Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prof. Akmadža:
Povratak na članak

Stepinac je bio vojni vikar, ali ne ustaški

- Pavelić je osobno znao imenovati pojedine svećenike za vikare, ali ne i Stepinca, kojeg je imenovao Vatikan – kaže povjesničar prof. dr. Miroslav Akmadža.

Komentari 91

CR
cro90
18:25 23.06.2015.

Stepinac je nosio kriz. Ustastvo prozivao kao zlocinacki i pogubni rezim. I to javno u Zagrebackoj Katedrali. Ali je i prozivao komunizam kao zlo i pogubnu ideologiju. On je osudit sto je gogvrio istinu i propovjedao evandjele. Na koga vas to podsjeca ? Stepinca se treba tumacit u svjetlu vremena u kojem je bio zivio a ne pod 2. Koncilu koji je bio 30 godina kasnije.

VL
DU
Deleted user
16:25 23.06.2015.

Srpska i komunistička propaganda. Napad je najbolja obrana I sirenje laži da bi kritike skrenuli sa sebe na neduzne. Svi normalni ljudi znaju tko su bili agresori ukljucujuci I partizane I ustase. A to sigurno nije bio Stipinac.

VL
SV
stjepan v.
16:38 23.06.2015.

naravno da je Vulin poslan da izjavi lazi. hoce da umanji Oluju i masakr u Srebrenici. Naravno da ga savjest pece, sto su u zadnjih 100 ucinili zla svojim susjedima. budimo oprezni!

VL
BA
Barts
16:52 23.06.2015.

Trebalo bi jednom stvarno napisati pravu istinu o Stepincu ,ovako svi mi imamo sliku o njemu koju su stvorili komunisti ,a koja ne mora da bude tacna ,eto za taj podatak u clanku ni ja nisam znao ,kao i to da je bio na solunskom frontu na strani kraljevine Srbije.

VL
VJ
vjekoslav
16:56 23.06.2015.

Ako je bio ustaški, bio je i jugoslavenski, zar ne? Vulinovu izjavu zanemariti jer je on beznačajan iskompleksirani političar. A o Stepincu neka nam nezavisni istražitelji kažu je li za svetca ili nije. Svatko kome je stalo do istine prihvatit će zaključak. Ako se suprotstavljao zločinima u NDH i spašavao Srbe i Židove, nitko sretniji od nas što smo imali takvog čovjeka. Ako je prešutno to gledao - nama je prvima u interesu da se NE proglasi svetim. Dakle, to je čisto tehničko pitanje.

VL
KU
kumquat
17:14 23.06.2015.

Meni je baš simpatično kada naprimjer Mitropolit Porfirije pjeva pjesmu posvećenu četničkom vojvodi.

VL
BK
B Kosa
20:44 23.06.2015.

Srbima treba reci dosta ste nam bili tutori i naredivali sta smijemo sta nesmijemo. Sta ste mislili da Stepinac treba podrzavati bezbozni komunizam koji je pobio toliko svecenika, rusio crkve i otimao imovinu

VL
DU
Deleted user
16:42 23.06.2015.

Zašto nitko ne napiše istinu o Stepincu.Stešinac je bio zaroblje n na talijenskoj bojišnici i odabrao umjesto logora u Italiji ići na solunski front. Stepinac je bio "solunski dobrovoljac" i borio se skupa sa serbima.Posli je je išlo sve ko po loju.Postao svećenik, na brzake biskup,pa i nadbiskup na prijedlog srpskog kralja,a potvrđen u Rimu.Imao je čin srpskog pukovnika.S Pavelićem nije imao ništa,ćekao je povratak kralja i jugoslavije. Po ulasku partizana u Zagreb doćekao ih je na poćasnoj tribini.Sliku je pokazivao ,sad pokojni Dušan Bilanđić, bivši partizanski komesar..Bio je pokraj njega na slici.Po učvršćivanju komunističke vlasti došli su i problemi,jer se nije vračao kralji i vlada iz Engleske kako je bilo obečano i demokratski izbori.

VL
HI
Hik
17:36 23.06.2015.

Papa je formiral mjesovitu komisiju sa SPC za ocijeniti rad Stepinca. Ak je spasaval Srbe i Zidove i oni ce biti za Stepinca.

VL
ZO
zoyaxm
20:53 23.06.2015.

Vatikan je u to vrijeme bio isprepleten i povezan s fašizmom, ni oni nemaju čiste ruke. Možda se Stepinac nije odmah snašao u početku rata, pozdravio je osnivanje hrvatske države, ali kad je vidio što se sve radi, počeo see boriti i spašavao je živote, djecu, Židove i Srbe i sve nepoćudne, protestirao je kod ustaške vlasti i to se dobro zna jer postoje dokazi, pa da je spasio i samo jedan život i to je već nešto.

VL
DU
Deleted user
18:20 23.06.2015.

Stepinac je bio vojni, a ne ustaški vikar. Hm, zanimljivo. A Ustaše su bili....vjerojatno civilna nevladina udruga.....ili možda vojska. Koja je još to katolička vojska bila na ovim prostorima osim ustaške i domobrana?

VL
IN
inbox
18:37 23.06.2015.

šta se mi imamo opravdavati njima ili bilo kome. oni neće promjeniti mišljenje i bađ nas briga što oni misle

VL
DU
Deleted user
19:08 23.06.2015.

zasto opet istrage o Stepincu.zar netko misli da kod proglasenja Blazenim nije sve ispitano i da bi Papa Ivan Pavao II proglasio nekog Blazenim,a da je suradivao sa fasistima?srpska posla!

VL
Avatar renac
renac
20:45 23.06.2015.

Bože Isuse blagoslovi hrvatski narod sa svim milostima i i izbavi ga od ralja sotonskih posebno od crvenog zmaja!!!!!!!!!

VL
Avatar jurac
jurac
16:41 23.06.2015.

Hehe,procitao sam ovo obrazloženje.Gospon,prof.dr.povjesnicar,ne dao Bog da Vi mene morate negdje braniti.

VL
KI
Kissinger
19:23 23.06.2015.

jak naslov-zar "ustaša"nije bio vojak.Gospodin Stepinac je bio i srpski vojak-solunski dragovoljac,odan kralju i vladi sve do 1945.

VL
BK
B Kosa
20:34 23.06.2015.

Komunisti nisu dirali stepinca dok nije partizanskoj skupstini u beogradu napisao pismo.U kom je napisao. " Nemojte ubijati nevine ljude i svecenike, nemojte otimati imovinu narodu. narod vam to nece oprostiti. Svakome je se moglo pisati samo ne usljivim partizanima

VL
TE
teddybear
20:01 23.06.2015.

travazaborava - jugović komunjara širi komunističku propagandu sa sto različitih profila hihi

VL
ME
Meter
18:59 23.06.2015.

Bio je njihov kardinal...

VL
Avatar guten_tag
guten_tag
17:29 23.06.2015.

hvala Franji Tuđmanu što nas je izvukao iz tog zločinačkog zagrljaja u zadnji trenutak. nije nama ništa kriv četnički huškač, takve su slali od '90-'95 u Hrvatsku. tako Paroški poslanik u srbijanskoj skupštini u Jagodnjaku-Baranja- Hrvatska drži govor u travnju '91 i poziva Srbe na ubijanje riječima: "svako ko kaže da ovo nije srpsko imate ga pravo zatući ko kerče kraj tarabe", pa četnički vojvoda Šešelj, zatim zločinac i plaćeni ubojica komunističkog režima Željko Ražnjatović Arkan, aktualni premijer Srbije Vučić, Nikolić je čak osumnjičen za ubojstva civila u selu Antin kao pripadnik četničkih odreda. svi su oni dolazili u Hrvatsku huškali i držali ovakve govore. međutim to je nama najmanji problem, naš problem je da to govore ministri u vladi, bivši najviši državni dužnosnici pa čak i sudovi koji sude branitelje na osnovu izmišljene zapovjedne odgovornosti, razne udruge i organizacije koje su osnovane za vođenje specijalnog rata protiv Hrvatske. to su naši problemi a oni koji su napadali Ružu Tomašić i izvukli iz konteksta njene izjave samo ono što njima odgovara neka odgovore što je Ruža krivo rekla.

VL
« 1 2 3 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.