Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LJUDSKA PRAVA
Povratak na članak

Kontra i druge udruge traže ocjenu ustavnosti referenduma o braku

U udrugama smatraju da se tom inicijativom zadire u područje zaštite ljudskih prava

Komentari 159

Avatar ambasadoor
ambasadoor
12:38 02.11.2013.

Inzistira se uporno na tome da je istospolni brak ljudsko pravo o kom se ne smije odlučivati referendumom, iako je Europski sud za ljudska prava u Strassbourgu (2010, slučaj Schalk i Kopf) donio jasnu presudu da " brak ne spadaada u ljudska prava, te da se ona ne krše nepriznavanjem istospolnih brakova."

VL
Avatar ambasadoor
ambasadoor
12:42 02.11.2013.

Zakon definira stvari i odnose u društvu, ne otkriva ih, ne izmišlja ih. Zašto prije 100 godina nije bilo zakonski definirana "istospolna zajednica" (zove li se tako u Hrvatskoj?)? Jer društvo nije iskazivalo potrebu za pravnom definicijom takve zajednice. Takva zajednica je danas, u pravnom pogledu, nešto novo. Zakon je, dakle, treba definirati. Sve što mi tražimo jest da ta definicija novog stanja u društvu ne ide preko onoga što već postoji od početka civilizacije. Želite nešto novo? Stvorite si to novo. Brak to nije.

VL
Avatar George Bailey
George Bailey
12:57 02.11.2013.

Jedva čekam 1.12. da ovo pitanje napokon stavimo ad acta.

VL
YU
yututu
09:13 03.11.2013.

Sam naziv te udruge upućuje na djelovanje te i sličnih vladinih Novo-udruga kontra svega što je prirodno, ljudsko, narodno, nacionalno, državotvorno, hrvatsko, kontra običaja i prava većine, kontra obitelji kao temeljne društvene zajednice, kontra reda i ustroja, a za anarhiYU,, nered, raspad sustava ....u konačnici protiv samog života kao takvog

VL
CV
crna vrana
10:50 03.11.2013.

Najiritantniji je njihov zahtjev za posvajanjem djece, a svojom seksualnom orjentacijom su se svjesno odrekli prokreacije. Tko tu koga pravi ludim, a tko se pravi lud. U svekolikoj brizi za svoja prava , potpuno su indiferentni za prava djece kojuoju bi posvajali. Prava djece i prava majki bi se ustavom trebala štititi , jer se tako štiti budućnost nacije , budućnost čovječanstva . Kakva ustavna zaštitta homoseksualnih zajednica, ma hajte molim vas !

VL
GD
goran.durinic
10:47 03.11.2013.

U ovom slučaju manjina maltretira većinu. I bilo bi već jednom dosta takve prakse.

VL
CV
crna vrana
14:28 02.11.2013.

Jurasica inače bulazni, pa joj poručujem da joj za početak nitko ne brani podiči ustavnu tužbu protiv odredbe čl. 5 Obiteljskog zakona koja kaže da je brak na zakonu utemeljena zajednica žene i muškarca. Ako tu odredbu ne smatra diskriminatornom , a očito da ne smatra, jer nije protiv nje ustala ustavnom tužbom, to znači da glede referendumskog pitanja koje je identično toj postoječoj zakonskoj odredbi Jurasica jednostavno blefira , jer temelja za tužbu nema !

VL
Avatar Ivkošić
Ivkošić
16:35 02.11.2013.

I kad vas sud napokon odbije hoćete prestat s***?

VL
Avatar ambasadoor
ambasadoor
12:40 02.11.2013.

Nitko homoseksualcima ne želi uskratiti prava da svoje veze legaliziraju i vuku iz toga adekvatna prava spram partnera, no traži se da naziv brak ostane rezerviran za ono što je uvijek i bio.Niti jedno pravo homoseksualcnima neće biti oduzeto ako se definicija uvede u Ustav.

VL
BL
bluesbob
12:51 02.11.2013.

Tko je tu ustvari homofobičan???? HNS ima više članova nego država gejeva koji očito ne vole sve što ima straight prizvuk. Nek potraže prava u Strassbourghu pa da vide kak bu ih EU obrisal.

VL
DI
Dijaspora
10:43 03.11.2013.

Nije sudstvo stvorilo čovjeka nego čovjek sudstvo. Pa neće sudac odlučivati što narod želi.

VL
DU
Deleted user
13:57 02.11.2013.

Zašto udruge Kontra, Rišpet i Ženska mreža Hrvatske pozivaju Sabor da Ustavnom sudu uputi prijedlog za ocjenu ustavnosti raspisivanja referenduma za definiranje braka kao zajednice muškarca i žene? Pa neka same te udruge to učine mimo Sabora, kao što je GROZD učinio sa Zdravstvenim odgojem.

VL
KA
kafka
09:13 03.11.2013.

I vlak i autobus su 'prometala'. Bez obzira koliko se putnika vozi kojim prometalom i dalje je vlak vlak, a autobus autobus.

VL
GU
gummybear
13:44 02.11.2013.

Dosadni su više ima bar 110 stvari koje su važnije u Hrvatskoj od toga.

VL
YU
yututu
10:21 03.11.2013.

Zloupotrebe prava manjina od strane njihovih tobožnjih zastupnika su danas moćno sredstvo za podrivanje temelja društvenih uređenja i djelovanja s ciljem porobljavanja svijeta od strane manjine uzurpatora

VL
FO
foruminator
11:32 03.11.2013.

"Kontra i druge udruge traže ocjenu ustavnosti referenduma o braku" a ja tražim da se ocjeni i istraži, tko stoji iza Kontre, Iskoraka, Rišpeta, građanske akcije, baba, Davida, Documenta, ...i još mali milijun ovih valdinih satelitčića? tko ih financira? onakoonako kao što je u Rusiji Putin naredio kontrolu svih ovakvih navodnih NGO, koji se financiraju iz inozemstva, tako treba kontrolirati i ju Hrvatskoj.

VL
CV
crna vrana
11:11 03.11.2013.

Da je postojeća zakonska odredba koja kaže da je brak zajednica žene i muškarca diskriminatorna , Ustavni sud bi ju već ukinuo po službenoj dužnosti, LGBT-ovci , Peđa Grbin, Vesna Pusić i društvo bi već uputili zahtjev za ocjenu ustavnosti te zakonske odredbe. Međutim , ona je u potpunosti u skladu s Ustavom jer se u slučaju braka ne radi o temeljnom ljudskom pravu koje bi bilo definirano Općom deklaracijom UN-a i/ili Europskom konvencijom o ljudskim pravima. Stoga je ovo kontriranje Kontre i sličnih udruga najobičniji spin , bolje rečeno puki izraz nemoći, krik poraženih koji se bave lažima i etiketiranjem cijele nacije homofobnom. Njima je jedini problem kako svoj poraz opravdati svojim inozemnim LGBT financijerima.

VL
DU
Deleted user
11:29 03.11.2013.

Imam osjećaj da je počela i medijska hajka i hajka parazitskih "nevladinih udruga" kako bi se osujetila i sprijčila inicijativa "U ime obitelji". Pritom se naravno služi manipulacijama i lažima. Nije istinito na primjer da se njima nešto oduzima. Istinito pak je da "U ime obitelji" traži da se na referendumu građani Republike Hrvatske izjasne o tome je li braka zajednica muškarca i žene. Što se njima time oduzima? Osim toga, i ova današnja takozvana "vlada" opredijelila se za to da se životna zajednica pedera i lezbi ne naziva brak nego "životno partnerstvo". Ako je večina hrvatskog stanovništva za to da se brak kao takav smatra životnom zajednicom muđkarca i žene onda će se u tom smislu i odluka referenduma uvesti u Ustav. Sada se samo traži na koji način se mogu izigrati gražani koji dijele zdrave i normalne stavove koji se tisućljećima potvrdili i tako osigurali opstanak ljudske populacije.

VL
CV
crna vrana
15:17 02.11.2013.

Marginalna društvena skupina , koj cijelu naciju naziva homofobnom , izuzev nekoliko predstavnika političke kukavelji, je što se mene tiče zaslužila ustavni status. Ja sam zato da se u Ustav uvrsti odredba kojom se LGTB-ovce proglašava ugroženom vrstom, te imm se stoga dodjeljuje status ustavne nedodirljivosti.

VL
Avatar jure23
jure23
11:24 03.11.2013.

možeš misliti žena s penisom i muškarac s vaginom !!

VL
« 1 2 3 4 5 6 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.