Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pacijenti nisu u opasnosti

Zašto je došlo do nestašice Klavocina?: Iz Plive objasnili koji je razlog i dokad će sve trajati

Antibiotik Klavocin
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/3
17.11.2023.
u 12:14

Svjesni problema sa svim odgovornim dionicima radimo na brzom otklanjaju uzroka nestašica - doznajemo od Tamare Šušanj Šulentić, više direktorice komunikacija Plive.

Često propisivan antibiotik Klavocin ponovno će biti nedostupan od drugog dijela prosinca pa do 10. siječnja 2024., prijavila je Pliva Hrvatskoj agenciji za lijekove i medicinske proizvode (HALMED). Konkretno, riječ je o pakiranju Klavocin bid 875 mg + 125 mg tablete, a uzroci privremene nestašice povezani su s proizvodnjom.  

Međutim, to ne znači da će pacijenti u slučaju bakterijskih infekcija ostati bez lijeka. 

- Klavocina u ljekarnama još ima dosta i trebalo bi ga dostajati, po mojoj procjeni, sigurno mjesec dana u svim ljekarnama našeg lanca, osim ako sad zbog ovakvih bombastičnih naslova u medijima ne krene navala gomilanja zaliha. No ako ga i nestane, vidim da su zamjene raspoložive pa tako sve ljekarne mogu naručiti i Klavobel od Belupa i Betaklav od Krke. Dakle, pacijenti nisu u opasnosti  - rekla nam je ljekarnica u jednoj zagrebačkoj ljekarni. 

VEZANI ČLANCI:

Naime, dio liječnika ide linijom manjeg otpora i propisuje antibiotike samo na zahtjev pacijenta, bez dokazane potrebe za antibiotskom terapijom, što pogoduje i nestašici pojedinog lijeka i generalno opasnom širenju rezistentnosti na antibiotike.  

U Plivi podsjećaju na probleme u globalnim lancima opskrbe koji su izraženi zadnje dvije godine i rezultiraju ograničenim količinama proizvoda koje proizvođači pojedinih aktivnih supstancija dodjeljuju nekim tržištima. 

-  Na odluku o alokaciji proizvoda na pojedino tržište utječe veličina istog kao i cijena lijeka određena od strane regulatorne agencije. Iako smo tražili dodatno povećanje cijene za Klavocin kako bi osigurali prioritizaciju tržišta Hrvatske, ona nije odobrena od strane regulatora. Svjesni problema sa svim odgovornim dionicima radimo na brzom otklanjaju uzroka nestašica - doznajemo od Tamare Šušanj Šulentić, više direktorice komunikacija Plive. 

Napomenula je kako je očekivana nestašica prijavljena HALMED-u s očekivanim početkom sredinom tj. krajem prosinca kako bi se mogao osigurati isti lijek drugih proizvođača za pacijente u Hrvatskoj. 

- Na tržištu su dostupne alternativne terapije za pacijente, a normalizaciju opskrbe, nakon kratkotrajnih nestašica krajem prosinca i početkom siječnja, očekujemo krajem siječnja 2024. kada bi svi oblici Klavocina trebali biti dostupni u dovoljnim količinama - poručuju iz Plive. 

Video: Ljekarnici upozoravaju: Ove lijekove nikako nemojte piti uz jutarnju kavu

Komentara 3

OT
otrovnijezik
12:48 17.11.2023.

Naređenje izvana. Ima i drugih sličnih proizvoda koji se moraju prodavati i ne smije im pasti zarada a mi smo premali za tu igru a i Pliva više nije naša.

YO
yopi
13:49 17.11.2023.

Jadni nemaju novaca pa im kasni produkcija

Avatar Julbriner
Julbriner
13:00 17.11.2023.

Imena koji su sudjelovali u prodaji strateške firme PS Ne sveti se sine u mene je osveta, evo dio a djeci trnu zubi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije