Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZABRINJAVAJUĆE

Kolica, proteze, ortopedska i pomagala za inkontinenciju postaju nedostupna

storyeditor/2022-11-23/PXL_DPA_230822_95269347__1_.jpg
Foto: Wolfram Steinberg/DPA
1/3
26.11.2022.
u 13:46

Ugrožena je opskrba 247 medicinskih pomagala s liste HZZO-a, upozoravaju iz HUP-a

Zbog otežane makroekonomske situacije koja je počela pandemijom COVID-19, nastavila se ratom u Ukrajini, rastom cijena energenata i problemima u opskrbi te desetogodišnjim padom cijena pomagala na Listi HZZO-a, Kordinacija medicinskih proizvoda pri HUP-u izrazila je veliku zabrinutost za dalju opskrbu hrvatskog tržišta medicinskim pomagalima.

Na tematskoj sjednici saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku istaknuli su kako se čak 98 posto pomagala uvozi, a samo u ovoj godini nabavna je cijena porasla 30-40 posto, cijena goriva je u pola godine porasla 27,7 posto, a kontejnerskog prometa čak 1700 posto u posljednjih 10 godina. Upozorili su i na restriktivan Pravilnik o načinu određivanja cijena i uvrštavanja na popis pomagala HZZO-a koji predviđa snižavanje referentnih cijena sukladno tržišnom udjelu – prema kriteriju isključivo niskih cijena, zbog čega u se destimulira plasman inovativnih medicinskih proizvoda.

U proteklih 10 godina pad cijena pojedinih grupa pomagala na Listi HZZO-a je 49,9 posto a pojedini proizvodi se trenutačno isporučuju s negativnom maržom. Istaknuli su da je od 620 generičkih vrsta pomagala ugrožena distribucija čak 247. Privremena kolica, pojedini tipovi proteza i ortopedskih pomagala, pomagala za inkontinenciju već su postala nedostupna pacijentima u RH ili će to uskoro postati, a uređaji za mjerenje razine glukoze u krvi već se prodaju daleko ispod nabavne cijene. Standard i cijene pomagala su za neke skupine na najnižoj razini EU.

- Slovenija je reagirala na vrijeme i njihov je nacionalni osiguravatelj u lipnju povećao cijenu pomagala od 10 do 50 posto te svojim pacijentima omogućio nesmetanu opskrbu - ističu iz HUP-a.

Kako bi se osigurala daljnja dostupnost pomagala, Koordinacija za medicinske proizvode predlaže: povećanje cijena pomagala, izmjene Pravilnika o mjerilima za određivanje cijena pomagala i uvođenje indeksacije cijena prema općoj stopi inflacije te promjenu standarda pomagala i uvrštenje novih vrsta pomagala za kategorije koje su znatno ispod prosjeka EU. 

Jeziva priča iz Zagreba: Majka (25) na porod došla s 2,25 promila u krvi, sud otkrio zanemarivanje djece

Komentara 1

DO
DomagojMarić
14:24 26.11.2022.

Ipak je bolje u Hrvatskoj nego na jugu! Zato nama dolaze migranti i dive se hrvatskom standardu , a naši ljudi migriraju na sever i zapad...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije