Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PAPRENI IZNOSI

Britanci pišu o bizarnim kaznama za turiste, evo što bi vas moglo skupo koštati u Dubrovniku

FILE PHOTO: Tourist takes selfie in Florence
Foto: TONY GENTILE/REUTERS
1/2
08.12.2023.
u 20:09

Primjerice, u Dubrovniku se od turista traži da po starom gradu ne vuku kofere, već ih drže u rukama kako bi se što više smanjila buka u gradu

Za sve koji u dogledno vrijeme planiraju putovanje, bilo na egzotična mjesta ili pak u susjedstvo, uvijek trebaju računati na lokalna pravila. Prekrše li se, kazne znaju biti paprene, a brojne države imaju svoj popis koji među turistima ne toleriraju. Neka od tih pravila znaju biti i relativno bizarna, a neka od njih jednostavno su stvar kulture određene destinacije. Tako je britanski Daily Mail na jedno mjesto sakupio neka od pravila koja su na snazi u različitim državama, a dotaknuli su se i - Hrvatske. Tom prilikom spomenuli su i Dubrovnika te pravila o koferima na kotačima. 

Prema pravilima, u Dubrovniku se od turista traži da po starom gradu ne vuku kofere, već ih drže u rukama kako bi se što više smanjila buka u gradu. Ogriješe li se na to pravilo, mogla bi ih dočekati i kazna od 265 eura. No, Dubrovnik nije jedini sa svojim pravilima.

Ovaj popularni španjolski grad nametnuo je upravo jedno od tih bizarnih pravila, poučeni prijašnjim iskustvima. Naime, gradske vlasti prošle su godine zabranile ''erotične stvari'' u javnosti, a među kojima su i lutke na napuhavanje. S obzirom na to da je grad bio podložan razuzdanim turistima koji dolaze partijati, takvi predmeti, kao i golotinja, bili su dovoljno česti da ih vlasti i zabrane. Svi koji pak i odluče ponijeti svoju lutku sa sobom u javnost, platit će kaznu od 750 eura. 

Australija također ima svoja pravila, a u ovom slučaju tiču se psovanja u javnosti. Primjerice, u New South Walesu kaznit će se svakoga tko koristi uvredljiv jezik na javnom mjestu ili u školi kaznit će se s iznosom do 400 eura. 

POVEZANI ČLANCI:

Kenija je pak nametnula pravila na plažama kojima žele očuvati okoliš, pogotovo jer puno turista ne pazi na pravilno odlaganje vlastitog smeća. U toj državi svatko tko unese plastičnu vrećicu mogao bi dobiti kaznu do 37.000 eura, a mogao bi završiti i u zatvoru. 

Talijani su također odlučili stati na kraj nekim navikama turista koje iritiraju lokalce. Jedan od njih je Positano, gradić na obali Amalfija dobro poznat po svojim šarenim kućama. U tom mjestu zapravo je zabranjeno fotografiranje u određenim mjestima, a ignoriranje propisa kažnjava se s 275 eura. 

- Poanta nije mjesto napraviti ekskluzivnim, već dopustiti turistima da zapravo uživaju u ljepoti grada - objasnio je ranije gradonačelnik Matteo Vicava. 

>> VIDEO Blagdanska čarolija u Fužinama: Šuma vilenjaka i Zimski vrt Djeda Božićnjaka oduševit će svakoga!

Komentara 5

DU
Deleted user
20:49 08.12.2023.

Haaaaa...u članku rečenica započinje:"Ovaj popularni španjolski grad...", a uopće se ne navodi koji je to grad?

Avatar antikomunist1
antikomunist1
21:44 08.12.2023.

Do 400 €ura u Australiji? Da nije u vrijednosti do 400 €? U Australiji se plaća australskim dolarom!

Avatar patkovic
patkovic
22:53 08.12.2023.

je u keniji kazna 37000 eura ali se poništava ako daš sudcu 30

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije