Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Katavić priznao izradu lažnih dokumenata Gotovini i Petraču, Fazlić ne

27.11.2008.
u 15:19

ZAGREB – Kriv sam – uz dubok je uzdah Franjo Katavić (52) priznao da je 2001. krivotvorio putovnice kojima su se koristili umirovljeni general Ante Gotovina i Hrvoje Petrač, no drugookrivljeni Salih Fazlić (51) nije priznao da je Kataviću pomagao.

Na suđenju na kojem se spominjao obavještajni vrh, DORH, pa čak i premijer Sanader, Katavić se pozvao na obranu u istrazi, a kako se Fazlić brani šutnjom, za obojicu su se čitale izjave iz istrage.

Iz konzulata u Mostaru
Katavić je tada kazao da je u ljeto 2001. dvaput dobio po 2000 DEM od Fazlića za izradu putovnica za Petrača i Gotovinu, da je upotrebljavao prazne obrasce za putovnice koji su svojedobno nestali iz Generalnog konzulata RH u Mostaru te da im je izradio i druge dokumente.

Gotovinina lažna putovnica na ime Kristian Horvat pronađena je kod njega pri uhićenju na Tenerifeu. Umirovljeni kriminalist Fazlić, kojega se tereti da je narudžbe Kataviću proslijedio od pokojnog odvjetnika Marijana Pedišića, koji je zastupao i Gotovinu i Petrača, i u istrazi se branio da nije kriv.

Lončarić i Bajić
Tvrdio je da ga je bivši šef OA Damir Lončarić u ožujku 2005. prisilio da ode s njim kod Mladena Bajića kako bi teretio Pedišića te da se radi o zapovijedi Sanadera preko Bajića. Kazao je da mu se Lončarić žalio da će mu Carla del Ponte zabraniti ulaz u Europu te da je cilj svega bio dokaz Haagu da se Gotovinini pomagači progone.

Dodao je da su se Bajić i Lončarić gotovo potukli kad je Bajić doznao da je još 2004. Fazlić Lončariću pričao o putovnicama. Fazlić je rekao i da mu je Bajić ponudio da ga naknadno “vadi iznutra” ako pristane na aranžman, a ako ne, da će isto ponuditi Kataviću.

Obojica su nedavno u drugom postupku nepravomoćno oslobođena za krivotvorenje zbog loše optužnice, a sada im prijete uvjetne kazne od 1 godine s rokom kušnje od 2 godine.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije