Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prof. Akmadža:

Stepinac je bio vojni vikar, ali ne ustaški

Alojzije Stepinac
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
23.06.2015.
u 16:18

- Pavelić je osobno znao imenovati pojedine svećenike za vikare, ali ne i Stepinca, kojeg je imenovao Vatikan – kaže povjesničar prof. dr. Miroslav Akmadža.

Kardinal Stepinac bio je vojni vikar, ali ne ustaški, nego za sve katolike vojnike na području bivše Kraljevine Jugoslavije i kasnije NDH. Papa Pio XII. imenovao ga je vikarom oružanih snaga 8. prosinca 1939. u vrijeme Kraljevine Jugoslavije uz odredbu da to imenovanje stupa na snagu u slučaju bilo kojeg oružanog sukoba.

Početkom rata na području Jugoslavije tu je odluku i službeno potvrdio Vatikan. Pavelić je osobno znao imenovati pojedine svećenike za vikare, ali ne i Stepinca, kojeg je, ponavljam, imenovao Vatikan – kaže povjesničar prof. dr. Miroslav Akmadža.

>>'To su huškačke izjave iz kojih je jasno da Vulin ne poštuje Hrvatsku'

>>Vulin na komemoraciji: Alojzije Stepinac bio je ustaški vikar! HDZ: Sramotna izjava

Komentara 91

CR
cro90
18:25 23.06.2015.

Stepinac je nosio kriz. Ustastvo prozivao kao zlocinacki i pogubni rezim. I to javno u Zagrebackoj Katedrali. Ali je i prozivao komunizam kao zlo i pogubnu ideologiju. On je osudit sto je gogvrio istinu i propovjedao evandjele. Na koga vas to podsjeca ? Stepinca se treba tumacit u svjetlu vremena u kojem je bio zivio a ne pod 2. Koncilu koji je bio 30 godina kasnije.

SV
stjepan v.
16:38 23.06.2015.

naravno da je Vulin poslan da izjavi lazi. hoce da umanji Oluju i masakr u Srebrenici. Naravno da ga savjest pece, sto su u zadnjih 100 ucinili zla svojim susjedima. budimo oprezni!

DU
Deleted user
16:25 23.06.2015.

Srpska i komunistička propaganda. Napad je najbolja obrana I sirenje laži da bi kritike skrenuli sa sebe na neduzne. Svi normalni ljudi znaju tko su bili agresori ukljucujuci I partizane I ustase. A to sigurno nije bio Stipinac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije