Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uvertira u štrajk

Kaos u Croatiji Airlinesu: Gubici veći od 1,2 mlrd. kuna

'kucko01_nnn_unu_010513'
01.05.2013.
u 19:18

Uprava je proglasila prekobrojnima 220 ljudi, a sad je shvatila da joj za ljetnih mjeseci nedostaje radnika pa im želI zabraniti godišnje odmore.

Nagli odlazak odjednom čak 40 stjuardesa i stjuarda Croatije Airlinesa (CA) na bolovanje u roku od 36 sati prizemljio je u srijedu zrakoplove hrvatske aviokompanije koja je zbog toga morala otkazivati letove jer nije imala dovoljno osoblja.

Uprava CA sumnja pak da je taj masovni odlazak kabinskog osoblja, 25 posto od njihova ukupnog broja, na bolovanje reakcija Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ) na uvjete poslodavca zbog potpisivanja novoga kolektivnog ugovora, a na koje sindikat ne pristaje. Stoga su iz CA najavili da će provjeravati u mjerodavnim institucijama jesu li stjuardese i stjuardi zaista bolesni. Predsjednica SKOZ-a Suzana Artuković kaže pak da njezin sindikat još nije krenuo ni u kakvu akciju, ali najavljuje da zbog propalih kolektivnih pregovora namjerava krenuti uskoro u štrajk.

Provjera bolovanja

– Ne znam kako bih objasnila taj odlazak na bolovanje. Znam da su me kolege obavijestili da je uprava najavila ukidanje slobodnih dana i godišnjih odmora tijekom ljeta i zbog toga su bili jako bijesni – kaže S. Artuković koja je također na bolovanju, ali već neko vrijeme. Njezina je bolest, dodaje, prouzrokovana velikim stresom kroz koji prolazi već tri godine stalno pregovarajući o kolektivnom ugovoru.

– Mi smo tražili samo zadržavanje svojih prava otprije, nismo tražili povećanje, ali uprava hoće i otpuštati radnike i rezati prava. No najveći je problem taj što mi ne vidimo kamo to sve vodi i da tvrtka može opstati – kaže S. Artuković.

Masovni odlazak na bolovanje kabinskog osoblja i otkazivanje letova zbog toga samo su uvertira u još veće probleme koji će zadesiti nacionalnu zrakoplovnu kompaniju ako se obistine prijetnje pilota i stjuardesa štrajkom. A on će, na što letačko osoblje CA ima pravo jer nije postignut dogovor sindikata i uprave CA o novom kolektivnom ugovoru, biti organiziran između 13. i 19. svibnja. Zbog toga će biti prizemljena većina zrakoplova CA, a to znači nove gubitke za tu već dobrano posrnulu kompaniju za koju malo tko vidi spas. CA je dosad akumulirala čak 1,2 milijarde kuna gubitka. Lani je bila u minusu 487 milijuna kuna, a u prvom tromjesečju ove godine već je nakupila 92,5 milijuna kuna gubitka. Ukupne obveze, dugoročne i kratkoročne, iznose dodatnih milijardu kuna. A hrvatska država ju je nedavno dokapitalizirala s više od milijardu kuna, i to na osnovi kredita i kamata za otplatu zrakoplova CA iz državnog proračuna.

No po europskim pravilima o zaštiti tržišnog natjecanja, tu dokapitalizaciju smatraju državnom pomoći pa će CA morati platiti ceh zbog toga. A to znači da će se morati riješiti jednog zrakoplova iz svoje flote, u kojoj je ukupno 13 aviona, i to jednog airbusa 320. A mora ukinuti i 10 posto linija. Uza sve to, morat će dati svoj doprinos u iznosu od polovice primljene pomoći, a to je oko 500 milijuna kuna. Ta rezanja mnogi smatraju zabijanjem čavala u lijes CA jer teško da će se kompanija koja ionako muku muči s gubicima uspjeti izvući s manjim brojem zrakoplova i letova odnosno smanjenim opsegom poslovanja.

Piloti odlaze

Iz CA odlazi sve više pilota, i uprava stimulira njihov odlazak, u nešto više od dvije godine otišlo ih je 17. No ljeti zbog turističke sezone CA ima više posla pa se sad ispostavilo da će imati manjak posada ako piloti iskoriste prava na slobodne dane i godišnje odmore u ljetnim mjesecima. No zanimljivo je da je od 1086 radnika CA, uprava procijenila da ih je 220 višak. U upravi CA pak kažu da nije riječ o ukidanju slobodnih dana, nego o smanjenju njihova broja te da će to i dalje biti iznad zakonskih okvira. Što se tiče godišnjih odmora, navode da se radi o smanjenju broja dana za pilote i da im kompanija ne može jamčiti u sezoni dva tjedna godišnjeg s obzirom na sezonsku strukturu letenja. Problem manjka posada zbog bolovanja uprava CA namjerava riješiti unajmljivanjem zrakoplova i radnika te spajanjem letova.

>>CA otkazuje i sutrašnje letove zbog masovnog bolovanja osoblja

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije