Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar Tomislav Ćorić u posjeti karlovačkom pogonu tvrtke Heineken Hrvatska

Kompanija u zelene projekte uložila oko 10 milijuna eura

Karlovac: Ministar Ćorić obišao proizvodni pogon tvrtke Heineken Hrvatska
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/4
08.03.2022.
u 16:38

Kako su pojasnili iz kompanije, već više od desetljeća uspješno smanjuju vlastiti ugljični otisak pa je tako emisija CO2 u proizvodnji u Karlovcu smanjena za preko 50 posto u odnosu na baznu 2008. godinu

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić posjetio je danas proizvodne pogone tvrtke HEINEKENA Hrvatska u Karlovcu kako bi se upoznao sa uštedama koje ta tvrtka imao zbog održivog poslovanja i zelene tranzicije koju provodi.

Marta Bulhak, predsjednica Uprave tvrtke, te direktor Sektora lanca opskrbe Alberto Terzi sa suradnicima su proveli ministra Ćorića po pogonima tvrtke. Tijekom obilaska pivovare u Karlovcu, na svakoj ključnoj dionici pridružili su im se stručnjaci zaduženi za pojedini segment procesa proizvodnje piva; od varionice do punionice, te energane i zelenog skladišta gotovih proizvoda energetskog certifikata A+.

- Već godinama slijedimo našu strategiju održivog poslovanja u želji da budemo snaga promjene u rješavanju sve većih okolišnih pitanja. Tako smo u desetak proteklih godina u naše zelene projekte uložili oko 10 milijuna eura. Na tom putu imamo veliku podršku zaposlenika, potrošača, lokalne zajednice i drugih dionika na svim razinama što će nam olakšati da nastavimo stvarati bolji svijet. - kazala je predsjednica Uprave Marta Bulhak.

Kako su pojasnili iz kompanije, već više od desetljeća uspješno smanjuju vlastiti ugljični otisak pa je tako emisija CO2 u proizvodnji u Karlovcu smanjena za preko 50 posto u odnosu na baznu 2008. godinu, dok potpunu ugljičnu neutralnost u sektoru proizvodnje HEINEKEN na globalnoj razini želi postići do 2030. godine. Do tad je cilj i značajno smanjiti utrošak vode po proizvedenoj litri piva, a u Hrvatskoj je potrošnja vode za tu namjenu u desetak godina smanjena za preko 40 posto.

Osim bioplina, dodaju iz Heineken Hrvatska, koji nastaje kao koristan nusproizvod u pročišćavanju otpadnih voda, pivovara u Karlovcu danas koristi električnu energiju 100 posto dobivenu iz obnovljivih izvora, što uključuje i onu proizvedenu radom gotovo 1400 solarnih panela na krovu vlastitog, 3 milijuna eura vrijednog, zelenog skladišta. Ti solarni paneli proizvedu 395.000 kWh električne energije te tako smanjuju emisiju CO₂ za 118 tona godišnje.

- Zadovoljstvo mi je bilo uživo vidjeti ovako uspješne primjere implementacije održivosti u proizvodni proces i poslovanje. Posebno me se dojmila zelena i digitalna transformacija kompanije koja je svojim odgovornim odlukama, ali i značajnim financijskim ulaganjima uspjela unaprijediti svoju gospodarsku funkciju te istovremeno smanjiti utjecaj na okoliš. Takvo održivo poslovanje trebamo u Hrvatskoj. Uvjeren sam da ćete nastaviti ovaj dobar posao, a ukoliko vam Grad Karlovac, Županija ili ministarstvo gospodarstvo u tome mogu pomoći, svakako nam se obratite – kazao je ministar Tomislav Ćorić u Karlovcu.

VIDEO Predsjednik Milanović obišao izložbu "Žene i tehnika" u Tehničkom muzeju povodom Dana žena

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije