Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan sjećanja

U vukovarskoj koloni sjećanja 50.000 hodočasnika

vukovar
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/64
18.11.2015.
u 19:35

Predsjednik Sabora Josip Leko, dajući izjavu medijima, upozorio je na zajedništvo i značaj Vukovara. Prvi put u koloni sjećanja nitko iz državnog vrha, osim predsjednika Sabora, nije davao izjave

Okupljanjem i prigodnim programom u vukovarskoj bolnici građani iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva, prisjetili su se vukovarske tragedije od prije 24 godine. U krugu bolnice održao se kratak program poslije čega je kolona sjećanja prošla kroz vukovarske ulice do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata, gdje su položeni vijenci. Program današnjeg dana, koji je središnji dan obilježavanja sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, završio je svjetlosnom rijekom sjećanja.

U nastavku pratite tijek događaja:

19.30 sati – Program današnjeg dana, koji je središnji dan obilježavanja sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, završio je svjetlosnom rijekom sjećanja. Niz vode Dunava, kod Dvorca Eltz, večeras je pušteno više od 600 zapaljenih lampiona kao spomen na nestale i poginule branitelje i civile u obrani Vukovara. Kako je objasnila ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar, riječ je o projektu „Svjetlosna rijeka sjećanja“ čiji je autor Željko Kovačević, a koji provodi muzej. Lampioni su puštani iz brodica vukovarskih brodara, a svjetlosnu rijeku pratio je s obala Dunava veliki broj građana. Ovom manifestacijom završio je današnji Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, čiji je središnji dio bila kolona sjećanja. Prema procjenama grada Vukovara, u koloni sjećanja sudjelovalo je oko 30.000 građana iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva. U Vukovaru je danas bio cjelokupni državni vrh predvođen predsjednicom RH Kolindom Grabar Kitarović, predsjednikom Sabora Josipom Lekom kao i premijerom Zoranom Milanovićem. Bili su u Vukovaru danas i ministri, politički čelnici, predstavnici crvenih zajednica… Sve je prošlo bez i najmanjeg incidenta. Nakon polaganja vijenaca, a prilikom odlaska s Memorijalnog groblja, moglo je se čuti tek nekoliko pojedinačnih zvižduka upućenih Milanoviću i ministrima. Program dana sjećanja na žrtvu Vukovara 199. godine nastavlja se sutra kada se obilježava stradanje vukovarske četvrti Borovo naselje. Prema programu vijenci i svijeće biti će položene kod temelja nekadašnjeg Borovo Commercea, gdje je tijekom opsade Vukovara bilo sklonište i pričuvna bolnica, poslije čega će krenuti kolona sjećanja do crkve Goste Fatimske.

16.40 sati – Što su političari i javne osobe kazale u Vukovaru možete pročitati ovdje.

12.50 sati – Nakon službenog dijela protokola, polaganju vijenaca pristupile su udruge i organizacije koje žele odati počast nestalima. Prvi  u nizu najavljen je vijenac HDZ-a na čelu s Tomislavom Karamarkom. U tome trenutku izaslanstvo Vlade RH na čelu s premijerom Zoranom Milanovićem napustilo je Memorijalno groblje. Nakon polaganja vijenaca, misu na Memorijalnom groblju održao je zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

12.40 sati – Kod spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata položeno je 10 vijenaca, među kojima su i oni predsjednice države, Vlade, Sabora...

12.30 sati – Kolona sjećanja do Memorijalnog groblja, u kojoj se nalazilo oko 50.000 hodočasnika, prošla je 5,5 kilometara dug put od vukovarske bolnice, čime je odana počast poginulima i stradalima u obrani Vukovara, koji je okupiran na današnji dan 18. studenoga 1991. godine.

11.28 sati – U jednom trenutku spontano su se formirale dvije kolone, ali do toga je došlo samo kako bi se izbjegle gužve pa je jedna kolona prošla centrom grada

12.05 sati – Posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković, Mladi Jastreb, koji s brojnim suborcima u koloni sjećanja prolazi vukovarskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtva iz Domovinskog rata, izjavio je novinarima kako ga najviše plaši da Hrvatska danas ne bi mogla ponoviti ono što je učinila u Vukovaru 1991. Više pročitajte ovdje.

11.05 sati – Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ide naprijed, a  uz nju koračaju gradonačelnik Penava, a s druge strane župan Galić.

11.00 sati – Predsjednik Sabora Josip Leko, dajući izjavu medijima, upozorio je na zajedništvo i značaj Vukovara. Prvi put u koloni sjećanja nitko iz državnog vrha, osim predsjednika Sabora, nije davao izjave.

10.45 sati – U Vukovaru je i čelnik Mosta Božo Petrov.

10.40 sati – Uz Zorana Milanovića, u koloni sjećanja korača i bivši vukovarski gradonačelnik Željko Sabo koji je trenutačno na odsluženju zatvorske kazne zbog vrbovanja dvaju zastupnika HDZ-a da prijeđu u SDP.

 – Dobio sam slobodno, 27 sati da budem u Vukovaru na Dan sjećanja. Uzorna sam vladanja, prosvirao sam gitaru nakon 20 godina, imamo glazbenu sekciju – rekao nam je dobro raspoloženi Sabo dodajući kako se u zatvoru bavi i pisanjem. Ostalo mu je još, kako kaže, 71 dan do izlaska na slobodu.

10.30 sati – Kolona je poslije programa krenula i u nju će se odmah uključiti i vukovarski sportaši koji će nositi državnu zastavu veličine 50-ak metara.

10.10 sati – U gradu je od jutros primjetan veliki broj građana i gostiju iz cijele Hrvatske i inozemstva. Razvijene su mnogobrojne državne zastave, zastave ratnih postrojbi, a vide se i transparenti s imenima niza gradova. Isto tako, primjetan je veliki broj policije na terenu koja osigurava kolonu sjećanja. Duž cijele trase od bolnice do Memorijalnog groblja na svakih 50 metara stoji po jedan policajac. Kolonu sjećanja i ove godine predvodit će stjegonoše Hrvatske vojske, poslije kojih će ići djeca poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, zatim ostali vukovarski branitelji, a onda svi drugi.

10.00 sati – Intoniranjem državne himne i minutom šutnje za sve poginule branitelje i nestale civile započeo je središnji dio programa obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. Prema najavi programa, u krugu bolnice održat će se kratak program poslije čega će kolona sjećanja krenuti kroz vukovarske ulice do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata, gdje će biti položeni vijenci. U krugu bolnice će programu prisustvovati predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Sabora Josip Leko, premijer Zoran Milanović s ministrima, čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko i brojni drugi političari. Neposredno prije početka programa u krug bolnice došla je i skupina katoličkih svećenika, među kojima su bila i dva grkokatolička svećenika.

9.54 sati – Od svih državnih dužnosnika okupljeni su pljeskali jedino predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović.

9.45 sati – Pred bolnicu je stigao i premijer Zoran Milanović, a prije njega i gotovo svi ministri. Došao je i Branimir Glavaš.

9.40 sati – Kolona kreće iz bolnice u 10.00 sati. Teško je ne oteti se dojmu da je ove godine manje građana koji su se došli pokloniti žrtvi Vukovara unatoč toplom i ugodnom vremenu.

9.30 sati – Tomislav Karamarko i vrh HDZ-a stigli su u krug vukovarske bolnice. Prethodne dvije godine to pak nije bio slučaj, ostali su izvan njega. U bolničkom dvorištu je i bivša HDZ-ova premijerka Jadranka Kosor.

– Trebali su ući u krug i prije dvije godine jer je ovdje sve počelo. Odavde su četnici vodili ranjenike na Ovčaru – poručila je Kosor. Dodala je kako dan za politiku treba biti sutra, no uvjerena je i kako će se ipak gledati tko uz koga korača u koloni.

Inače, najavljen je dolazak i Bože Petrova, a stigla je već Željka Markić i mnogi drugi političari. 

8.30 sati – Kolone građana već se slijevaju ulicama Vukovara. U središtu je grada i Mladi Jastreb, Branko Borković, posljednji zapovjednik obrane Vukovara.

>> Te 1991. svi smo bili jedno, znali smo zašto se borimo

Komentara 188

TP
trias politica
08:44 18.11.2015.

Pokoj vječni daruj im Gospodine i svjetlost vječna svijetlila njima, počivali u miru! HVALA i naklon svim braniteljima!!

DU
Deleted user
08:51 18.11.2015.

Nikad više Jugoslavije,Regije ni bilo koje slične gluposti.Vječna slava i hvala svim braniteljima i civilima koji su ostavili svoje živote na oltar domovine!

Avatar d-ano
d-ano
09:23 18.11.2015.

,,,,,,,,,,,,,,,,,..nikad zaboravljeno,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije