Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jedinstven u Hrvatskoj

Karlovačko Gradsko kazalište organizira 1. Međunarodni lutkarski festival

festival
Foto: Snježana Bičak
1/3
19.05.2022.
u 14:39

Kazao je da je festival unikatan i po tome što su ga pokrenuli glumci, njegovi kolege iz karlovačkog kazališta, koji su svi diplomirali glumu i lutkarstvo na Akademiji u Osijeku

Zahvaljujući karlovačkom Gradskom kazalištu Zorin dom, Karlovac će biti domaćin 1. Međunarodnog lutkarskog festivala nazvanog International Puppet Theatre Festival Karlovac. Osim lutkarskog festivala PIF koji se desetljećima održava u Zagrebu, jedini je to festival lutkarstva van metropole u Hrvatskoj s tendencijom da postane tradicija.

- Ovo je bio logičan korak nakon svega što smo napravili u 10 godina koliko razvijamo lutkarstvo u Zorin domu, nakon silnih predstava i 30-ak nagrada u Hrvatskoj i na međunarodnim festivalima. Imamo iskustva i znanja i želju da Karlovac oživimo kao meku lutkarstva u Hrvatskoj. Festival će trajati od 24. do 29. svibnja i održavat će se, osim u kazalištu, i na otvorenom, u našim parkovima, čak i na splavi Veslačkog kluba Kvaka na rijeci Kupi. Publika i žiti će imati prilike vidijeti lutkarske predstave za djecu i odrasle, raznih tematika u izvođenju kolega iz Splita, Zadra, Rijeke, Osijeka, Slavonskog Broda i Maribora, te našeg kazališta. Imat ćemo svakoga dana i posebne radionice za djecu – najavio je Peđa Gvozdić, glumac i režiser karlovačkog Gradskog kazališta Zorin dom.

Kazao je da je festival unikatan i po tome što su ga pokrenuli glumci, njegovi kolege iz karlovačkog kazališta, koji su svi diplomirali glumu i lutkarstvo na Akademiji u Osijeku. Gvozdić je kazao da će nakon ovog festivala Karlovac biti i nastavna baza za studente glume i lutkarstva s osječke Akademije za umjetnost i kulturu.

Festival će biti otvoren premijerom lutkarske predstave 'Bzz-Bzz' autorice Petre Cicvarić u režiji Vanje Jovanovića i izvedbi karlovačkih glumaca koja djeci pojašnjava sve o životu i pravilima u jednoj pčelinjoj zajednici, a zatvoren stotom izvedbom višestruko nagrađivane karlovačke lutkarske predstave 'Još si zelen'.

– U prvoj lutkarskoj povorci na početku festivala, 24. svibnja, uz mališane i dramske skupine, glavni akteri će biti divovske, gigantske lutke koje će ići kroz grad, od Trga bana Jelačića da Zorin doma, gdje će biti predstava, poklon sudionicima povorke koju će izvesti Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku. Šest predstava koje su u konkurenciji pratit će i stručni žiri u sastavu: Hrvoje Seršić, Slađana Kilibarda i Morana Petrović – dodao je Peđa Gvozdić.

Svi detalji, te rasporedi predstava ovog prvog lutkarskog festivala u Karlovcu, mogu se pronaći na Facebbok ili Internet stranici Gradskog kazališta Zorin dom u Karlovcu.

Suorganizator festivala, kojeg podupiru brojni sponzori i Grad Karlovac je i karlovačka Turistička zajednica za koju je festival odličan povod za dolazak u Karlovac i uživanje u svim kulturnim i ostalim adutima grada.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije