Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Propao sporazum s Kimom

Trump: On je dobar lik i dobar karakter, no nismo mogli pristati na to što su tražili

Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/24
Autori: Vecernji.hr, Hina
28.02.2019.
u 08:52

Iz Bijele kuće priopćili su da su predsjednik Trump i predsjednik Kim Jong Un imali vrlo dobre i konstruktivne razgovore u Vijetnamu te se vesele i sljedećem susretu

Američki predsjednik Donald Trump nakon neuspješnog summita sa sjevernokorejskim vođom objavio je da sporazum nije postignut zbog sjevernokorejskih zahtjeva za potpunim ukidanjem sankcija protiv Pjongjanga.

"Riječ je o tome da su htjeli ukidanje sankcija u cijelosti, no mi to nismo mogli učiniti.... morali smo otići", rekao je Trump novinarima nakon prekida američko-sjevernokorejskih razgovora. Trump je dodao da su smatrali da nije dobro da potpišu bilo što. "Katkada trebate otići, i ovo je bio taj slučaj", rekao je Trump.

Američki predsjednik rekao je da je Kim bio spreman odustati od nekih sjevernokorejskih nuklearnih postrojenja "ali ne onih koje smo mi tražili".

"U zamjenu za to nismo mogli ukinuti sve sankcije", rekao je Trump.

Bijela kuća objavila je da nije postignut sporazum između američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una na drugom summitu. "U ovom trenutku nije postignut sporazum, ali njihovi timovi vesele se sastanku u budućnosti", napisala je u izjavi glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders.

Foto: Reuters/PIXSELL

Donald Trump održao je konferenciju za novinare nakon što su njegovi razgovori s liderom Sjeverne Koreje Kim Jong Unom prekinuti.

Tijek događaja:

8:34 – "Prijateljski smo se rastali, rukovali smo se", rekao je Trump. Kaže da zasad nisu dogovorili novi susret.

"On ima određenu viziju što i nije baš naša vizija, ali smo mnogo bliže dogovoru nego prije godinu dana", rekao je Trump. 

8:24 – Trump je izjavio je kako je imao produktivne razgovore sa sjevernokorejskim čelnikom Kimom, ali nije ništa potpisano. "On je dobar lik i dobar karakter, rekao je Trump o Kimu. "Imali smo nekoliko opcija, ali u ovom trenutku odlučili smo da ništa ne potpisujemo", rekao je.

Foto: Reuters/PIXSELL

"Oni su htjeli ukinuti sankcije, ali to nismo mogli napraviti", rekao je Trump. "Želim ukinuti sankcije, ali ne u ovom trenutku", poručio je Trump. Dodao je kako se raduje budućim razgovorima sa Sjevernom Korejom. "Imaju golemi potencijal, nevjerojatno", dodao je.

Trump je rekao i da je Kim Jong Un obećao da neće izvoditi nuklearna testiranja.

8:20 – Svoje obraćanje medijima Trump je otvorio govorom o situaciji s Indijom i Pakistanom.

8:17 – Uoči konferencije za medije predsjednika Trumpa dužnosnik južnokorejske vlade izjavio je za CNN da su nakon otkazivanja sporazuma ostali zbunjeni kao i cijeli svijet.

Foto: Reuters/PIXSELL

Sanders je dodala da su predsjednik Trump i predsjednik Kim Jong Un imali vrlo dobre i konstruktivne razgovore u Vijetnamu, 27. i 28. veljače 2019. godine.

"Dvojica čelnika razgovarali su o različitim načinima unapređenja denuklearizacije i gospodarskih koncepata", stoji u izjavi.

Inače, sjevernokorejski vođa Kim Jong Un rekao je prije toga novinarama da bi pregovori o nuklearnim pitanjima mogli uroditi dobrim rezultatima i to odgovarajući prvi put na pitanje stranih novinara.

"Prerano je za prognoze, ali ne bih rekao da sam pesimist", odgovorio je sjevernokorejski čelnik na pitanje novinara Washington Posta o mogućem ishodu summita s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

"U ovom mi se trenu zaista čini da će rezultati biti dobri", dodao je Kim na kratkom brifingu s novinarima u hotelu Sofitel Legend Motropole Hanoi.

Video: Pogledajte kako je Vijetnam dočekao Kim Jong Una

Američki predsjednik Donald Trump pohvalio je odnos sa sjevernokorejskim liderom, ponovivši nekoliko puta da "nema razloga za žurbu... brzina mi nije važna... Važno je da postignemo pravi sporazum".

"Jako mi je drago što neće biti testiranja", istaknuo je Trump, aludirajući na sjevernokorejsku pauzu u testiranju nuklearnih i interkontinentalnih raketa od 2017. godine.

Ponovio je također da Sjeverna Koreja po njegovu mišljenju može biti "ekonomska sila" ako dvije strane postignu sporazum".

Donald Trump
1/18
Ključne riječi

Komentara 39

ZI
zimerman
07:36 28.02.2019.

Zasto VL uvijek prenosi vijesti sa CNN ,,,,,kad svi znamo da je CNN nista vise nego ljevicarska propaganda u svijetu su poznati kao fake news . Ako pola Amerike sluša FOX NEWS smatram da i mi čitaoci VL imamo pravoravo da čujemo šta misli i ona druga polovina Amera koji nisu ljevicari.

IJ
IJaSamAntinfašist
09:04 28.02.2019.

Obama bi to rijesio tomahavcima i bespilotnim letjelicama, ipak je on nobelovac!

Avatar andrej III
andrej III
07:25 28.02.2019.

HRT nije postavio pitanje? Sigurno je novinar izgubio papirić od z. kaboka...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije