Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
K. Grabar-Kitarović:

'Poplave su pokazale da sam u pravu kada kažem da nam treba sustav domovinske sigurnosti'

Kolinda
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
1/8
19.10.2015.
u 16:04

Mještani su očajni, proživljavaju tragediju, divim im se, rekla je predsjednica

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas je bez prethodne najave posjetila Karlovac kako bi se uvjerila u štete koje je građanima ostavila zadnja poplava. Bila je na sastanku stožera za zaštitu i spašavanje grada gdje je slušala o tome koliko je kuća poplavljeno i koliko je snaga bilo aktivirano na terenu - vatrogasaca, Crvenog križa, GSS-a, volontera, koji su pomagali mjestima koja su bila na udaru visokih vodostaja Kupe i Korane. Otišla je na tri adrese - u Mostanje, Logorište i Donje Mekušje, u kuće onih koji su sada preživjeli četvrtu poplavu u zadnje dvije godine.

- Mještani su očajni, proživljavaju tragediju, divim im se zbog snage s kojom o svemu pričaju jer znam da im nije bilo lako ponovno razmišljati hoće li voda prodrijeti u kuću, oštetiti zidove, namještaj... I ova situacija je pokazala da sam u pravu kada kažem da nam treba sustav domovinske sigurnosti u kojem ćemo moći objediniti sve žurne službe, vatrogasce, policiju, vojsku, Hrvatske ceste, Hrvatske vode i sve ostale službe koje će u sličnim situacijama isprva motriti situaciju, izvijestiti, a kasnije pokrenuti i čitav sustav za obranu od poplave. Čestitam lokalnoj samoupravi koja je za ovih poplava u Karlovcu sve sama odradila. Štete će biti, po prvim procjenama, oko 30 milijuna kuna, što znači da je više nego opravdano izgraditi sustav obrambenih nasipa u Karlovcu koji će spriječiti ovakve tragedije, a koji košta oko 350 milijuna kuna - kazala je Kolinda Grabar-Kitarović.

U Donjem Mekušju posjetila je farmu obitelji Skolan kojima se voda iz dvorišta i okućnica povukla tek jučer i koji imaju gotovo 80 grla stoke. Vlasnik farme Željko Skolan kazao je predsjednici kako nije htio evakuirati stoku, već da je čitavo vrijeme s njima bio u mjestu koje je tri dana bilo zarobljeno vodom.

>> Zbog klimatskih promjena u Hrvatskoj će biti još većih poplava

>> 'Nismo vidjeli da se ovakva poplava dogodila još od katastrofe iz 1964.'

Komentara 29

Avatar felixsb
felixsb
16:20 19.10.2015.

Volio je netko ili ne ,ne može se osporiti da ima nevjerojatnu energiju . Pored toga što se jedina u državi bavi ozbiljnom vanjskom politikom na domaćem planu stiže biti prisutna na svim ključnim točkama .

DU
Deleted user
16:32 19.10.2015.

svijetla točka hrvatske politike

Avatar juricamesko
juricamesko
16:30 19.10.2015.

sada će SDP i dežurni kritičari graknuti kako predsjednica pomaže HDZ u kampanji iako samo dobro radi svoj posao. jeli tko na poplavljenim područjima u Karlovcu vidio slučajnog premijera. lakše je bilo u Istri jesti pršut i lokati teran aa poslije navratiti djevojci na Krk.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije