Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan odluke

Komšić, Izetbegović i Radmanović članovi Predsjedništva BiH

komsic
Foto: AFP/Pixsell
1/10
03.10.2010.
u 08:34

Obrađeno je 73 posto biračkih mjesta i ne očekuju se veća odstupanja u rezultatima pri brojanju ostatka glasova.

Željko Komšić (SDP BiH) ponovno je izabran za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Prema privremenim i neslužbenim rezultatima koje je objavilo Središnje izborno povjerenstvo BiH Komšić je osvojio 60,99 posto glasova.

Kandidatkinja HDZ-a BiH Borjana Krišto dobila je 19,48 posto, a trećeplasirani je kandidat HDZ-a 1990. Martin Raguž sa 11,36 posto. Jerko Ivanković Lijanović dobio je 10,77 posto glasova.

Bošnjake će u Predsjedništvu predstavljati sin pokojnog predsjednika Alije Izetbegovića Bakir Izetbegović (SDA) koji je svojio 34,82 posto glasova. Nešto manju podršku birača dobio je Fahrudin Radončić (SBB BiH)  - 30,7 posto. Haris Silajdžić iz Stranke za BiH trećeplasirani je sa 24,8 posto glasova.

U Republici Srpskoj najviše glasova dobio je SNSD-ov Nebojša Radmanović - 49,9 posto dok je drugoplasirani kandidat PDP-a Mladena Ivanića osvojio 46,91 posto. Iako se cijelo vrijeme vodi "mrtva utrka", čini se da će Srbe u Predsjedništvu ipak predstavljati Radmanović.

.Što se tiče rezultata za Predstavnički dom PSBiH u Federaciji BiH prebrojani su glasovi u pet izbornih jedinica. U četiri jedinice najviše je glasova osvojio SDP BiH, a u jednoj je pobjednik HDZ BiH. U Republici Srpskoj je Dodikov SNSD vodeći u sve tri dosad obrađene izborne jedinice.

Čović najavio treći entitet

Nakon proglašenja izbornih rezultata zanimljivo je bilo obraćanje predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića koji je proglasio pobjedu svoje stranke najavivši skoro stvaranje trećeg eniteta:

- Dobra večer iz Mostara, budućeg glavnog grada hrvatske federalne jedinice u BiH. Svu snagu moramo usmjeriti na to da građanima BiH dokažemo kako je treći entitet jedina realnost naše zemlje - rekao je Čović.

>>Skoro sve stranke pobjednici jer će biti u jednoj od 14 vlada

Odaziv 56 posto

Na izborima se glasovalo za Predsjedništvo BiH, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske, Narodnu skupštinu RS-a i skupštine kantona u Federaciji BiH. Potpuniji rezultati za sva tijela bit će poznati tijekom ponedjeljka.

Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) priopćilo je na izborima glasovali 56,28 posto upisanih birača. U Federaciji BiH odaziv je 56,42 posto, a u RS 55,64 posto. Najviše birača glasovalo je u Distriktu Brčko i to 64,9 posto.

Izborni proces nadgledalo je 779 promatrača iz BiH te oko 485 promatrača iz 35 međunarodnih organizacija.

Komentara 1480

OB
-obrisani-
02:13 04.10.2010.

04.10.2010. u 02:03h Denon je napisao/la: DBG http://www.youtube.com/watch?v=UCZQ0Mq9H_M --------------- A joj, pa nemoj da ih podsječaš na to, kovinotokarovi šegrti su ih taj dan vratili u mlađe brončano doba, potukli bradate ko piceke

OB
-obrisani-
02:14 04.10.2010.

04.10.2010. u 02:14h dajbabaglavu je napisao/la: kome vama kome vama ko ste ??? znate li uopšte ko ste??? ________________________________________________ kratko i jasno: gornji

OB
-obrisani-
02:16 04.10.2010.

ma nemaš ti blage,da si pametan na kusturicu i mešu selimovića da se ugledate jebo vas aleksa šantić što vam pevo ostajte ovdje sunce tuđeg kraja ,,,,.te vas jebo obrezanci lojavi jebem vas u muhameda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije