Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Kalmeta: Tranzitni kamionski promet od iduće godine isključivo na autocestama

24.12.2008.
u 12:49

Ministar prometa Božidar Kalmeta najavio je danas da će posebnom odlukom od početka 2009. zabraniti tranzitni kamionski promet državnim cestama, a taj će se promet odvijati isključivo autocestama.

Kalmeta je to rekao na sjednici Vlade, na kojoj je odlučeno da će izvan turističke sezone, u razdoblju između 15. rujna tekuće i 1. lipnja sljedeće godine, i vozila treće i četvrte skupine cestarinu moći plaćati kreditnim karticama u sustavu naknadnog obračuna pomoću uređaja za elektroničku naplatu cestarine (ENC), uz popust od 20 posto.

Po toj se odluci prestaju izdavati mjesečne i godišnje karte za treću i četvrtu skupinu vozila, a već izdane karte ostaju u primjeni do isteka roka na koji su izdane.

Sa 500 milijuna na milijardu kuna Vlada je povećala jamstveni kapital Hrvatske agencije za malo gospodarstvo (HAMAG), kako bi mogla izdati jamstva za ulaganja planirana operativnim planovima za razvoj govedarstva i svinjogojstva.

Vlada je prihvatila Strategiju razvitka nautičkog turizma za idućih deset godina, koja, umjesto više od 33 tisuće, koliko su planirale županije, u idućih 10 godina predviđa izgradnju najviše 15 tisuća vezova.

Posebnom uredbom osnovana je Agencija za regionalni razvoj, koja bi iduće godine trebala preuzeti poslove na izgradnji i jačanju kapaciteta za provedbu programa EU, a nakon donošenja strategije i zakona o regionalnom razvitku postati nositeljem nacionalnih i regionalnih programa.

Vlada je utvrdila prijedlog nacionalnog programa za kontrolu otpornosti bakterija na antibiotike do 2014., a taj je plan, po riječima državnog tajnika Ante Zvonimira Golema, usmjeren prema liječnicima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i prema edukaciji građana o štetnosti prekomjernog uzimanja antibiotika.

Prihvaćena su izvješća o poduzetim mjerama u primjeni Europske povelje o socijalnim pravima i o provedbi Nacionalnog plana aktivnosti za prava i interese djece u 2007.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije