Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gordan Kolak, predsjednik Uprave KONČARA

KONČAR je doveo u red najvećih hrvatskih izvoznika, zarađuje na tržištima 130 država

storyeditor/2023-11-16/PXL_080922_95543609.jpg
Davor Puklavec/PIXSELL
17.11.2023.
u 09:35

Pod njegovim vodstvom KONČAR je učvrstio tradicionalnu poziciju u segmentu hidroenergije te snažno zakoračio u područje obnovljivih izvora i razvoja digitalnih rješenja u elektroenergetici

Dulje od stoljeća tvrtka KONČAR značajan je globalni igrač u elektroenergetici i željezničkim vozilima, a više od desetljeća i u tehnologiji obnovljivih izvora. Gordan Kolak na čelo ovog elektroindustrijskog diva došao je početkom 2020. godine. Pod njegovim upravljanjem Končar se nametnuo kao jedan od najsnažnijih domaćih izvoznika, koji većinu poslovnih prihoda ostvaruje na tržištima 130 zemalja. Kompanija je kontinuirano rasla i u pandemijskim vremenima popraćenima rastom cijena sirovina i globalnim poremećajima u distribucijskim lancima, a nastavila je s uzlaznim poslovnim rezultatima i tijekom aktualne geopolitičke krize.

Rođen u Njemačkoj

Kolak je rođen je 1970. u gradu Villingen-Schwenningen, u Njemačkoj. Diplomirao je na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci i magistrirao na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Kako mu piše u službenoj biografiji, tijekom profesionalne karijere razvijao je znanja i vještine na području strateškog upravljanja organizacijama, ali i u području nacionalne/domovinske sigurnosti, od sveučilišnog obrazovanja i kasnijeg usavršavanja na prestižnim američkim i europskim civilnim i vojnim učilištima.

Stručnjak je u poslovnom, financijskom i organizacijskom restrukturiranju složenih poslovnih sustava s iznimnim menadžerskim i konzultantskim iskustvom, koje potvrđuje uspješnim vođenjem vlastite konzultantske tvrtke, usmjerene na poslovno savjetovanje u području ICT rješenja, planiranja, implementacije, nadzora i upravljanja strategijom poslovanja te korporativnog upravljanja i revizije.

VEZANI ČLANCI

Svoja profesionalna iskustva razvijao je i primjenjivao kao direktor i predsjednik Uprava tvrtki DOK-ING za proizvodnju robotiziranih strojeva za posebne namjene, King ICT za integraciju ICT sustava, Megatrend za ICT distribuciju i Megatrend poslovna rješenja za ICT rješenja, kao i tvrtke Dalekovod proizvodnja. Godine 2019. imenovan je zamjenikom predsjednika, a 2020. predsjednikom Uprave KONČAR - Elektroindustrije. Kao pripadnik Oružanih snaga Republike Hrvatske aktivno je sudjelovao u Domovinskom ratu i razvoju obrambenog sustava. Sudjelovao je i u UN-ovoj mirovnoj misiji u Sierra Leoneu, a i dalje je aktivan u razvoju nacionalnog sigurnosno-obrambenog sustava Republike Hrvatske.

Obnašao je dužnost predsjednika Hrvatske udruge poslovnih savjetnika te predavača na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta. Od 2015. do 2020. godine bio je tajnik Vijeća za domovinsku sigurnost predsjednice Republike Hrvatske. Aktivan je član brojnih poslovnih udruga.

Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, dobitnik je priznanja Society of American Military Engineers te Medalje Ujedinjenih naroda (United Nations Medal) za sudjelovanje u mirovnoj misiji u Sierra Leoneu.

Pod Kolakovim vodstvom KONČAR je učvrstio tradicionalnu poziciju u segmentu hidroenergije te snažno zakoračio u područje obnovljivih izvora i razvoja digitalnih rješenja u elektroenergetici.

Nakon izvanrednih rezultata u ovogodišnjem prvom kvartalu, KONČAR je i u drugom tromjesečju nastavio s ostvarivanjem značajnog rasta uz rekordni broj novougovorenih poslova. Novougovoreni poslovi u prvom polugodištu 2023. zaključeni su u iznosu od 748,1 milijuna eura i više su nego dvostruko veći od ugovorenih poslova u istom razdoblju prošle godine. Vrijednost otvorenih obveza, backloga, iznosi 1.337,4 milijuna eura, dok su otvorene narudžbe za iduću godinu već dostigle razinu od 630 milijuna eura.

Foto: VL

Pozitivan trend novougovorenih poslova i dalje bilježi poslovni segment prijenosa i distribucije električne energije, dok je zelena tranzicija, koja je u zemljama Europske unije u punom zamahu, rezultirala još većom potražnjom za transformatorima. Grupa Končar je tako ostvarila rekordan iznos novih narudžbi, poglavito na tržištima Njemačke, Švedske i Austrije, a za što je zaslužno povjerenje koje su gradili desetljećima kao i kvaliteta te pouzdanost Končarevih rješenja.

"Na odličan financijski rezultat Grupe Končar, osim novougovorenih poslova i backloga, utjecao je i značajan rast prihoda unatoč višim troškovima poslovanja nego u vrijeme prije pandemije i rata u Ukrajini. Konsolidirani prihodi od prodaje proizvoda i usluga ostvareni su u iznosu od 382,9 milijuna eura, što je 93,9 milijuna eura ili 32,5% više u odnosu na rezultate ostvarene za prvo polugodište 2022. godine. Udio izvoza u ukupnim prihodima od prodaje i dalje prati pozitivan trend rasta te u prvom polugodištu iznosi 67%. Rast je ostvaren na najznačajnijem tržištu Europske unije, čiji udio u izvozu iznosi 75%, ali i na svim ostalim tržištima", izjavio je Gordan Kolak prilikom predstavljanja poslovnih rezultata.

VEZANI ČLANCI

Radio na 400 hidroelektrana

Značajan poslovni događaj za KONČAR je i potpisivanje ugovora o revitalizaciji hidroelektrane Haditha u Iraku, vrijedan čak 65 milijuna eura, čime se ova kompanija nakon desetljeća izbivanja vratila na iračko tržište. Riječ je o jednoj od najvećih elektrana u Iraku, smještenoj na obalama rijeke Eufrat, dvjestotinjak kilometara sjeverozapadno od Bagdada. Haditha je najveća hidroelektrana koju je Končar izgradio po načelu 'ključ u ruke' u svojoj povijesti, a njena revitalizacija bit će jedna od najvećih referenci u bogatoj povijesti tvrtke. Končar je do danas u potpunosti ili djelomično izgradio te revitalizirao gotovo 400 hidroelektrana u više od 50 zemalja.

Glasati možete putem SMS-a na broj 666 705 (upišite ključnu riječ GOSP te broj osobe/događaja kojem dajete svoj glas. Npr. ako glasate za osobu pod rednim brojem 1, poruka glasi GOSP01). Glasati možete i telefonskim pozivom na broj 060 888 300 (cijena 3,75 kn/0,50 € iz fiksne ili 5.05 kn/0,67 € iz mobilne mreže). Cijena SMS-a iznosi 3,72 kn / 0,49 € (uključen PDV). Glasati možete do 30. 11. 2023. do kraja dana. Operator usluga s dodanom vrijednosti: MOJ TELEKOM D.O.O., TRG KREŠIMIRA ĆOSIĆA 11, ZAGREB, MB 02497913, TEL. 01/3659-058

Komentara 2

Avatar ZLO
ZLO
12:44 17.11.2023.

E koliko je Končara u Hrvatskoj uništeno...namjerno. Uz blagoslov naših germanskih vlasnika

LO
Lolita3
15:03 17.11.2023.

Odavno je Končar ime svjetskog glasa, puno prije nego se ovaj dečec i rodio....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije