Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eksplozija u HE PLAT

Na obali u Cavtatu pronašli tijelo drugog radnika, za trećim se još traga

požar u Hidroelektrani Dubrovnik
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
1/7
10.01.2019.
u 23:25

Dva radnika HEP-a su poginula, a za jednim potraga još uvijek traje.

Nezapamćena tragedija dogodila se u Platu, malom mjestu u općini Dubrovačko primorje, uslijed eksplozije i požara u hidroelektrani Plat. Dva radnika HEP-a su poginula, za jednim potraga još uvijek traje, a trojica su lakše ozlijeđena i hospitalizirana u Općoj bolnici Dubrovnik. U poslijepodnevnim satima vatrogasci su požar ugasili, a potraga za preostalom dvojicom nestalih radnika bila je u punom jeku. Iz policije su javili kako je večeras oko 21,50 sati na obali mora u Cavtatu (predio Ključice) pronađeno beživotno tijelo jednog od dvojice nestalih djelatnika, javio je Dubrovački dnevnik.

U potrazi ronioci

Prvog poginulog radnika pronašli su oko 14 sati u odvodnom kanalu koji povezuje hidroelektranu s morem. Pronašli su ga ronioci specijalne policije.

– Oko 14 sati ronioci Javne vatrogasne postrojbe u odvodnom kanalu koji spaja centar HE s morem pronašli su beživotno muško tijelo koje su izvukli na površinu. Očevidom će se utvrditi identitet. Postrojba i dalje traga za ostalom dvojicom – kazao je načelnik dubrovačke policije Ivan Pavličević novinarima. Dodao je da je sve upućivalo na to da su trojica djelatnika, koja nisu uspjela izaći iz hidroelektrane, pred vatrenom stihijom skinula dio odjeće i ušla u odvodni kanal, zbog čega je fokus pretraživanja bio odvodni kanal.

Video - Požar u Hidroelektrani Dubrovnik

Požar je buknuo oko 9 sati, na izlazu iz oko 500 metara dugog tunela u kojemu su u trenutku kalvarije po neslužbenim informacijama bila devetorica radnika. Šestorica su pronađena odmah, a trojica od njih nedugo nakon dolaska spasilačkih ekipa prebačena su u dubrovačku bolnicu u kojoj im je pružena pomoć i gdje su sa zebnjom iščekivali rezultate potrage za preostalom trojicom radnika. 


– Kod nas su hospitalizirana tri djelatnika hidroelektrane koja su u dobrom općem stanju, uredni su im vitalni parametri i po procjeni bit će zadržani na promatranju. Očekujemo još stradalih radnika, spremni smo za njihov prihvat, ali još uvijek su u tijeku pokušaji njihova izvlačenja s mjesta na kojem je došlo do širenja požara – izjavio nam je dr. Stjepan Đuričić, pomoćnik ravnatelja Opće bolnice Dubrovnik u vrijeme dok su sa zebnjom iščekivali rezultate potrage.


Od glasnogovornice PU dubrovačko-neretvanske Daliborke Bečić doznajemo da je policija dojavu o požaru unutar HE Plat dobila oko 9.30 sati nakon čega su izašli na teren zajedno s ostalim službama, vatrogascima i hitnom medicinskom pomoći.


– Policijski službenici još uvijek su na terenu. O uzrocima i posljedicama požara moći ćemo govoriti tek nakon gašenja i nakon obavljanja očevida – rekla nam je Bečić.

U potrazi za radnicima u tunel u kojemu je buknula vatra ušli su i policajci, opremljeni i obučeni za ovakve intervencije. Ometao ih je gust dim. Zapažen je i brod pomorske policije kako pretražuje područje oko hidroelektrane. 
Doznajemo da je u pripravnosti bio i helikopter za hitni medicinski prijevoz ako netko od radnika bude imao teške ozljede i bude trebao prijevoz do splitskog KBC-a.


požar u Hidroelektrani Dubrovnik
1/9

Prioritet su radnici

U HEP-u su šokirani tragedijom. Izjavili su da im je prioritet spašavanje njihovih radnika koje još uvijek traje. Na mjestu nesreće  bio je i Silvio Nardelli, načelnik općine Župa dubrovačka. Pristupna cesta do Hidrocentrale Plat bila je blokirana, a na magistrali je policija regulirala promet. Prilaz hidroelektrani, iz čijeg se dijela popodne još dimilo, policija nije dopuštala. Hidroelektrana se nalazi na izlazu iz Plata, a od prvih kuća udaljena je manje od sto metara.

Državni tajnik za zaštitu okoliša i stručnjak za vode Mario Šiljeg izjavio je nakon sjednice Vlade da još čekaju informacije što se točno dogodilo.

– Ljudi su sada na terenu, inspekcijske službe Ministarstva zaštite okoliša. Vrlo skoro očekujemo nove informacije i da se otkrije što je bio uzrok požara – rekao je Šiljeg i dodao da je HE u Platu veoma važna za hidroenergetski sustav Hrvatske i planirana je njezina nadogradnja.

Ključne riječi

Komentara 7

SA
SamoMalo
23:44 10.01.2019.

Na teren je izasla "inspekcijske službe Ministarstva zaštite okoliša" kriva inspekcija, trebala je izaci ispekcija za zastitu na radu. .... Ah da to je drzavna firma, pa ce se sve zataškat!

DU
Deleted user
23:05 10.01.2019.

Plat je mjesto u općini Župa dubrovačka 12 km južno od Dubrovnika. Dubrovačko primorje je općina zapadno od Dubrovnika.

LI
LizaLimenni
22:01 10.01.2019.

Plat je mjesto u Dubrovačkom primorju, a mjesto nesrece je posjetio načelnik općine Župa dubrovačka. Slavica se stvarno iskazala. Pa postoje Google maps Slavica!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije