegovo daljnje stvaranje, preporučuje se, nakon uklanjanja, poliranje cijele površine. Postoje razna sredstva za poliranje, ali obratite pozornost na da su samo neka namijenjena vanjskoj uporabi. Potrebno ih je nanijeti pri optimalnoj temperaturi zraka i to posebnom krpom od prirodnog materijala. Idealno vrijeme za poliranje je proljeće ili jesen, no imajte na umu da poliranjem u jesen nanosite zaštitni sloj koji će štititi kamen od atmosferskog utjecaja tijekom zime.

Vrlo često spužve umjetnih aranžmana ostavljaju tragove i nejednakost u boji kamena. Nažalost, koliko god čistili, nejednakost će i dalje biti prisutna. Ovisno o stadiju, moguće je postići prvotni sjaj te ujednačiti boju profesionalnim sredstvima koja se trebaju nanositi u kontroliranim uvjetima. Za bolji učinak potrebno je više puta ponoviti postupak.

Kako održavati ploču od kulira?

Postoje dvije vrste groba od kulira, a to su kompletan kulir i okvir od kulira a sredina sa šljunkom.

Ova vrsta kamena lijepo izgleda samo kad je održavana. U suprotnom, vrlo brzo se stvara mahovina odajući dojam neurednosti.

Nasreću, postoji način kako jednom uređen grob, može ostati duže urednim, a to je skidanje mahovine posebnim četkama za mahovinu s cijele površine kulira. Iako se radi o višesatnom poslu za dvoje ljudi, rezultat je uistinu dugotrajan.

Ukoliko niste u mogućnosti odvojiti toliko vremena, možete se poslužiti specijalnim sredstvima sukladno uputama za korišenje, no rezultat je kratkoročniji.

Obzirom da je proces prašnjav, svakako ponesite i zaštitne maske kojima ćete zaštititi sebe od udisanja. Kako biste usporili proces pojave mahovine u budućnosti, savjetujemo da na kraju impregnirate cijelu površinu.

Ukoliko se radi o drugoj vrsti groba od kulira sa šljunkom u sredini, postupak za kulir je isti. Što se šljunka tiče, idealno je odstraniti stari i zamijeniti ga novim. Korov često probija kroz šljunak i najlon (ukoliko ga ima) pa u slučaju da zdržavate stari šljunak, preporučamo ga okopati, odstraniti korov te po mogućnosti pošpricati sredstvom za odstranjivanje korova.

Kako održavati zemljani grob?

Ukoliko je grobno mjesto zemljano, potrebno je redovito održavanje što znači da barem jednom godišnje treba okopati travu i korov te redovito i obavezno pošpricati sa sredstvom za odstranjivanje korova.

Nakon toga, poželjno je postaviti najlon koji je nešto i duži i širi od samog groba, i preko njega staviti odgovarajuću količinu bijelog pijeska.

Ukoliko je nadgrobna ploča od kamena, nju svakako možete ispolirati i time dati završni sjaj.

Čuvar sjećanja

Svježe cvijeće i zapaljena svijeća nisu jedini detalji koji govore o Vašoj brizi za počivališta najmilijih. Vrlo često potrebno je skidanje mahovine, impregniranje, poliranje, zlaćenje i srebrenje slova. Ukoliko zbog udaljenosti, zdravstvenih problema, starosti ili prezaposlenosti ne možete sami održavati grobove obitelji i prijatelja, slobodno se obratite tvrtki Čuvar sjećanja specijaliziranoj za profesionalno održavanje grobova na području cijele Hrvatske.

Kontakt: W: www.cuvarsjecanja.com T: 6382899 E: info@cuvarsjecanja.com

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije