Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VOJSKA

Kina povećala vojni proračun najmanje u posljednjih 30 godina. Stručnjaci: I dalje je značajno

Pedestrian wearing a face mask walks past a screen showing an image of Chinese People's Liberation Army (PLA) soldiers next to a Chinese national flag, on the day of the opening session of the National People's Congress (NPC), in Beijing
Foto: TINGSHU WANG/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
22.05.2020.
u 10:06

Kako je objavljeno u petak, kineski će vojni proračun iznositi 1, 268 trilijuna juana, odnosno 178, 16 milijardi dolara

Kina je povećala vojni proračun za 6, 6 posto u 2020., što je najmanje povećanje u posljednja tri desetljeća, dok kinesko gospodarstvo usporava zbog pandemije koronavirusa. Prošlogodišnji je vojni proračun bio veći za 7,5 posto od prethodnoga.

Kineski BDP pao je u prvom kvartalu 2020. za 6, 8 posto. Tenzije s Tajvanom i brojni teritorijalni sporovi u Južnokineskom moru glavni su sigurnosni izazovi Pekinga.

"Mi ćemo se (...) odlučno suprotstaviti i spriječiti sve separatističke aktivnosti kojima je cilj neovisnost Tajvana", rekao je kineski premijer Li Keqiang na otvaranju godišnje sjednice kineskog parlamenta. Kako je objavljeno u petak, kineski će vojni proračun iznositi 1, 268 trilijuna juana, odnosno 178,16 milijardi dolara.

Keqiang je poručio zastupnicima u parlamentu da će se nastaviti reforma vojske, povećat će se logistički kapaciteti, uz "poticanje inovativnog razvoja znanosti i tehnologije povezane s obranom".

Bates Gill, profesor na odjelu za azijsko-pacifističke sigurnosne studije australskog Sveučilišta Macquarie ističe da je porast izdvajanja od 6,6 posto značajan, pogotovo uzimajući u obzir usporavanje ekonomije.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
Oblivion
10:36 22.05.2020.

Novac potreban da se nahrane svi ljudi svijeta, svaki dan, cijelu godinu iznosi 30 MILIJARDI godišnje. To je iznos koji se u svijetu potroši svakih 8 dana na vojsku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije