Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOLEMA RAZLIKA

Kod nas bakalar nikad nije bio skuplji, a pogledajte koliko košta u drugim europskim zemljama. Iznenadit ćete se

Šibenik: Cijena bakalara, koji se tradicionalno sprema za Badnjaka, je od 250 do 300 kuna po kilogramu
Dusko Jaramaz/PIXSELL
18.12.2023.
u 13:58

Najpovoljnija opcija je Portugal, zemlja koja također uvozi bakalar. Tamo je dva kilograma bakalara moguće nabaviti za 33,95 eura.

Bakalar je tradicionalno jelo u hrvatskim domovima na Badnjak, no moguće je da si ga mnogi ove godine, nažalost, neće moći priuštiti. Naime, cijena bakalara ove godine znatno je viša. Dok smo tu popularnu delikatesu prije dvije godine plaćali 22 do 25 eura, danas za njega treba izdvojiti i do 60 eura.

Dok u Hrvatskoj cijene bakalara rastu, u brojnim drugim europskim zemljama stabilne su već godinama i građani ih plaćaju i dva puta manje nego kod nas, piše Morski.hr. Na primjer, u jednoj austrijskoj trgovini delikatesa kilogram bakalara stoji 30,48 eura, dok je u drugoj trgovini ta cijena nešto veća, ali i dalje pristupačna i iznosi 38,5 eura.

U Italiji ovu namirnicu možete kupiti po različitim cijenama. Cijene se kreću od 19 do 44 eura po kilogramu, ovisno o vrsti bakalara i procesu prerade. U jednoj talijanskoj trgovini cijena je 26,73 eura po kilogramu, u što je uključena i dostava na kućnu adresu za kupnju od tri kilograma.

Švicarska nudi sušeni bakalar po cijeni od oko 17 eura po kilogramu, a Španjolska kilogram bakalara prodaje za 20 eura. Najpovoljnija opcija je, piše Morski, Portugal, zemlja koja također uvozi bakalar. Tamo je dva kilograma bakalara moguće nabaviti za 33,95 eura.

VEZANI ČLANCI:

Podsjetimo, o cijenama bakalara ranije je pisao i Večernji list. Na zagrebačkom Dolcu kažu da je oko pet eura skuplji nego lani, pa je tako cijena sušenog, vakuumiranog atlantskog ili norveškog bakalara na tržnici čak i 60 eura. Trgovački lanci prodaju ih po cijeni između 35,99 i 40,99 eura (nekadašnjih 308,84 kune), a vakuumirane u prosjeku između 42,99 i 47,99 eura (361,58 kuna).

Inače, s potrošnjom ribe u totalu od 22,9 kg po stanovniku godišnje Hrvatska se nalazi ispod prosjeka EU od 23,71 kg i na devetom smo mjestu. Za usporedbu, Portugalci pojedu 56,52 kg, Španjolci 42,98 kg, a Francuzi 32,18 kg ribe.

VIDEO Čekaju li nas za blagdane velike gužve na cestama? Božinović prokomentirao dogovor s Italijom i Slovenijom

Komentara 9

FR
franjo
14:08 18.12.2023.

U Portugalu nije bakalar tvrdo sušen i njihov Bakaljao je u soli i mekan .

PE
Penkalar
18:29 20.12.2023.

Taj osuseni i ukoceni list kukuruza nije vrijedan niti 1 peraje od Sarana, Soma ili Stuke.....

GI
Gitte
15:08 18.12.2023.

Pa Hrvati moraju više od proizvođača zaradit malo posla puno zarade neka ga sami jeli jesti ću bolje Graha nego tolike novce platiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije