Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZVORNO NAMIJENJEN DIJABETIČARIMA

Kakvi su to lijekovi za mršavljenje? Ograničeni su zbog nestašice, no to bi se moglo promijeniti

A handout photo shows a nine-month supply of Novo Nordisk's diabetes drug Ozempic stored in a refrigerator in London
Foto: Handout/REUTERS
1/3
18.11.2023.
u 15:48

Semaglutid u injekcijskom obliku prvi je put odobren za upotrebu u Sjedinjenim Državama kao lijek za dijabetes tipa 2 godine 2017., a potom je za kontrolu tjelesne težine odobren 2021.

Potražnja za lijekom Ozempicom, namijenjenom dijabetičarima, danske farmaceutske tvrtke Novo Nordisk naglo raste jer ga ljudi uzimaju za 'skidanje' kilograma, što rezultira nestašicama u brojnim zemljama, među kojima su Britanija, Njemačka, Belgija i Sjedinjene Države.

Što je djelatna tvar semaglutid? 

Semaglutid je djelatna tvar koju je Novo Nordisk razvijao desetljećima i aktivni je sastojak u liječenju dijabetesa tipa 2 u lijekovima Ozempicu i Rybelsusu, kao i Wegovyju, koji se koristi samo za mršavljenje. Ozempic i Wegovy u pacijenata se primjenjuju jednom tjedno injektiranjem lijeka, a Rybelsus putem tableta. Poznat kao agonist receptora peptida 1 (GLP-1) sličan je glukagonu i oponaša hormon proizveden u crijevima koji pomaže pri regulaciji šećera u krvi i apetita.

Glukagon zajedno s inzulinom i nekim drugim hormonima (hormonom rasta, kortizolom, adrenalinom) regulira koncentraciju glukoze u krvi. Glavni je poticaj za njegovo lučenje smanjenje koncentracije glukoze u krvi (npr. pri gladovanju), a slično djeluju i mišićni rad te različita stresna stanja. Najvažniji je učinak glukagona povećanje koncentracije glukoze u krvi. Semaglutid u injekcijskom obliku prvi je put odobren za upotrebu u Sjedinjenim Državama kao lijek za dijabetes tipa 2 godine 2017., a potom je za kontrolu tjelesne težine odobren 2021.

U čemu je problem?

Po procjeni Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), godine 2016. širom svijeta evidentirano je više od 650 milijuna pretilih ljudi, a oko 480 milijuna ih boluje od dijabetesa tipa 2. Podaci su to Međunarodne zaklade za dijabetes. No ponuda lijekova koji sadrže djelatnu tvar semaglutid ne drži korak s potražnjom. Novo Nordisk, koji proizvodi ključne sastojke za lijekove u svojim tvornicama u Danskoj i Sjedinjenim Državama, 2. studenoga je objavio da očekuje "kontinuirana povremena ograničenja u opskrbi te posljedično nestašicu više lijekova u više zemalja u svijetu".

POVEZANI ČLANCI:

Dana 10. studenog tvrtka je objavila da će do kraja 2029. uložiti šest milijarda dolara u proširenje svojih proizvodnih pogona u danskome Kalundborgu, a sredstva su uglavnom namijenjena povećanoj proizvodnji aktivnih farmaceutskoih sastojaka, uključujući i semaglutid. U 2023. tvrtka je uložila tek nešto više od dvije milijarde dolara. Novim ulaganjima proširit će se kapaciteti za punjenje štrcaljki lijekom, koje se koriste pri njegovu ubrizgavanju u organizam, objavila je danska tvrtka ne otkrivši dodatne pojedinosti. Sve veća potražnja za oba lijeka rezultirala je time da je Novo Nordisk ostvario najveći profit otkad postoji. U rujnu je postao najvrednija europska tvrtka.

Što su poduzele zemlje u kojima se koriste lijekovi na bazi semaglutida? 

Britanija je u srpnju pozvala kliničare da propisuju Ozempic i šest ostalih lijekova iz kategorije GLP-1 samo za njihovu licenciranu upotrebu, a ne i za mršavljenje. Belgija je 14. studenoga usvojila novi zakon kojim se liječnicima zabranjuje propisivanje Ozempica i ostalih GLP-1 lijekova za mršavljenje osim ako pacijentov BMI ne iznosi 35 ili više i u slučaju pacijenata s komorbiditetima. Mogu ga nastaviti uzimati i osobe koje sudjeluju u kliničkim ispitivanjima lijekova čija je baza semaglutid.

Ova će ograničenja biti na snazi do kolovoza 2024., no poboljša li se opskrba, ona bi se mogla ukinuti i ranije, rekao je glasnogovornik ministarstva zdravstva. Njemačka razmatra zabranu izvoza Ozempica, uz objašnjenje da se na taj način lijek iznosi iz zemlje. Zna se da je ondje jeftiniji nego drugdje, a potražnja je povećana uglavnom zato jer se lijek sve češće koristi za mršavljenje.

>> VIDEO Velike gužve na Autobusnom kolodvoru: Zagrepčani nahrlili na jednu od rijetkih trgovina koja je danas radila

Ključne riječi

Komentara 1

AK
Aka
17:53 18.11.2023.

A nuspojave? Skoro da je sigurnije popiti colu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije