Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IMENOVANJE ČLANOVA DIP-A

Raspudić nam ustupio presliku izjave koja demantira DP: Njihova kaznena prijava je bizarna

Sabor RH glasuje o obuci ukrajinskih vojnika
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
28.09.2023.
u 17:39

Domovinski pokret podnio je kaznenu prijavu protiv Mostovog Nine Raspudića tvrdeći da se u siječnju lažno predstavio kao član stranke kako bi onemogućio da u Državno izborno povjerenstvo (DIP) uđe predstavnik DP-a

Mostov zastupnik Nino Raspudić danas je bizarnom ocijenio kaznenu prijavu koju je protiv njega podnio Domovinski pokret, tvrdeći da se Raspudić, koji je u stranku Bože Petrova formalno ušao tek ovoga tjedna, u siječnju lažno predstavio kao član te stranke, kako bi onemogućio da u Državno izborno povjerenstvo (DIP) uđe predstavnik DP-a. 

- Taj potez DP-a smatram bizarnim i još jednim dokazom da rade za vladajuću većinu i da je ono što je u četvrtak nehotice izletjelo Miloradu Pupovcu istina – komentirao je Raspudić za Večernji list. Raspudić tumači da su imena kandidata za članove DIP-a koji se biraju na prijedlog oporbe tada interno dogovorena među oporbenim klubovima, ovisno o njihovoj brojnosti, u čemu ne vidi ništa sporno. 

Zakon o Državnom izbornom povjerenstvu propisuje da se jednog potpredsjednika i dva člana DIP-a na osmogodišnji mandat bira "na prijedlog oporbenih političkih stranaka ili koalicija", a koliki će utjecaj u tom postupku imati pojedine oporbene stranke, kao i u drugim imenovanjima u oporbenoj kvoti, ovisi o broju zastupnika koje imaju. Domovinski pokret ovdje, očito, igra na činjenicu da zakon spominje isključivo stranke, ne i nezavisne zastupnike ili članove kluba kada govori o popunjavanju kvota u DIP-u, iako način na koji se one popunjavaju nije precizno definiran. 

U trenutku imenovanja aktualnog saziva DIP-a, oporba je interno definirala da će jedno potpredsjedničko mjesto pripasti kandidatu SDP-a, mjesto jednog člana kandidatu Socijaldemokrata, a preostalo je tebao popuniti Most ili DP, ovisi kako tko tumači brojnost zastupnika neke stranke. 

POVEZANI ČLANCI:

DP je tako istaknuo vlastitog kandidata, no Most je tvrdio da ima više zastupnika, među koje je ubrojao i Raspudića koji je, iako tada nije bio član stranke, u Sabor izabran s Mostove liste i član je Mostova kluba zastupnika. Saboru je poslana i Raspudićeva izjava da je, ne član, nego zastupnik Mosta, preslike koje nam je zastupnik danas i dostavio pa je uz članak i objavljujemo. Sabor je prihvatio njegovo očitovanje i imenovao članicu DIP-a koju je predložio Most. 

Foto: Privatna arhiva

Više od osam mjeseci kasnije, Domovinski pokret sada tvrdi da se radilo o lažnom predstavljanju pa ostaje vidjeti što će na to reći DORH. No, treba primijetiti da bi se uz tumačenje statusa zastupnika kakvo nudi Most teško ikada popunilo iti jedno mjesto u saborskim odborima, Ustavnom sudu, DiP-u ili bilo gdje drugdje gdje se članove imenuje na prijedlog parlamentarnih stranaka. 
Ukoliko bi se tu strogo gledale članske iskaznice, ispalo bi da HDZ i njegovi partneri nemaju pravo na većinu u svim saborskim odborima jer nemaju većinu u Saboru. Jer, ni Marijana Petir ni Hrvoje Zekanović nisu članovi niti jedne stranke, baš kao ni odnedavno nezavisni Silvano Hrelja, a HDZ-ova većina od početka "pleše" na donjoj granici od 76 zastupnika.

Da ne govorimo da su se u HDZ-ove zastupnike kod imenovanja u ranijim sazivima ubrajali i Zdravko Marić, Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović, iako nitko od njih nije bio član stranke, a redom su u Sabor izabrani s HDZ-ovih lista. Marić je čak i nosio onu u petoj izbornoj jedinici, i to vrlo uspješno, baš kao što je Raspudić na prošlim izborima bio na čelu Mostove liste u drugoj izbornoj jedinici. 

Pa bi sada bilo prilično iznenađenje da DORH po DP-ovoj prijavi dovede u pitanje imenovanja u DIP, jer bi time doveo u pitanje i imenovanje članova na prijedlog zastupnika stranaka koje čine većinu, kao i mnoga ranija imenovanja, u DIP i mnoga druga tijela koja sukladno stranačkim kvotama popunjava Sabor.

>> VIDEO Milanović odgovorio Plenkoviću: Ne znam o čemu govori. Je li on bio u berbi ili ja? Je li se napio?


 

Komentara 72

DO
doktorica
22:52 28.09.2023.

tim našim tzv političarima je toliko dosadno da se zabavljaju dok ostali moraju raditi za život

22
224
19:35 28.09.2023.

U čemu je problem, to što je netko priavio Raspudića ili to što je prijava opravdana?

Avatar kastanjer2
kastanjer2
19:14 28.09.2023.

Koliko je DP imao saborskih zastupnika nakon izbora a koliko ih ima sada, zna li netko?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije