Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJVEĆI POLITIČKI SPEKTAKL

VIDEO Kim u Hanoi dovezao Mercedes, jesu li prekršene sankcije?

Kim i Trump stigli u Vijetnam
Foto: Reuters/Pixsell
1/10
26.02.2019.
u 23:32

Zapadni mediji još uvijek s velikom pažnjom promatraju hoće li lideri uspjeti ispregovarati nešto ovog puta

Umjesto da Sjedinjene Američke Države i Sjeverna Koreja zaista razgovaraju o problemima koji ugrožavaju odnose dviju zemalja, sastanak američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una koji se u održava u Vijetnamu u srijedu i četvrtak u svjetske je medije donio sasvim drukčije teme: vijetnamsko gostoprimstvo u kojem sudjeluju i školarci, Kimovo putovanje vlakom na sastanak, glumce i imitatore (na slici u krugu) te podsjećanje na sve negativno što su dvojica lidera još donedavno govorila jedan o drugome.

Njihov protekli sastanak u lipnju u Singapuru iznjedrio je dokument kojim su sjevernokorejske vlasti obećale da će "raditi na denuklearizaciji”, ali bez ikakvih detalja kako će uspjeti u tome.

VIDEO Kim Jong-un se smiješio i mahao

Zapadni mediji još uvijek s velikom pažnjom promatraju hoće li lideri uspjeti ispregovarati nešto ovog puta, ali prevladava skepsa i sastanak je podigao manje političke prašine nego prošlogodišnji.

Zato su detalji njihova puta i smještaja, trivijalni aspekti događaja, dobili na većoj važnosti. Sjevernokorejski vođa stigao je u Hanoi u utorak prijepodne nakon trodnevnog putovanja uglavnom vlakom.

Kim Jong-un koji je došao iz Kine iskrcao se iz svog glasovitog oklopljenog vlaka maslinastozelene boje na željezničkoj stanici u Dong Dangu, mirnom vijetnamskom gradiću uz granicu, nakon putovanja od 4000 km.

Školarci su pozdravljali Kim Jong-una koji je bio u pratnji suradnika i osobnih čuvara, mašući sjevernokorejskim i vijetnamskim zastavicama. Kim je pozdravio mnoštvo smiješeći se, a zatim se u Mercedesu u konvoju uputio u Hanoi.

Danas poslijepodne po hrvatskom vremenu u Hanoi je sletio i Donald Trump. Oči svijeta bit će uperene u Vijetnam.

Problemi zbog Mercedesa?

Otprije je poznato da sjevernokorejski vođa Kim Jong Un obožava Mercedesove limuzine, strast koju je dijelio s preminulim ocem Kim Jong Ilom i djedom Kim Il Sungom.

Utorak je to potvrdio kada se Kim iskrcao iz vlaka kojim je preko Kine proputovao 4000 kilometara do grada Dong Danga na vijetnamskoj granici i potom ušao u blindirani S600 Pullman kojim se odvezao u Hanoi, gdje će se sastati s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Mercedesovim limuzinama koriste se brojni svjetski državnici.

Vijetnamski mediji prenose da je Kim svoj omiljeni automobil dovezao iz Sjeverne Koreje, što se može protumačiti kao kršenje UN-ovih sankcija koje zabranjuju trgovinu luksuznim proizvodima s tom državom.

Kim, koji će s Trumpom razgovarati u srijedu i u četvrtak, koristio se blindiranim Pullmanima i prilikom svojih povijesnih summita s Trumpom u Singapuru i s južnokorejskim predsjednikom Moonom Jaeom Inom na Korejskom poluotoku.

Na sastanak s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom u Pyongyangu dovezao se u Rolls-Royceu, pa su se pojavila nagađanja da Mercedes više nije Kimova omiljena marka vozila.

Prema pisanju južnokorejskog lista Chosun Ilbo iz listopada, Kim je više od četiri milijarde dolara potrošio na luksuzne automobile, stove i nakit otkako je došao na vlast krajem 2011.

Daimler sa sjedištem u Stuttgartu više je puta opovrgnuo da Kimu prodaje Mercedese. "Daimler ne posluje sa Sjevernom Korejom više od 15 godina i strogo se drži američkih i europskih propisa", priopćila je kompanija u utorak.

VIDEO Snažno osiguranje u Vijetnamu uoči susreta Trump – Kim

 

Komentara 11

BO
bojnik
03:15 27.02.2019.

Taj se smije vise nego Megan MArkle!

AZ
Admine znaš ti dobro šta je
05:48 27.02.2019.

Bolji je kim od kolinde

AD
adler77
08:32 27.02.2019.

Kim dodji u hr..... Bolji si od kolinde i plenkija hehe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije