Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZAZVALI VAL KRITIKA

Tko bi pristao na ovo? Građanima će davati ocjene, pratit će se svaki potez

Video portal TikTok
Foto: Jens Kalaene/DPA/PIXSELL
08.09.2020.
u 17:06

Svaki stanovnik započinje s rezultatom 1.000, a zatim ga se nagrađuje s dodatnim bodovima za, primjerice, volontiranje, dok se kažnjava oduzimanjem bodova za prolazak kroz crveno svjetlo

Vlast kineskog grada Suzhou izazvala je bijes među stanovnicima nakon što je objavila plan o praćenju ponašanja stanovništva putem aplikacije na pametnim telefonima. Naime, stanovnicima je predstavljen tzv. sustav ocjenjivanja koji bi navodno trebao potaknuti ljude da se vlastima pokažu kao uzorni građani.

Svaki stanovnik započinje s rezultatom 1.000, a zatim ga se nagrađuje s dodatnim bodovima za, primjerice, volontiranje, dok se kažnjava oduzimanjem bodova za prolazak kroz crveno svjetlo, prenosi Daily Mail.

No plan je izazvao val kritika na društvenim mrežama koji smatraju da je aplikacije besmislena i 'guši' ljude.  Mnogi su je usporedili i s popularnom britanskom TV serijom Black Mirror. U jednoj epizodi te serije pod naslovom Nosedive, prikazan je distopijski svijet u kojem se ljudi međusobno ocjenjuju nakon svake interakcije pomoću pametnih telefona, što utječe na njihov društveni poredak.

"O moj Bože, osjećam se kao da živimo u stvarnoj epizodi serije Black Mirror", "Molim vas, dajte običnom narodu malo prostora da živi i diše" i "Ovo će označiti početak našeg gubitka slobode", samo su neki od komentara ogorčenih stanovnika.

Dužnosnici su odgovorili na kritike javnosti u nedjelju, poručivši da je sustav još uvijek u probnoj fazi i da će biti ponovno uveden kad se potpuno razvije. Također su dodali da će se on koristiti na dobrovoljnoj osnovi.

Ova aplikacija pojavila se u vrijeme kada je Kina već suočena s optužbama zbog korištenja umjetne inteligencije u svrhu praćenja građana tijekom pandemije. Naime, desecima milijuna Kineza naređeno je da koriste aplikaciju koja procjenjuje njihovo zdravstveno stanje i prati povijest putovanja. Osim toga, kineske ulice prekrivene su milijunima video kamera, a cenzori prate aktivnosti na internetu i društvenim mrežama. Državni telekom operateri mogu pratiti i gdje odlaze kupci mobilnih telefona.

Ključne riječi

Komentara 5

CA
cavecanem
17:54 08.09.2020.

Danas u Kini uskoro i kod nas ....

GE
Gensoman1000
18:23 08.09.2020.

Novinari vecernjeg lista bi vjerojatno ovako nesto podrzali isto kako podrzavaju KKP i nikada nisu niti JEDAN clanak napisali o tome gdje je nastao virusni kako se prosirio svijetom.

LE
leftaardovska
18:10 08.09.2020.

i onda pljuju po festivalu slobode

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije