Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HOK traži od Vlade da nastavi pomagati obrtnicima

Karlovac će dalje više pomagati onima koje su teže stradale u ovoj krizi

Karlovac: Konferencija za medije o Dragutina Ranogajca i Damira Mandića
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/4
02.09.2020.
u 11:54

Dragutin Ranogajec pohvalio je Grad Karlovac koji je sa nizom mjera već u ožujku počeo pomagati poduzetnicma i obrtnicima da lakše pebrode krizu i sačuvaju radna mjesta.

Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore kazao je da traže od Vlade da i dalje pomažu obrtnicima sa smanjenim obimom posla kako bi se sačuvala radna mjesta.

- To su obrti vezani uz turizam, a posebno su loše prošli kolege na kontinentu, te obrti koji se bave povremenim i stalnim prijevozom putnika. Vlada mora sa lizing kućama i bankama dogovori kako će se obustaviti plaćanje rata kako bi oni mogli zadržati radnike i preživjeti. Dobra je vijest da je Vlada na tom tragu odlučila 1,1 milijardu kuna plasirati kroz Hamag – kazao je D. Ranogajec na tiskovnoj u Karlovcu gdje je sa tamošnkom gradskom upravm razgovaralo o načinima pomoći obrtnicima u budućem razdoblju.

Dodao je da se kao odlična stvar u koronakrizi pokazala digitalizacija, te da se to treba nastaviti, posebno među ministarstvima, kako bi se olakšao posao obrtnicima i kako bi oni, primejrice, preko sustava e-granin mogli preuzeti svoj izvadak iz obrtnog resitra i da bude važeći.

U svemu tome veseli što danas imamo oko tisuću obrtnika više nego lani, pa je je ukupno blizu 90.000 u Hrvatskoj. Za kažnjavanje smo onih obrtnika koji se u proteklom razdoblju nisu pridržavali mjera, kako bi oni koji su ih poštivali mogli opstati – dodao je Ranogajec.

01.09.2020., Karlovac - Konferencija za medije o mjerama koje Hrvatska obrtnicka komora provodi za vrijeme koronakrize kako bi se olaksalo poslovanje obrtnicima, te mjere Grada Karlovca. O toj temi govorili predsjednik Hrvatske obrtnicke komore Dragutin Ranogajec i gradonacelnik Karlovca Damir Mandic. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL, ilustracija

Podsjetio je da je HOK do sada dao financijsku pomoć od 150 milijuna kuna; pola je uplaćeno za sanaciju šteta od potresa u Zagrebu, a polovicom iznosa pomogli su obrtnike u koronakrizi. Uplaćivali su i u ratama, kazao je Ranogajec, prema lokalnim obrtničkim komorama po 30.000 kuna pomoći, a 90.000 kuna Zagrebu. Pohvalio je i Vladu koja je iz proračuna pomagala obrtnicima i njihovim radnicima.

Dragutin Ranogajec pohvalio je Grad Karlovac koji je sa nizom mjera već u ožujku počeo pomagati poduzetnicma i obrtnicima da lakše pebrode krizu i sačuvaju radna mjesta.

Ubuduće će se naše mjere pomoći fokisirati na grane gospodarstav koje su najugroženije, a u Karlovcu je to hotelski smještaj. Stoga smo tri naša hotela oslobodili plaćanja komunalne naknade po kvadratu objekta, već će se ona naplaćivati u iznosu od 1,5 posto od dobiti koje vjerojatno neće biti. Inače, na toj stavci Grad godišnje 'zaradi' oko pola milijuna kuna. Grad će nadalje sufinancirati svim poduzetnicima nabavu svih sredstava potrebnih u provođenju epidemioloških mjera, poput dezificijensa – kazao je Damir Mandić, karlovački gradonačelnik.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije