Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
drugi dan intervjua

Kandidati: Plaća mora biti na razini koja sprječava korupciju

povjerenstvo za sukob interesa (1)
Foto: Petar GFlebov/PIXSELL
1/5
25.09.2012.
u 15:55

Dok bi jednima bila čast raditi za manju plaću, drugi su već i u samom postupku izbora vidjeli potencijalni sukob interesa

Drugi dan intervjuiranja kandidata za posao u Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa prošao je malo žešće od prvog s obzirom na to da su pripremljeniji došli i članovi saborskog Odbora za izbor i imenovanja i 26 kandidata koji su se, tvrde, o pitanjima informirali iz medija. Dok je u ponedjeljak većina kandidata rekla da bi Zakon o sprječavanju sukoba interesa možda trebalo još malo doraditi, a da nisu rekli gdje, danas su iznosili konkretne primjere.

– Zakon je zanimljiv, ali ne postoji pravo žalbe u njemu. To je vrlo specifična situacija – primijetio je Marko Lapaine, inače javnosti poznat kao javni ovršitelj koji zbog ukidanja te službe tuži Hrvatsku Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Aleksej Lebeda iz MUP-a zapitao se hoće li banke zbog zaštite podataka odobriti članovima Povjerenstva da provjere bankovne račune dužnosnika, što pripada njihovim ovlastima, dok je Branka Lukačević-Gregić iz Udruge Franak rekla da bi zakon trebao regulirati malo veću odgovornost članova Povjerenstva s obzirom na opseg informacija kojim će raspolagati. Izdavaču Branku Žalcu sporno je što nije kvalificiran rang osoba koje pokriva mogućnost sukoba interesa već je sve fokusirano na političku sferu "a vidjeli smo gdje je praksa otišla".

HDSSB-ov Dinko Burić izostao je s prvog dana intervjuiranja, ali je zato sve nadoknadio danas, pa je tako profesora trgovačkog prava na Pravnom fakultetu u Osijeku Srećka Jelinića prozvao zbog nekoliko stvari.

– Do mene je došla informacija da ste i vi u vrlo ozbiljnom sukobu interesa jer ste svom sinu omogućili da bude znanstveni novak, a poslije i asistent na vašoj katedri – pitao je Burić, na što mu je Jelinić rekao da je očekivao da će se razgovarati o činjenicama, a ne insinuacijama te da su njegova dva sina sve sama postigla, pa tako i stariji na kojeg se priča odnosi. Burić ga je podsjetio da je bio i vijećnik u Osijeku na listi HDZ-a, no Jelinić je pojasnio da je bio neovisni kandidat koji nikada nije bio član nijedne stranke.

Marinko Jurasić, novinar bivšeg tjednika Forum, jedan je od kandidata koji se najduže zadržao na intervjuu, a vjeruje da mu je to plus.

– Bavim se kao novinar etičkim pitanjima i sukobima interesa, ali nikada dosad nisam pomišljao na prijavu u Povjerenstvo jer su u njemu sjedili i političari. Možda ste sada i vi u sukobu interesa jer me birate kao člana koji će vas poslije kontrolirati, možda bi bilo bolje da to radi neko neovisno tijelo – rekao je Jurasić te dodao kako se u javnosti stvorila fama oko visoke plaće te da kandidati izgledaju koristoljubivi.

– Bila bi mi čast raditi i za manje novca, ali dobro je da čast konačno ima svoju cijenu – ustvrdio je Jurasić, dok je arhitektica Zofi Jerić-Bilogrević rekla da smatra da plaća mora biti na razini koja sprečava korupciju.

Ulazak u stanove političara vrlo je delikatna stvar, smatra književnik Petar Kvesić, no ipak puno govori o čovjeku.

– Dok sam kao novinar radio intervjue, uvijek sam ih dogovarao u stanovima, a ne u kafićima jer su stanovi prirodno okruženje u kojem ljude najbolje upoznate – smatra Kvesić koji je zastupnike pitao hoće li i kandidati moći vidjeti rezultate sigurnosne provjere jer "zna da te službe znaju biti vrlo kreativne i strašno maštovite".

>>Kandidati odgovarali na pitanja o vinu, lakim drogama...

Komentara 6

DM
dominator_milanovic
16:35 25.09.2012.

pazi ti te face, te "kandidate", te tokove misli i te "ispitivace"... sacuvaj boze...

OB
-obrisani-
16:44 25.09.2012.

Hehehe a svi skupa znamo kako će ova farsa od kak ti kandidatnih mozgova završit na natječaju...potkožit će ih sa velikim plaćama,njima će standard naglo skočit i opet će im biti malo...biće opet daj daj daj malo nam je...i naravno evo ti korupcije ....

FE
Felicijen
17:27 25.09.2012.

Ta razina koja sprečava korupciju je kod nas posebno visoka. Tko će to platiti ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije