Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prikupljeno 10 milijuna

KBC Rijeka: Za Milu postoje tri potencijalna donora u svijetu

Mila Rončević
Foto: Facebook
29.03.2019.
u 22:24

Učinjeno je pretraživanje Svjetskog registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica i pronađena tri potencijalna darivatelja iz Sjedinjenih Američkih Država, Italije i Njemačke

Za Milu Rončević, djevojčicu koja boluje od leukemije, dosad je prikupljeno nevjerojatnih 10 milijuna kuna, piše Fiuman.hr.

O njezinom slučaju oglasila se i riječka bolnica.

– Pružamo maloj pacijentici pravodobnu i sveobuhvatnu medicinsku skrb sukladno europskim smjernicama za liječenje pedijatrijskih leukemija. Djevojčica je hospitalizirana u Klinici za pedijatriju KBC Rijeka zbog recidiva (povrata) rijetke vrste leukemije od 27. veljače ove godine. Zbog nepovoljnog odgovora na standardnu terapiju, konzultirani su europski eksperti i preporučena terapija druge linije. Lijek klofarabin je nabavljen i čeka se odluka roditelja za njegovu primjenu – kažu u KBC-u i dodaju:

– Učinjeno je pretraživanje Svjetskog registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica i pronađena tri potencijalna darivatelja iz Sjedinjenih Američkih Država, Italije i Njemačke. Trenutno je hrvatski registar u kontaktu s američkim registrom radi potvrdnih testova. Regulatorni okviri nam priječe iznošenje detaljnijih informacija vezanih uz liječenje, a sukladno Zakonu o zaštiti prava pacijenata.

Iako su jučer bili šokirani kada su čuli koliko im je novaca potrebno za liječenje njihove djevojčice, roditelji danas ne mogu vjerovati koliko je sredstava uplaćeno na račune za Milu.

– Zvali su nas jutros i skupljen je taj nevjerojatan iznos, nemam riječi, hvala puno svim ljudima, ne znam što bih rekao – javio nam se Marin Rončević iz riječke bolnice.

 Za liječenje djevojčice Mile (2) u Philadelphiji potrebno je skupiti 18 milijuna kuna. Ona boluje od akutne leukemije i roditelji smatraju da više šanse ima u bolnici u Americi u kojoj se liječila i Nora Šitum. Nalazi punkcije su joj dobri i ako se iz Amerike ne jave s cijelim planom liječenja, Mila će u subotu početi u Hrvatskoj dobivati lijek Clofarabin koji se posljednji daje u fazi liječenja leukemije.

U humanitarnu akciju se uključila i Zaklada Nora Šitum. Milini roditelji zamolili su Norinu mamu Đanu Atanasovsku da prijavi i organizira humanitarnu akciju kako bi sve bilo po zakonu.

Danas čudo treba naša Mila

– Za akciju je otvoren poseban izdvojeni račun s kojeg će sva sredstva ići za liječenje Mile, a u slučaju da novac ostane, prenamijenit će se za prvu sljedeću akciju za liječenje djeteta – kazala je Đana Atanasovska i dodala kako je kontaktirala o svemu i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koje o tome mora biti obaviješteno.

– Prije šest godina svi ste se ujedinili za našu Noru i svi zajedno smo napravili čudo! Danas čudo treba naša Mila! Nema te cifre koju lavina dobrote ne može dostići. Budimo svi zajedno Milino čudo! Pomaknimo granice još jednom! Mila nas treba. Idemo – poručila je Norina majka.

Podsjetimo, Mila je oboljela prije godinu dana od akutne mijeloične megakariotične leukemije. Liječnici u Hrvatskoj sve vrijeme djevojčicu liječe i roditelji su im iznimno zahvalni na svemu, ali smatraju da u Americi Mila ima više šanse – tamo, naime, postoji eksperimentalna terapija koje ovdje nema.

Bulj pozvao zastupnike i Vladu

U Saboru je Miro Bulj (Most) apelirao na slogu svih zastupnika te ih pozvao da uplate novac i tako pomognu maloj Mili Rončević (2) .

– Obitelj je stavila sve što je imala da bi spasila svoje dijete. Svaki roditelj bi to učinio. No roditelji uz pomoć prijatelja i obitelji nisu u mogućnosti prikupiti toliki novac. Smatram da sve političke opcije i svi zastupnici možemo dati svoj doprinos da se prikupi taj novac – kazao je Bulj te pozvao članove Vlade, prije svega premijera i ministra zdravstva, da učine isto.

Žiroračun humanitarne akcije - PBZ: Zaklada Nora Šitum HR2423400091511004008 SWIFT: PBZGHR2X

Novac možete uplatiti i na račun HR3641330063110002644 u Banci Kovanica Varaždin na ime Marin Rončević, opis plaćanja obavezno - “darovanje za zdravstvene potrebe - liječenje Mile Rončević”. Za plaćanja iz inozemstva BIC/SWIFT je SKOVHR22.   

Komentara 20

MA
Malenkost
07:08 30.03.2019.

Teske bolesti postoje i ne moze ih se ljeciti ili su pokusaji ljecenja i njegove nuspojave jako upitne. Svugdje, pa i ovdje u Njemackoj, postoje takve bolesti. Nigdje se ne prave prave Hajke i Histerije na niskom nivou kao uu HR. To je Indikator u kojem smjeru se razvija Tudmanova HR. Slucajevi male Nore i Gradonacelnika Sinja, su samo naivno pumpanje velikih svota novca u zdrijelo zapadnih tvrtki ili bolnica, koje uz sve to prave studije nad dobrovoljcima iz HR. Opljackana i osiromasena HR treba skupiti veliki novac te si tapskati po ramenu i ukazati da su bar solidarizacija i sazaljenje (valjda kao i jedini) pozitivni i humani nagoni HR drustva koliko toliko intaktni. HR afere kronoloski Uljanik, Agrokor, .... , treba potisnuti jer su itekako deprimirajuci i razarajuci te indikatori izprepletenosti Politike, Justicije i trgovacke Mafije u HR.

DU
Deleted user
09:58 30.03.2019.

Svaka bolest je teška stvar, pogotovo kod mladih. No opći dojam cijele situacije nije dobar, mama ove curice je i sama liječnica u KBC Rijeka, pitanje koje mi prolazi kroz glavu je da li bi dijete koje nema mamu liječnicu uopće moglo doći u situaciju da se poduzme sve u RH i uz to da se takvom djetetu pronađe šansa negdje tamo u Americi? Koliko ima takve djece u hrvatskoj a da im mame i tate nisu lječnici? Koliko ima lječnika koji su se zauzeli za djecu koja nisu djeca njihovih kolega?

Avatar lola lola
lola lola
22:38 29.03.2019.

Saint Jude je besplatna bolnica za djecu s najtezim bolestima u Americi. Zasto ne pokusati tamo ih kontaktirati?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije