Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZEMLJIŠTE

Katastarske izmjere u Rešetarima

25.11.2008.
u 16:28

Državna geodetska uprava, Općina Rešetari i Brodsko-posavska županija izdvojit će 7,7 milijuna kuna za projekt katastarske izmjere zemljišta. Od toga će iznosa Geodetska uprava i Općina snositi 80, a Županija 20 posto troškova, pa će u sljedeće dvije godine katastarska općina Rešetari dobiti nove, usklađene katastarske i gruntovne knjige.

Stogodišnje karte
– Dugo smo čekali na katastarsku izmjeru. Problemi su veliki, karte su stare više od sto godina, a imovinsko-pravni odnosi na terenu nesređeni. Iz općinskog proračuna izdvojit ćemo za to puno novca, a dio troškova snosit će i mještani Rešetara koji su uvidjeli značaj sređivanja stanja na terenu s evidencijama u Katastru i Gruntovnici – kazao je prilikom otvaranja radova predsjednik Općinskoga vijeća Zlatko Aga.

Da postoji velika potreba za sređenim knjigama na području Rešetara složio se i Željko Bačić, ravnatelj Državne geodetske uprave.

– Katastarska izmjera obuhvaća površinu od 2100 hektara s otprilike isto toliko objekata. Ako nisu sređeni katastar i zemljišne knjige, ne može doći do gospodarskog razvoja, a ni realizacije projekta gospodarske zone, jer se ne može obaviti uknjižba. Dosad smo u zapadnom dijelu Brodsko-posavske županije katastarsku izmjeru završili u Okučanima, pri kraju je u Cerniku, a u planu su Nova Kapela i Batrina – rekao je Bačić.

Značajno za razvitak
Zadovoljan je župan Danijel Marušić jer se, kako je kazao, intenzivno počeo obavljati velik posao, značajan za stanovništvo i ukupan razvoj. Osim sudjelovanja u troškovima izmjere u Rešetarima, Županija je izdvojila i 100.000 kuna za uređenja prostora Katastra u Novoj Gradiški.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije