Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRABAR- KITAROVIĆ

'Kontinentalna Dalmacija najteže pogođena negativnim demografskim kretanjima'

Foto: Ured predsjednice Republike Hrvatske
1/3
22.05.2019.
u 18:57

Govoreći o službenim podacima o broju stanovnika, Predsjednica Republike ukazala je na činjenicu kako je Republika Hrvatska posljednji godišnji plus od 3.537 više rođenih nego umrlih imala 1997. godine

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je na konferenciji „Demografija kontinentalne Dalmacije kao preduvjet opstanka života“ u Splitu naglasila kako je u protekle četiri godine tema demografije postala glavna tema u Hrvatskoj.

- Predlažući prošle godine svoj „Prijedlog mjera populacijske politike“, posebice sam istaknula kako je spremnost za borbu s demografskom krizom i spremnost njezina svladavanja najveći ispit našega poštovanja prema prošlosti, političke zrelosti, odgovornosti državnih institucija te naposljetku naše zajedničke vjere u povijesni smisao i budućnost vlastite države- kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Napomenula je kako su pomaci učinjeni, no kako nismo kao država dovoljno brzi ni sveobuhvatni i zato još nemamo znatnije pozitivne trendove. Govoreći o službenim podacima o broju stanovnika, Predsjednica Republike ukazala je na činjenicu kako je Republika Hrvatska posljednji godišnji plus od 3.537 više rođenih nego umrlih imala 1997. godine.

-Pridružimo li tome iseljavanje, tada je slika još teža, a kontinentalna Dalmacija, koja je tema ove konferencije, jedno je od područja najteže pogođenih negativnim demografskim kretanjima- kazala je.

Dodala je kako spomenuto pitanje nije i ne može ostati samo pitanje politike i političara nego i svih onih koji imaju zadaću i obvezu stvaranja pozitivnog ozračja u društvu za rješavanje tog problema. Isto tako, istaknula je kako je nužna društvena intervencija kako bi se zaustavile, srednjoročno i osobito dugoročno, naglašene nepovoljne demografske i gospodarske tendencije.

Predsjednica je u svojem obraćanju navela kako su pozitivan primjer hrvatski otoci gdje je od 1999. godine, kada je donesen prvi Zakon o otocima, hrvatski javni sektor u razvoj otoka ulagao prosječno 1,5 milijardi kuna godišnje, što je donijelo rezultate pa je samim time i broj stanovnika na otocima porastao 2,4 posto. Izrazila je zadovoljstvo što su se i hrvatski mediji uključili u raspravu i konkretno djelovanje u cilju preokretanja demografskih trendova i izgradnju prosperitetne države i društva jednakih mogućnosti bolje Hrvatske.

- Ukratko, uz sveopće mjere porezne i investicijske politike u funkciji razvoja gospodarstva, zapošljavanja i porasta društvenog standarda života, potrebno je donijeti posebne mjere za spomenuta područja. To prije svega znači posebno porezno i svako drugo poticanje ulaganja u te krajeve, pojačane pronatalitetne mjere, mjere za što veću dostupnost predškolskog odgoja, obrazovni standard, komunalni standard, besplatan prijevoz učenika i uopće što bolju povezanost s većim gradovima Zadrom, Šibenikom i Splitom- zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović, izrazivši uvjerenje kako će konferencija kvalitetnom raspravom ne samo
osvijetliti probleme nego i iznjedriti prijedloge rješenja.

Komentara 10

MA
Malenkost
21:33 22.05.2019.

Neka Gospoda K. G-K.zade u sela dalmatinske Zagore, nek se proseta s zastitom ali nek cuje sto misle stanovnici moje dalmatinske Zagore o ovoj Drzavi, HDZu, nek upita za iskrene procijene, nek stane po skoro napustenim selima i urusenim Kucama i Stajama koje su nekoc bile pune zivota. Moju dalmatinsku Zagoru su unistili, ne Srbi, ne!! Hrvati, sve je unisteno, sve, polja zarasla u korov a nase bake bez zubi i s Mrenom trebaju godinama cekati na operaciju. Nema djece, nema punih livada/ledina dicaka, di smo nekoc igrali na baluna, ne cuje se diciji plac ni smij, pustos svugdje, beznade, bezperspektivnost, alkoholizam, sportske kladionice pune nesretnika. U razgovoru s starijim mjestanima cujem: blago li se tebi, maka si se od ovih lopova, vis di su nas doveli, nema nase mladosti, zavladala je tuga. Ne to K. G.-K. nece vidjeti, ona ce u finoj odori procitati lipe rici i obecanja te na Gozbicu, lip zalogaj Prsuta, malo se smijuckat s oklesanon liniji s lokalnim politicarima i Vratrin, malo pit pjenusavog iz pehara, ... . Nek ode u kucu mog oca, sav trud u Njemackoj je ulozio u obiteljsku kucu, prazna je, nema tu zivota. Nastavite s sanjarenjem. Oni joi su krivi za stanje, sad obecavaju,navodno uvidaju, kasno je, svit vam je osa i otici ce sve sto moze, niste Gospodo politicari vise u mogucnosti okrentiti stvar. Gasi Cokolinda svitla. Moja rodna gruda opljackana i osiromasena . Slusat moj svit i vidit beznade tog razmjera je bolno. Zbogom rodna grudo. Zalosno.

BE
benkovac
21:38 22.05.2019.

Glamuro i slavo hlepna gospođo Kitarović,kad ste toliko zabrinuti za kopnenu Dalmaciju što niste došli u Benkovac kad ste imali ured u Zadarskoj županiji?Lipše se šetati rivom i Kalelargom nego obići sela bez vode,kanalizacije,nogostupa i ljudi pa da vidite zašto se to događa.Gadiš mi se koliko malo ljudskosti i morala imaš.

DU
Deleted user
21:45 22.05.2019.

Najteže su pogođeni negativnim demografskim kretanjima Žumberak, Lika, Kordun i Banija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije