Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAN NAKON SUMITA

Kina ljuta na NATO: Tvrde da umjetno žele stvoriti sukobe

XI JINPING Biden je povećao pritisak na lidera Kine, vraćajući ljudska prava u američki fokus
Foto: Carlos Garcia Rawlins/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
15.06.2021.
u 06:45

Po kineskom veleposlanstvu, izraz sistemski izazov "kleveće mirni razvoj" zemlje koja ima dvadeset puta manje nuklearnih glava nego zemlje NATO-a.

Peking je u utorak optužio NATO da pretjeruje s "teorijom o kineskoj prijetnji", dan nakon samita Sjevernoatlantskog saveza koji je spomenuo "sistemski izazov" koji predstavlja Kina.

U priopćenju, kinesko veleposlanstvo pri EU-u optužilo je NATO da pokazuje "mentalitet hladnog rata" i želi "umjetno stvoriti sukobe". Na samitu u ponedjeljak u Bruxellesu, čelnici zemalja NATO-a spomenuli su zabrinutost zbog Rusije, ali i Kine.

"Ambicije koje ima Kina i njezino odlučno ponašanje predstavljaju sistemski izazov za međunarodni poredak utemeljen na pravilima i u domenama važnim za sigurnost Saveza", ustvrdili su saveznici.

Po kineskom veleposlanstvu, izraz sistemski izazov "kleveće mirni razvoj" zemlje koja ima dvadeset puta manje nuklearnih glava nego zemlje NATO-a.

U ponedjeljak je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pokušao ublažiti riječi iz završne deklaracije.

"Kina nije naš protivnik, naš neprijatelj", rekao je. "Ali moramo se suočiti s izazovima koje predstavlja Kina za našu sigurnost".

"Rusija i Kina žele nas podijeliti, ali naš je savez čvrst. NATO je jedinstven a SAD su se vratile", rekao je američki predsjednik Joe Biden na konferenciji za novinare.

VIDEO: NATO summit: Svi lideri nosili zaštitne maske, osim Zorana Milanovića (autor: NATO)

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Navajo
Navajo
13:17 15.06.2021.

Ne treba daleko gledati nego pogledati sto je ostalo od Hong -Konga, progona manjina kao npr. Ujghura i ostalih vjerskih manjina. Treba pitati susjede kako se osjecaju: Tajvan, Japan, Juz. Koreja, Australija, Filipini, Indija i Vijetnam. Poceli su raditi umjetnee otoke u Pacifiku na ustrb Filipina i svih ostalih.

PL
posten_lopov
07:53 15.06.2021.

To je istina, Amerika hitno treba veliki rat ili ce ekonomski propasti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije