Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projekt CLIMMANI

Klimatske promjene Rijeci donijele više kišnih dana

kiša (1)
Goran Kovačić/PIXSELL
09.06.2010.
u 15:42

Po dostupnim meteorološkim podacima za Rijeku, od 1978. godine uočen je porast temperature za otprilike 1,5 stupanj, porast maksimalne temperature za oko 10 stupnjeva, porast kišnih dana za gotovo 30 dana.

U jedan od Europskih programa znanstvenog umrežavanja pod nazivom Klimatske promjene - kontrolirani eksperimenti na kopnenim ekosistemima, u kojem sudjeluju Šumarski i Agronomski fakultet iz Zagreba, uključena je i Rijeka, zahvaljujući djelovanju doc. dr. Ane Alebić-Juretić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, koja je član upravnog odbora i koordinator projekta CLIMMANI za Hrvatsku.

Promjene klime izazvane povećanom emisijom stakleničkih plinova dovele su do porasta temperature i promjene režima oborina na Zemlji. Sve te promjene utječu na biološku raznolikost, poljoprivrednu proizvodnju, dostupnost pitke vode.

- Cilj je ovog projekta sjediniti i ujediniti dosadašnja znanja, podatke i istraživače te iz već dovršenih i aktualnih projekata poboljšati modele ekosistema. Metabaza podataka s popisom tekućih i završenih projekata je gotova,  kaže doc. dr. Ana Alebić-Juretić.

Program koji je krenuo prije pet godina podržalo je 15 europskih zemalja. Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo PGŽ Vladimir Mićović istaknuo je vrijednost što su i ljudi iz Hrvatske zastupljeni na karti Europe.

– Promjene u klimi, bez obzira na to radi li se o varijacijama ili trajnim promjenama, odvijaju se i u našem kraju. Po dostupnim meteorološkim podacima za Rijeku, od 1978. godine uočen je porast temperature za otprilike 1,5 stupanj Celzija, porast maksimalne temperature za približno 10 stupnjeva, smanjenje godišnjih količina oborina, ali i porast kišnih dana za gotovo 30 dana – kaže doc. dr. A. Alebić-Juretić, iznoseći zanimljiv podatak da je Rijeka jedan od rijetkih gradova koji ima 30-godišnje podatke o koncentraciji dušika u zraku, što je bilo nužno zbog postojanja nekadašnje Koksare u Bakru te industrijskih postrojenja na Mlaci.

Nakon održanih radionica u Kopenhagenu i Baselu, predloženo je da se jedna od radionica 2012. godine održi u Hrvatskoj. Takvo znanstveno umrežavanje logistički podržava i Sveučilište u Rijeci.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije