Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Šapni mu svoj bećarac'

Kontroverzni seksolog i etnolog Salomon Krauss dobio skulpturu u Pleternici

Pleternica: Svečanost predstavljanja skulpture Friedricha Salomona Kraussa
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/5
02.08.2022.
u 16:38

Krauss je još kao mladić počeo istraživati rubne teme poput vračanja, gatanja, spolnih odnosa i natprirodnih bića.

Na Trgu bećarca u Pleternici svečano je otkrivena brončana skulptura Friedricha Salomona Kraussa "Šapni mu svoj bećarac". Kontroverzni, ali svjetski poznati hrvatsko-austrijski seksolog, etnolog i folklorist, rođeni Požežanin Salomon Krauss (1859.-1938.) skupljao je bećarce erotskog sadržaja.

S obzirom da je bio seksolog, proučavao je i folkloristiku s elementima erotskog folklora. Upravo erotski stihovi, ženska i muška seksualnost česta su tema u bećarcima i drugim slavonskim napjevima.

01.08.2022., Pleternica - Svecanost predstavljanja skulpture Friedricha Salomona Kraussa na Trgu becarca u Pleternici. Skulptura u bronci rad je akademske kiparice Tatjane Kostanjevic.​ ​Fridrich Salomon Kraus rodjen je 1859. godine u Po​z​egi, a zivio je i radio u Becu gdje odlazi nakon zavrsene gimnazije. Odrastao je kao najmladje ​od cetvero ​dije​ce​ u obitelji zidovskog trgovca Vilima Kraussa i Eve Ernestine Hertzog,​ koja je​ rodjen​a u Pleternici. Imao je​ tri​ starije​ sestre. Poznati je etnolog, folklorist iz podrucja erotskog folklora, seksolog, publicist i slavist. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL (ilustracija)

- Krauss je još kao mladić počeo istraživati rubne teme poput vračanja, gatanja, spolnih odnosa i natprirodnih bića. Posebice je istraživao erotski folklor. Istraživanja je sažimao u godišnjake u kojima možemo pronaći erotske narodne pjesme i brojne bećarce, a isto tako i građu s područja istraživanja spolnog morala i erotskog folklora - rekao je povjesničar Mario Katić, voditelj Muzeja bećarca.

Kraus je umro u predvečerje Drugog svjetskog rata, s oznakom pornografa i većinom zaboravljen.

Skulptura je rad požeške akademske kiparice Tatjane Kostanjević.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije