Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
avioprijevoz

Konkurencija Boeingu i Airbusu: Uspješan probni let kineskog mlažnjaka C919

C919
Foto: Reuters/PIXSELL
28.12.2018.
u 10:25

COMAC želi dobiti odobrenja nadležnih kineskih agencija za puštanje u promet zrakoplova do 2020., kao i Europske agencije za zrakoplovnu sigurnost, koja je u travnju pristala započeti proces certificiranja

Treći prototip kineskog putničkog zrakoplova C919 u petak je uspješno odradio prvi probni let, objavili su proizvođači, učinivši time korak naprijed u afirmiranju Kine kao globalnog aktera u putničkom prijevozu.

Zrakoplov C919, koji predstavlja konkurenciju Boeingu 737 i Airbusu SE A320, smatra se simbolom kineskih ambicija u putničkom zrakoplovstvu te politike predsjednika Xi Jinpinga koja smjera unapređenju proizvodnih kapaciteta.

COMAC, kineska zrakoplovna kompanija, u priopćenju na svom službenom mikroblogu objavila je da je zrakoplov sigurno sletio u šangajsku zračnu luku u 12,45 po lokalnom vremenu, nakon što je bio u zraku sat vremena i 38 minuta.

Zrakoplov će se uskoro uputiti u Sian, grad u središnjoj Kini, na dodatne probne letove s naglaskom na aeroelastičnost i kalibriranje brzina, rekli su iz kompanije.

Drugi prototip zrakoplova C919 testiran je u prosincu 2017., sedam mjeseci nakon što je to učinio prvi prototip mlažnjaka C919.

COMAC je kazao kako sastavlja još tri prototipa te kako će svih šest tijekom iduće godine imati probne letove.

Zrakoplov C919 ima desetine kupaca koji su naručili ili najavili kupovinu ukupno 815 mlažnjaka.

COMAC želi dobiti odobrenja nadležnih kineskih agencija za puštanje u promet zrakoplova do 2020., kao i Europske agencije za zrakoplovnu sigurnost, koja je u travnju pristala započeti proces certificiranja.

>> Pogledajte koliko ovaj čovjek voli svoj posao

Ključne riječi

Komentara 6

OR
orao10
17:12 28.12.2018.

Amerikanci su ih izmislili i jedino oni pra dobre avione

KE
kelab
21:12 28.12.2018.

U jednoj godini kupio sam tri cofee maker 'made in china', drugih nema, svi se pokvarili. Jos uvijek sumnjam u kinesku kvalitetu. Kazu da je Bog stvorio nebesa i zemlju, a ostalo sve je 'made in china'. Barem tako danazs izgleda.

DE
deda1234
16:41 28.12.2018.

To ces moc kupit preko ebay

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije