Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reformisti o Orbanu i NDH

'Kod ovako osjetljivih pitanja treba jasno povući granice i zauzeti čvrsti stav'

Viktor Orban
Foto: BENOIT TESSIER/REUTERS/PIXSELL
1/2
20.05.2020.
u 20:00

Predsjednica Središnjeg odbora Reformista Sandra Herman dodala je da se Međimurje protiv mađarske okupacije borilo krvlju.

- Nedopustive su povijesne krivotvorine poput one kojom je Viktor Orban nedavno iskazao svoju nostalgiju za Mađarskom do mora, preko Međimurja sve do Rijeke i Dalmacije. Prijatelji i susjedi u izgradnji dobrih odnosa ne smiju imati teritorijalne pretenzije i zalažući se za svoje trebaju znati poštivati tuđe. Podupiremo potrebu normalne komunikacije sa svima, ali kod ovako osjetljivih pitanja treba jasno povući granice i zauzeti čvrsti stav. Mi kao Reformisti oštro se suprotstavljamo svim pokušajima revizije povijesti, a kao što smo to očekivali od ove, tražit ćemo to i od svake buduće hrvatske Vlade. Činjenicu da je za vrijeme NDH dozvoljeno otimanje Dalmacije i Međimurja, što govori o veleizdajničkom karakteru te vlasti, ne smijemo nikad zaboraviti. Sjećanje na ono što nas je naučila povijest, mora biti temelj na kojem ćemo graditi budućnost - istaknuo je povjerenik Regionalnog saveza Reformista sjeverozapadne Hrvatske Tomislav Paljak.

Predsjednica Središnjeg odbora Reformista Sandra Herman dodala je da se Međimurje protiv mađarske okupacije borilo krvlju.

- Međimurje i danas ima snažne veze s mađarskim Hrvatima, te se zalažemo da njihova manjinska prava budu jednaka pravima koja imaju pripadnici mađarske manjine ovdje i u cijeloj Hrvatskoj. Povijesne karte i slike trebaju ostati dio povijesti, a našim maturantima i učenicima trebamo ih tumačiti na takav način da se pogreške iz povijesti ne ponavljaju i u budućnosti - rekla je Herman.

Komentara 3

Avatar Pekhtor
Pekhtor
22:51 20.05.2020.

“Međimurje i danas ima snažne veze s mađarskim Hrvatima, te se zalažemo da njihova manjinska prava budu jednaka pravima koja imaju pripadnici mađarske manjine ovdje i u cijeloj Hrvatskoj. “- kaže S. Herman. Mislim, da bi joj ispunjenje te njezine želje hrvatska nacionalna manjina u Mađarskoj ozbiljno zamjerila. Da vidimo zašto. Evo nekoliko činjenica (kada već s povijesnim barata površno) : 1.) Zemaljska hrvatska samouprava u Mađarskoj godišnje dobiva 10 milijuna Eura za podmirenje potreba glede opstojnsti tamšnjih Hrvata ( njih oko 16-17 tisuća). S druge strane u Hrvatskoj Vladin ured za nacionalne manjine dodjeljuje godišnje oko 5,5 milijuna Eura za SVE nacionalne manjine u Hrvatskoj ( za pola milijuna njih). 2.) Prag za službenu uporabu manjinskog jezika u nekoj jedinici lokalne samouprave u Mađarskoj je 10%, dok je isti u Hrvatskoj čak vrtoglavih 33%. Mislim, da Sandri Herman treba toplo preporučiti, da se ubuduće "kod ovako osjetljivih pitanja treba" progovoriti samo onda ako ima o njima barem osnovna saznanja ili barem dobru namjeru.

LL
lijepa_li si
21:11 20.05.2020.

međimurci su krasni ljudi, većinom

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
20:37 20.05.2020.

Vlasnici Ine i NK Osijeka žele više jer se može kupovati jeftino i spokojno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije